Att tjäna mindre pengar men göra det man vill

Att tjäna mindre pengar men göra det jag vill

Valet att tjäna mindre pengar men att göra det jag vill tog jag nu för drygt ett år sedan, även om det skedde stegvis och alltid varit med mig i tanken, var det för ett år sedan som jag började satsa heltid på mig och min verksamhet. Ett beslut som jag är väldigt tacksam över men som också inneburit en väldig bergodalbana. Från att ibland undra vad fan jag håller på med till att sväva på moln. Så länge de bra dagarna är av majoritet tänker jag att vi kör på.

Läs mer - Om att våga ha tilltro till processen - jag satsar, provar, faller, hoppar?  

Jag har mer tid över till annat, mer fritid, reser mer, upplever mer.
I mina mått mätt lever jag mer. Men jag tjänar mindre.

IMG_20200203_150232_resized_20200204_031818425jpg

Förra hösten bestämde jag också att jag skulle ge det minst ett år som start för att sedan utvärdera hur jag upplevde det som egenföretagare – om det passade mig? Om jag trivdes med situationen? Och framförallt om det fungerade rent ekonomiskt?

I februari kom Corona och tog oss alla med storm, vilket gör att året inte blir något rättvist år alls att utvärdera. Jag är glad och tacksam att jag klarade mig igenom de ovissa och oroliga månaderna som många småföretagare och enskilda firmor upplevde (och upplever!) i våras.

Läs mer Mitt hemmakontor & tankar om att våga ställa krav, driva eget & tro på det man gör 

IMG_20190901_190458_resized_20191121_083313925 2jpg

"Kan du verkligen leva på det där?"

I dagsläget kan jag leva på det, vilket egentligen är helt irrelevant för vi alla har olika levnadsvanor, utgifter och spenderar-gener. Men jag kan leva på det nätt och jämnt – det forsar inte direkt in pengar om man säger så. Jag går plus, minus, noll i mina utgifter och kan även lägga undan lite sparande och pension (halleluja!). 

Jag känner inte heller att jag vänder på slantarna utan jag kan göra det jag vill, leva som jag vill och resa som jag vill. Jag har aldrig varit en stor materiell spenderare, vilket inte gjorde omställningen så stor för mig. Jag arbetar mycket med sälj och framförhållning där jag försöker se till att ligga steget före så gott det går och ha några månaders inkomst framöver säkra.

Men, ett stort men, så här som jag lever nu, och jag betonar, som jag valt att leva, vill jag inte leva hela livet. Det bygger på att verksamheten utvecklas i rätt riktning och att uppdrag kommer in (läs att jag säljer in uppdrag snyggt). 

Jag tjänar drygt hälften så mycket som jag gjorde som ingenjör, men i min värld är det värt det. Just nu är det värt det.

Läs mer Kan du verkligen leva på det där? - Företagartankar  

IMG_20200207_111725_resized_20200218_082915827jpg

Relaterande inlägg

Gigjobba heter tydligen det jag gör - vad är gigjobba? 
För- och nackdelar med att vara egenföretagare 
Nu har jag reggat mitt egna företag!