Summering av (rese)året 2020

Summering av reseåret(?) 2020

Sverige- & Coronaåret

Aldrig någonsin har ett år innehållit så lite resande som i år. 2020, Coronaåret kommer vi nog alla minnas på olika sätt. Jag övervägde faktiskt att inte ens summera årets resor för att det kändes så fånigt. Har jag ens rest något? Typ inte. 

Jag har mest utflyktat och upplevt saker. Som Daniel/Dryden var inne på, och Lycklig & levande kanske inte är en reseblogg längre – utan just en upplevelseblogg? Årets sammanfattning innehåller i alla fall en hel del Sverige-resor och lite andra upplevelser. 

JANUARI 

Messlingen/Funäsfjällen, Härjedalen 
Året inleddes i Messlingen (Funäsfjällen) helt ovetandes om vilket år det skulle komma att bli. Det känns ganska absurt när jag tänker på det, hur lite vi visste om året och hur många planer som fick ställas in. Och hur naivt det känns nu i efterhand. Ett år av tålamod och prövningar. Men där och då åkte vi utför, längd och skoter - grillade korv och badade bastu, ovetandes om årets utgång.

Sundsvall & Söråker
Efter drygt två veckor i stugan i Messlingen med både vänner och familj åkte jag direkt vidare till Söråker och Sundsvall, för att under en vecka hänga med kompis och utnyttja möjligheten att som egenföretagare kunna arbeta varifrån jag ville - det kändes både lyxigt och roligt!

Acke kom till oss - i mitten på januari fick vi en ny familjemedlem. Acke skulle ha blivit ledarhund för synskadade men höll inte måttet (enormt höga krav!) och föll ur under lämplighetstesterna. Glada är vi att han kom till oss! 

IMG_20200109_174049_537jpg

IMG_20200119_192740_149_resized_20200120_073951468jpg

FEBRUARI

Jag reste till Messlingen igen och det första Coronafallet hade precis kommit till Sverige samma vecka. Fortfarande ganska ovetandes om omfattningen och vad det skulle komma att innebära resten av året. 

Inställd resa till Filippinerna, planen var att jag i slutet av februari skulle resa till Filippinerna och hälsa på vänner som befann sig på långresa. Det blev det givetvis inget med pga. ni vet vad. Viruset hade börjat sprida sig mer och mer och jag funderade många vändor innan jag tillslut bestämde mig för att stanna hemma. 

IMG_20200212_174314_944jpg

MARS

I mars var jag på föreläsning på Världskulturmuseet i Göteborgdet var Linda från resebloggen Resa medvetet som föreläste. Det var givande och väckte många insikter och tankar. Det var också roligt att få träffa Linda!

Hooks Herrgård, Småland
Coviden hade tagit ett grepp om oss och jag hade börjat inse hur mycket det faktiskt påverkade min egen verksamhet. Från början var jag naiv, och insåg inte omfattningen eller att det skulle komma att påverka mig. Allt kändes oklart och ovisst. Fakturor kom inte in, uppdrag ställdes in osv. Det var extra välkomnande att resa iväg på weekend tillsammans med en vän just då. En natt på Hooks Herrgård i Småland gav energi.

"Jag har längtat efter ett miljöombyte länge och att få landa på Hooks Herrgård i den krispiga vårsolen var välbehövligt. Den tid vi och världen går igenom nu försvann för en stund. Tänk vad ett miljöombyte kan göra med själen. Det ger perspektiv på livet och distans till tillvaron."

skrev jag efter besöket.

IMG_20200329_111316_resized_20200331_074843068jpg

APRIL

Bohusleden, Västra Götaland 
April och våren var på ingång och reserestriktionerna kom, vi tilläts att resa 2h från bostad. Våren bestod av mängder med vandringar, utflykter runt om i hemområdet. Vi hade fokus på att vandra flera av Bohusledens etapper och betade av flera stycken. En favorit var tältningen och vandringen längs Bohusledens etapp 9-10 som går genom Svartedalens naturreservat norr om Göteborg. 

Resebloggarna försökte liva upp Coronadeppen genom att vi skickade Care-package till varandra! Jag fick ett paket med en fantasiresa till Italien av Sofia på Fantasiresor. Det var allt möjligt smått och gott i paketet - mest avtryck gjorde kylskåpsmagneterna med orden med hopp om resa.

IMG_20200413_144614_resized_20200418_103936375jpg

MAJ

Bohuslän - Lyr, Orust, Krokstrand & Svinesund 
Maj fortsatte lite i samma fotspår som april, jag minns att vi alla var tacksamma för att kunna vara ute så mycket och meningar som "vilken tur att det är vår och fint väder i alla fall, det hade varit så mycket tyngre om detta hade kommit på hösten" ekade. 

