Hur skapar vi rutiner som vi mår bra av?

Det svåra är inte att bibehålla en rutin, det svåra är att skapa bra rutiner - hur skapar vi rutiner som vi mår bra av? 

För någon vecka sedan läste jag ett inlägg om just att bibehålla rutiner. För att kunna bibehålla en rutin får vi först klargöra, vad är en rutin? I min värld har jag nog svårare att bli av med dåliga rutiner och skapa nya rutiner. För att bibehålla en rutin (bra som dålig) upplever jag inte som något svårt – en rutin är ju just en rutin – ett fast mönster som sker på rutin. Som jag tror att vi alla mer eller mindre mår ganska bra utav, av goda rutiner då förstås. 

Så återigen, hur skapar vi de där bra rutinerna som vi vet att vi mår så gott av? De där tipsen som står i hälsotidningen eller som inspiratören på instagram verkar göra helt perfekt. De dagliga rutinerna som alla de som verkar så framgångsrika har.

Jag skulle säga att det är enormt svårt, åtminstone tycker jag att det är jättesvårt. Fröet och nyckeln till att skapa en rutin måste ju vara viljan att förändra något, och insikten kring att det skulle ge mig något. Låt detta bli vårt syfte, viljan att förändra något till det bättre. 

Just nu lever jag ett enormt fritt liv – jag studerar och startar samtidigt upp min verksamhet. Studierna innebär ca 2-3 föreläsningar i veckan, vilket egentligen är mina helt fasta tider just nu. Det ställer enormt höga krav på mig som person, att jag har lite rutin på mitt liv. Jag tror i mångt och mycket på att ha rutiner för att kunna leva ett friare och mer spontant liv. Låter det motsägelsefullt? Rutiner måste jag ha för att må bra. Eller jag skulle säga att dagliga rutiner är a och o för att också kunna vara spontan. Låt mig förklara! 

IMG_3118 2JPG

Thailand i januari. 

Vi kan ta träning som exempel. Det är en rutin som jag har. Jag tränar oavsett årstid, humör, var jag befinner mig, om det är semester, om det regnar eller är sol, studier eller jobb som gäller. Jag tränar alltid. Varför? För att jag mår bra av det. Eller rättare sagt så dåligt utan det. Här finns ingen rädsla eller ångest om att det kommer försvinna, tappas med tiden eller löpa ut. Hur vet jag det? Av erfarenheten att jag har tagit mig pauser, hoppat över träningspass och skapat oreda i livet men rutinen kvarstår. Det är en enormt betryggande känsla. Det ligger som en fast, stabil grund hur hårt livet än blåser. Och jag vet mitt varför, det är enormt tydligt för mig. 

Självklart är det inte alltid lika motiverade att gå till gymmet, medan vissa dagar är motsatsen, så är det för alla. Men det handlar mer om motivation än om rutin, även om de såklart kan påverka varandra. Jag vet att jag mår allra bäst av att träna oavsett, jag är oftast gladare och ett bättre jag efter träningen än innan.

Här befinner jag mig inte alls med meditationen och yogan. Yogan har jag länge velat prioritera, vilket jag har gjort i perioder. Jag har även vetat mitt varför, men vad är det då som gör att det inte blir? Jag har inga svar. Men jag kan lätt hoppa över den. Här krävs fokus, beslutsamhet och pannben för att det verkligen ska bli av. Jag har inte en tillräckligt inarbetad rutin för det! Där jag av erfarenhet lärt känna hur bra det faktiskt är för mig. I längden. Jag vet att jag mår bra av 15 minuters meditation på morgonen, men jag har ändå svårt att få till det – min rutin har varit kaffe och telefonscroll eller nyhetsmorgon i flera års tid. Klart det tar tid att bryta den rutinen.

Vi måste låta saker ta lite tid ibland, inse att det är process. Precis som med skrivandet. Det är en process. Allting är en process, steg för steg. Detta är något som jag genom livet har haft svårt att acceptera just för att jag är så impulsiv och vill att saker ska hända NU. Jag svävar lätt iväg och hamnar med saker som jag inte alls skulle eller hade tänkt mig. Jag har enormt mycket impuls och driv vilket jag givetvis ofta är tacksam över men det är gott att veta att drivet läggs på rätt saker. 

Jag kan tillåta mig vara spontan så länge mina rutiner i grunden finns med mig. Är ni med? 

IMG_1325JPG

Arken SPA sommaren 2018.

Läs mer

"Så många ideér & tankar men jag får ingenting gjort" Att sätta upp smarta mål & behålla fokus
Om vanor, normalitet & hur saker blir standard
Hur behåller man träningsmotivationen?
Jag är veckans löpare hos Petra!