Vad jag gör för att ta mig dit jag vill – 6 tips för dig som vill driva eget!

Jag tänker så här: ha flera ben i verksamheten!

Jag är en tänkare av rang, jag tänker mycket överlag. När det gäller min verksamhet så har jag delvis av Corona fått en hel del insikter om hur skört samhället är. Det fick mig också att inse ännu mer att det är bra om verksamheten har flera ben. Jag bytte helt fokus under våren och arbetade nästan ingenting med säljarbete, då det ändå kändes helt meningslöst just då och som att arbeta i enorm motvind..

Istället började jag söka flera stipendier för ett projekt som jag länge velat genomföra men lagt på is under många år. Corona gav mig tid att satsa på det och undersöka om det var något som jag ville lägga mer tid på. 

Jag har många tankar & idéer på saker som jag vill genomföra i framtiden.

Mitt tips är därför - ha flera ben i verksamheten, det skapar en dynamik och en större trygghet på sikt. Fördelen med är enskild firma är just att du kan hålla på med hur många olika grejer som helst inom samma företag, du adderar bara olika SNI-koder. 

Läs merGigjobba heter tydligen det jag gör – vad är gigjobba?

IMG_20200815_205820_resized_20200914_045112540jpg

Jag loggar min tid – och jag äger min tid

Sedan ett år tillbaka så loggar jag min arbetstid, varför tänker du? För att veta hur mycket tid jag lägger på vad, samt vad som ger bäst betalt och vad som kanske ger mindre betalt, men som till exempel kanske är mycket roligare! På så sätt kan jag "laborera" med min egen inkomst genom att jag har kännedom över hur mycket nerlagt arbete det innebär och hur många uppdrag jag behöver få in av olika karaktär. 

Varför ska man logga sin tid? Fördelar med att logga sin tid & varför jag loggar min tid

  • Det skapar en bättre överblick och ger mig koll på vad jag lägger min tid på. Hur lång tid tar de olika arbetsuppgifterna? 
  • Resultat - jag kan se vad som ger resultat, vad som är lönsamt och mindre lönsamt. Kanske det viktigaste med att logga sin tid! 
  • När det finns statistik kan vi utvärdera och omvärdera vad vi lägger tiden på, hur vi arbetar men också vad vi vill arbeta med framåt. 
  • Det skapar framförhållning och möjligheter att planera dina uppdrag framöver.
  • Jag kan se hur produktiv jag är, jag kan se mönster och trender i mina uppdrag, projekt och allmänt arbete. 
  • Jag slutar eller minskar multitasking och arbetar mer fokuserat med en sak i taget. 

Jag brukar tänka på arbetet som en cirkel med procent där allt ska få plats, 100% är min totala nerlagda tid dvs. så mycket som jag vill/ska jobba. Jag vill prioritera roliga uppdrag, även om de kanske inte alltid är de mest lönsamma, men för att kunna göra det, kanske jag behöver ha x antal mindre roliga men mer välbetalda uppdrag. Hänger ni med?

Jag loggar tiden i olika kategorier och projekt t.ex. mail, säljarbete, betalda externa uppdrag, betalda interna uppdrag, obetalda inlägg, marknadsföring och interaktion.    

Läs merFör- och nackdelar med att vara egenföretagare

IMG_20191001_182512_resized_20200311_125235127jpg

När jag arbetar – arbetar jag effektivt

Jag arbetar i snitt 5–6 timmar per dag, vilket blir drygt 25–30 timmar i veckan, men de timmarna arbetar jag verkligen. Sedan gör jag något annat. Det funkar väldigt bra för mig, eftersom jag är person som kan hålla väldigt högt fokus under kortare tid. Och mitt mål med att driva eget är inte att arbeta mer, utan att arbeta just mindre.

När jag berättar hur mycket jag jobbar (eller hur lite), är reaktionen från omgivningen oftast förståelse – och insikten är att många på sina 8-timmars-stämplingspass sällan arbetar 8 timmar om dagen, utan att mycket tid går åt till att prata med kollegorna, hämta kaffe, skriva ut papper eller slöa runt. Vilket såklart också ska få ingå i en anställning! 

En av de första arbetsveckorna efter semestern sa jag till min sambo, ”- Det är en lyx att ha jobbat en hel dag, men känslan är att jag har varit på stranden och solat hela dagen!”

Jag tror på en 6 timmars arbetsdag, det är så länge som jag orkar hålla mig effektiv och fokuserad. Hitta det som passar dig, men generellt är det en väldigt skön känsla att inte smeta ut arbetsuppgifterna över hela dagen.

IMG_20200815_205823_resized_20200914_045104199jpg

Berättar, pratar & delger omgivningen vad jag gör!

Jag försöker, men detta är jag i allmänhet ganska dålig på. Men jag har märkt att många är nyfikna, och jag försöker verkligen att delge och berätta när omgivningen frågar men jag tycker det är svårt. Jag tror att jag är rädd för vad människor ska tycka om mina val och värderingar, fast jag vet att jag innerst inne inte bryr mig alls. 

Men som svensk, så vill jag inte framstå som någon
eller framhäva mig själv, det är hårt rotat i mig.
 

Skaffar hållbara rutiner

Lika viktigt som det är med arbetsdisciplin är det med balans och återhämtning. Lyssna på och lär dig vad du behöver för att må bra, oavsett om det är i jobbsammanhang eller privat. Hållbara och långsiktiga rutiner skapar balans och välmående. Ge utrymme för återhämtning som verkligen är återhämtning. Som egenföretagare kan det vara svårt att släppa taget om saker, för man vet att ingen annan gör jobbet åt en - men det måste man göra för att hålla i längden. 

"Det där med att komma ner i varv. Jag har alltid haft svårt för det. Att veta hur du fungerar och vilka behov du har skapar förståelse och möjligheter.

Jag behöver stilla sinnet och minska intrycken ibland för att kunna bli mitt bästa jag.
Jag behöver regelbunden rörelse för hjärnan och humöret.
Jag behöver fysisk social närvaro, dela och diskutera livserfarenheter. Känna sammanhang.
Jag behöver ge och få kärlek och omsorg.
Jag behöver naturens närvaro.

Vet du vad du behöver? Ge dig själv det i sommar!"
                                                                           

    skrivet på Lycklig & levandes Instagram

Och tänk på att rutiner tar tid att skapa. Det är först när det är en rutin som vi gör no. matter. what. som det faktiskt är en rutin.

Läs merHur skapar vi rutiner som vi mår bra av?

IMG_20200816_155250_321jpg

Call to action

Ge din kunder, följare eller läsare en uppmaning - vad vill du att dem ska göra? Läsa ett annat inlägg? Kommentera din bild? Köpa en produkt? Eller kanske skriva ett mail till dig. Här nere ser du exempel på en Call to action som hjälper mig att sprida det här inlägget - jag uppmanar läsare som tyckte informationen var bra att dela det vidare till andra! 

Hjälpte den här informationen dig? - Tala om det för någon

Om du tyckte om det här inlägget får du mer än gärna berätta det för någon som du tror skulle ha användning av det, ännu hellre får du gärna dela och sprida det vidare! 

Stort tack! 


IMG_20200815_204552_resized_20200914_045125535jpg

Vill du läsa mer? Här hittar du fler inlägg på samma tema

Att satsa på sina drömmar - 7 tips för att leva & skapa sin dröm 

Att tjäna mindre pengar men göra det man vill

Kan du verkligen leva på det där? - Företagartankar

Att utmana sig själv - saker jag ska göra & har gjort för att utmana mig själv

Om att sätta upp smarta mål & behålla fokus