Under maj gjorde jag mycket dagsutflykter i Göteborgsområdet, bland annat besökte jag ön Lyr för första gången tillsammans med Orust i samma veva. Vi åkte till norra Bohuslän och vandrade på Kuststigens nordligast etapper mellan Krokstrand och Svinesund. Vi besökte Svinesundsbron och Bohusläns högsta punkt! 

IMG_20200530_181148_resized_20200601_011450487jpg

IMG-20200531-WA0002jpg

JUNI 

Forspaddlingskurs, Dalarna
Reserestriktionerna släppte och allt började kännas lite mer som vanligt igen! Jag reste på ett jobbuppdrag till Dala-Floda och gick en forspaddlingskurs

"Jag har velat testa forspaddling sedan jag såg de små smidiga forskajakerna smita förbi oss ner i forsen under våra white water rafting-färder i Ecuador och Colombia. Ändå har jag aldrig direkt tyckt om att vara under vatten, och att utsätta mig för det frivilligt för att få uppleva forspaddlingen var till en början utmanande, men också stärkande. Att vinna över det som känns lite obehagligt gör att vi växer som människor.

Kajaken glider uppåt, jag kontrollerar vinkeln, paddlar på och lutar kroppen - jag är ute i forsen och ett stort leende sträcker sig över hela ansiktet - det är en sådan kick!"

skrev jag efter besöket.

Havskajakskurs, midsommar i Bullaren & Malmö-weekend
Juni fortsatte med en havskajakkurs i Göteborg där jag lärde mig massor och fick utveckla tekniken. Vi firade midsommar i Bullarebygden med vänner och i slutet av juni reste jag till Malmö på jobb och weekend.  

Far Away Adventures - 12jpeg

IMG_20200619_183529_resized_20200624_115924724jpg

JULI

Töfsingsdalens nationalpark och Grövelsjön, Dalarna
Semestern började med ett tältstopp vid Nipfjället utan vidare framgång, vi såg knappt fötterna på oss själva. Vi fortsatte till Grövelsjön med sikte på Töfsingsdalens nationalpark dit vi vandrade. Efter två tältnätter mötte vi upp sambons familj för att vandra några dagar i Grövelsjön. Vi bodde på STFs Fjällstation med helpension vilket kändes himla friluftslyxigt! 

Messlingen/Funäsfjällen, Härjedalen
Efter dagarna i Grövelsjön fortsatte vi norröver till Messlingen och landade i stugan, umgicks med både familj, vänner och själva. Vi cyklade mountainbike, vandrade mängder med dagsturer och en och annan tältnatt. Vi besökte Rogen naturreservat med sina enorma moränmassor och spindelformade sjöar.  
IMG_20200716_145700_resized_20200808_095439563 2jpg

IMG_20200729_170800jpg

AUGUSTI

Hunnebostrand, Bohuslän
Efter friluftsliv och vandring för hela slanten landade vi i Hunnebostrand för lite efterlängtat sol och bad. 

IMG_20200807_104315_717jpg

SEPTEMBER

Funderingar på - & hopp om utlandsresa, men nej.  
Funderade på om det var läge att resa någonstans i början av september, kanske Grekland? Eller varför inte Spanien? Men lusten tog inte överhand från förnuftet och det kändes bara onödigt och dumt. 

Messlingen/Funäsfjällen, Härjedalen
Höstfjällen är nog den allra bästa tiden i fjällen enligt mig, det är verkligen magiskt med alla färgerna. Det är också mindre folk och en sån himla go luft! Vi körde en långhelg med tre dagar på plats, egentligen för kort för att bli mätt. 

IMG-20200921-WA0003jpg

OKTOBER - NOVEMBER 

Hemma, som om jag har tyckt att hösten varit jobbig förut? Det var nog inget emot den här. Oktober och november känns som ett stort svart hål. Jag vill helst glömma de månaderna. Vi gjorde någon utflykt på hemmaplan, men i övrigt var vi mest hemma i soffan framför någon serie. 

DECEMBER  

Messlingen och årets femte besök bjöd på många turer längdskidåkning, skoter och korvgrillning. Vi valde att hålla oss ifrån folksamlingarna och därmed utförsåkningen, synd såklart men det finns kvar! Det kändes mest klokt ur alla aspekter. 

Här hittar du tidigare årssummeringar, 
Summering av reseåret 2019
Summering av reseåret 2018
Summering av reseåret 2017
Summering av reseåret 2016