Gigjobba heter tydligen det jag gör - vad är gigjobba?

Vad är gigjobba? 

Jag har hört uttrycket flera gånger förut, men det har liksom ändå gått mig förbi. Gig, Gigekonomi och gigjobba har liksom tidigare fått mig att tänka på musikvärlden, ”att man har ett gig”, vilket också är därifrån ordet kommer från början. 

Men, det finns tydligen en annan betydelse och det är gigare eller gigjobba d.v.s. som ett samlingsnamn för ett tillfälligt jobb, projekt eller uppdrag – så det är ju tydligen det jag håller på med! Det sägs att arbetssättet håller på att förändra arbetsmarknaden helt.

Dagens arbetsmarknad i förändring

Alltfler efterfrågar en flexibel arbetsmarknad och att giga är just kortare (eller längre) tillfälliga uppdrag. Det kan även vara deltidsuppdrag och extrajobb. Men det som också ofta innefattar gigjobb är att du får betalt per uppdrag istället för nerlagd tid.

Det finns flera studier som visar på att detta sätt att arbeta växer alltmer. Färre människor efterfrågar en traditionell anställning och fast arbete, vilket har öppnat upp för en ny typ av arbetsmarknad där fler prioriterar variation, valmöjlighet, nytänkande och mer frihet och flexibilitet. Det gör att fler väljer att vara egenföretagare, frilansare och/eller arbeta som projektanställda.

mkkkjpg

Foto: Lisa Fallsjö

Snart är majoriteten av människorna på arbetsmarknaden från den yngre generationen

Jag tror att detta hänger ihop med generationen som vi kallar Millennials eller generation Y som jag tidigare skrivit om, generationen efterfrågar och prioriterar annat än tidigare generationer och snart är majoriteten av personerna på arbetsmarknaden födda under denna generation.

Idag tror jag att många kan uppleva en krock mellan den äldre och den yngre generationen. Rent generellt så, den yngre generationen tycker den äldre generationen är något långsam i besluten, för traditionell, väldigt lojal och förutsägbar i sitt agerande. Och den äldre anser att den yngre är något för naiv, lite lat, utmanande och vill pilla russinen ur kakan! (såklart väldigt generaliserat). Jag ser med spänning fram emot hur det kommer att utveckla sig och vad det kommer att innebära i framtiden.  

Mina uppdrag idag

Idag arbetar jag enbart med uppdrag som innefattar detta gigtänk – dvs. uppdragen är tidsbegränsade och ger ofta en ersättning per uppdrag istället för den totala tid jag lägger ner. Det ger både mig och de jag arbetar med raka rör kring vad vi båda får ut av samarbetet.

Rent tidsmässigt lägger jag mer tid på bloggen än vad jag gör på externa uppdrag, om man räknar in all obetald tid, vilket är något jag vill göra och också prioriterar. Rent ekonomiskt är det ungefär fortfarande fördelat 50/50 i dagsläget, och det fungerar även om jag inte gör detta för att bli rik (nu med tanke på stundande Coronakris kommer det bli ännu tuffare att få det att gå runt). Jag vill också få en variation av uppdrag som innebär resande och inte. Det är en balansgång och i längden inte kul att bara flänga runt. Jag inleder också bara samarbeten som intresserar mig och som jag tror kan ha ett värde för dig som läsare. Här kan du läsa mer om mina tankar kring sponsrat material på bloggen. 

IMG_20200314_154255_resized_20200316_120818791jpg

Relaterade inlägg

Vad händer när generation Y tar över världen? 
Kan du verkligen leva på det där? - företagartankar
För- och nackdelar med att vara egenföretagare
Fler inlägg om företagande