För- och nackdelar med att vara egenföretagare

För- och nackdelar med att vara egenföretagare

Vem hade inte velat ha vyn som headerbilden ovan visar? Leva i en ständig drömvärld utan problem? Ledsen om jag gör dig besviken, men den drömvärlden finns inte. Inte för någon, livet går upp och livet går ner. Vi utmanar och utmanas. Vilket är fantastiskt på många sätt, vår möjlighet att påverka riktningen och utgången av våra liv. Livet som egen företagare kan lätt glamoriseras och förskönas. Idag tänkte jag diskutera lite kring och se över vad som är bra och mindre bra med att vara egenföretagare.

Jag vill inte ha ett vanligt jobb – då hade jag kunnat få det så fort jag hann blinka, då ingenjörsbranschen ser ut som den gör idag. Jag vill vara min egen, styra mig själv och bestämma själv. Men givetvis finns det för- och nackdelar med allt. En del dagar vill jag bara dra täcket över huvudet, och då finns det ingen där som efterfrågar var jag är – och jag kan i både teorin och praktiken faktiskt göra det. Jag ska bli bättre på det, att lyssna på när jag verkligen behöver det. Men för det mesta känns det som om jag inte jobbar alls, vilket är lite sjukt. 

Fördelar

Friheten & flexibiliteten

Jag behöver inte infinna mig på ett kontor mellan åtta och fem måndag till fredag. Jag kan arbeta varifrån jag vill, när jag vill och hur jag vill. Nästan i alla fall. Jag kan planera och styra upp det precis som jag önskar. Jag kan ta sovmorgon, och jag kan gå upp orimligt tidigt också för den delen om jag känner för det. För mig är detta den främsta anledningen till mitt val att bli egen, att kunna arbeta platsoberoende och att få känna mig fri. Jag är som person enormt av och på, vilket gör min energikurva väldigt ojämn, det är då väldigt bra att kunna maxa de dagar jag vill, och ta det lugnare de dagar jag inte är helt på banan. 

IMG-20190716-WA0056 2jpg

Här på ett av sommarens roligaste uppdrag - äventyrsdagar med Strapatser på Fjällbäcken lodge.

Jag är min egen chef

Jag bestämmer helt själv vilka uppdrag jag vill ta på mig, samt vilken rikting jag vill styra företaget. Jag är mitt eget varumärke och mina värderingar. Jag väljer själv kollegor, kunder och samarbetspartners där magen får vägleda - att det ska kännas bra i magen.

Alla möjligheter det skapar

Drömmen om att arbeta med det man faktiskt brinner för och tycker är roligt. Sådant som jag tidigare har suttit och också även nu sitter och gör obetalt, för att jag tycker om det. Det är en absurd känsla att tjäna pengar på det.  

Den personliga utvecklingen

Kunskapen och erfarenheten det ger att faktiskt våga göra det här. Man växer som människa. Det är lite nyp mig i armen på det. Gör jag verkligen det här? Ibland känns det som jag aldrig jobbar?! Samtidigt som jag lär mig massor, hela tiden, varje dag. Det ska bli så spännande att se vart det här kan leda. Jag har så mycket ideér och tankar - men jag får försöka hejda mig lite och ta en sak i taget.

Slipper dålig stämning på jobbet

Min familj bor i närheten så minst någon gång i veckan tar jag och mamma en promenad. Och från många i min omgivning hör jag det klagas om arbetsgrupper som inte fungerar, hur det är för mycket på jobbet och andra saker som man som antälld inte kan påverka (eller tar en väldig tid att påverka). Jag får en osmaklig känsla i kroppen bara av att tänka på det. Härromdagen fick jag efter ett samtal en så taskig magkänsla som spred sig i hela kroppen, sedan påminde jag mig med glädje om att jag slipper det nu, tack och lov! 

IMG_20190914_143742_resized_20191216_092858768jpg
Ingen dålig stämning på jobbet här inte, stämningen i fjällen är däremot både trevlig och mysig. Att kunna välja varifrån jag vill jobba och att arbeta platsoberoende är en av fördelarna med att driva eget.

Nackdelar

Balansen mellan ledig tid & arbetstid

Det där med att jag aldrig jobbar. Eller alltid jobbar beroende på hur man ser på det. Det där smetas liksom lite mer samman nu för tiden. Lite tråkigt för man inte får känna den där ledighetskänslan (pirret och friheten) i kroppen, men jag har ju valt att ha den varje dag istället. 

Det finns alltid något att göra och tankarna på alla ideér snurrar ständigt – jag har flertalet anteckningar i telefonen med mängder med ideér! Det är kul – men man får inte glömma återhämtningen och att koppla bort helt och hållet ibland, sätta sina gränser. Men samtidigt ha diciplin och balans.  

Det kan vara svårt att skilja på arbetstid och ledig tid, men när jag är hemma och inte reser brukar jag försöka jobba under den tiden som alla andra jobbar. Sedan lägger jag ner för dagen, det ger mig rutin och hållpunkter. Jag tror det är viktigt att känna att man är ledig också. Det ska fortsätta vara kul länge.

Oro över ekonomin

Oron om det ska komma in tillräckligt mycket uppdrag månaderna framöver. Givetvis har jag en buffert och sparpengar så att jag klarar mig, men det är hiskeligt svårt att veta och spå i hur framtiden kommer se ut. Målet är att få upp tillräckligt många löpande externa kunder, så att det känns mer tryggt. Men oro är också något väldigt onödigt för det hämmar, hämmar att våga. Så jag försöker att släppa och mota bort de tankarna så fort det kommer så det inte får fästa sig. 

Saknaden av & bristen på kollegor

Det kan ibland göra att det känns lite ensamt och detta är för mig den största nackdelen, det sociala. Dock har jag möjligheten att själv välja kollegor, vilket man aldrig kan göra på en fast tjänst. Förra veckan träffade jag en jättetrevlig tjej som jag verkligen klickade med och hoppas kunna sitta och jobba mer ihop med. 

Det känns mest av när jag är på hemmaplan – och då gäller det att planera in lite lunchsällskap, byta arbetsmiljö till exempel sitta på café eller coworkingställe. Och att ta sig ut och inte alltid jobba hemifrån. Man kan också skaffa sig kontorsplats om man vill det, vilket jag funderar på i framtiden. Jag har ett stort socialt nätverk av likasinnande på webben men det är liksom inte riktigt samma sak som det fysiska mötet med människor. 

Pappersarbetet

Det är en speciell känsla att skicka sina första fakturor och se att det trillar in pengar. Uppdrag jag har varit en del av från start till mål. Och att kunna tjäna pengar på det jag faktiskt tycker är roligt – som är en del av min hobby. Det är verkligen lyxigt. Men, pappersarbetet är väl inte det roligaste och mest givande med att driva eget. Ett nödvändigt ont som lärt mig mycket. 

IMG_20191216_124714_resized_20191216_124739885jpg

FOMO – fear of missing out

Rädslan att inte vara good enough på det jag gör och att missa något annat kommer så klart emellan åt, men det är liksom bara att släppa. Jag har valt det här nu. Och min utbildning kan ingen ta ifrån mig. Ändå kommer känslor och rädslan upp att du kanske missar en "massa viktigt" i karriären. (Förresten vilken karriär?) Eller du borde ju arbeta med det som du är utbildad till osv, osv. 

Jag läste nyligen om motsatsordet JOMO, som jag inte hört tidigare d.v.s. "Joy of missing out". Vi kör på det helt enkelt, när ett nej blir ett ja till något annat!

Inga förmåner eller bonusar

Åtminstone inte som någon annan än jag själv betalar. Men jag får så mycket annat som jag värderar högre. Men som sagt ingen bonus, inget friskvårdsbidrag, inga konferenser, inga bjudningar. När jag köpte nytt träningskort för några veckor sedan frågade receptionisten om jag hade något friskvårdsbidrag jag vill nyttja, svaret blev ju givetvis nej. Men det är självvalt och kommer med många andra fördelar.

Relaterade inlägg

Om att våga ha tilltro till processen - jag satsar, provar, faller, hoppar
Nu har jag reggat mitt egna företag!
Fler inlägg om företagande