Mountainbike – mersmaken av farten, fläkten & Funäsdalen!

Inlägget är ett betalt samarbete med Bikester. Åsikter, upplevelser & tankar är alltid mina egna.

Mountainbike – mersmaken av farten, fläkten & Funäsdalen!

Varje gång jag kör mountainbike slås jag av tanken – varför gör jag inte det här oftare? 
Det är så himla roligt, och det skapar sådan enorm mersmak – kicken, farten och adrenalinet gör något med en.

Det nästintill berusar och blodet bara rusar, mjölksyran svider och inombords hör jag mig själv ropa - mer, mer, mer!

Mountainbike har kommit att bli allt populärare på senare år och sägs vara offpiståkarens motsvarighet på sommaren. Jag har själv inte åkt speciellt mycket offpist, men är ändå benägen att hålla med. Jag har i och för sig inte cyklat särskilt mycket mountainbike i mina dagar heller för den delen, men jag är ändå väldigt sugen på att köpa mig en egen mountainbike.

IMG_20200724_132201_resized_20200818_121156603 2jpg

Efter cyklingen senast lekte vi med tanken om att sätta ihop vår egen cykel, där vi väljer delarna själva – det hade varit riktigt ballt. Men jag hade nog tröttnat redan innan vi hunnit börja. Oavsett, jag vet att jag helst vill ha en heldämpad cykel efter att ha provat Saras cykel när vi körde förra året. Det är väldigt stor skillnad mot halvdämpad, och vilken känsla sen! Om du går i tankarna på att köpa en mountainbike spana in den här guiden för tips att tänka på.

Mountainbike i Funäsfjällen – något för alla!

Funäsfjällen med omnejd har mängder att erbjuda vad det gäller mountainbike. Utbudet är brett och under säsongen har Funäsfjällen satsat mycket på sina MTB-leder, skyltat om, byggt nya, förbättrat och restaurerat. Fördelen med cyklingen här tycker jag är att det finns något som passar alla nivåer.

IMG-20200726-WA0009 2jpg

IMG_20190715_152613_resized_20200818_121413068 2jpg

IMG_20200724_131900_resized_20200818_121207128 3jpg

Under semestern och våra veckor i norr körde vi mountainbike i Messlingen, där finns Funäsfjällens MTB-leder i Ruvallen, men även mindre lokala aktörers spår som var riktigt roliga och rätt tekniska! På turerna blandas cykling på skogsstigar, bystigar och 4-hjulingsvägar. Ett tips är att cykla upp på Öster-Stoljan (norr om Messlingen) för en riktig go brant nerförsbacke längs vindlande vyer! Runt Kappruet finns det också en del MTB-leder i Funäsfjällens regi, dessa har jag inte hunnit testa på cykel ännu. Ha dock i bakhuvudet att delar av lederna är gemensamma för vandrare.

Ett annat populärt område för cykling är Mittåkläppen - här finns riktigt bra leder i högfjällsmiljö. Här var jag och cyklade under förra sommaren.

”Milsvidder fjällandskap reser upp sig var man än ser sig om, miljöerna är magiska och jag förstår varför Funäsfjällen blivit så populärt både sommar som vinter.”

Skrev jag efter cykling på Mittåkläppen förra sommaren.

IMG_20190715_151931 2jpg

IMG_20190715_145220 2jpg

Att cykla till Helags är något jag har planer på att göra – det tror jag hade varit något! Jag drömmer även om en flerdagarstur med cykel över fjällen. Vill man inte ut i flera dagar kan du ta gondolen upp i Funäsdalen för cykling i området eller nerför– lederna här är familjevänliga och relativt lättcyklade.

Både Ramundberget och Tänndalen har cykelparker och bra möjligheter för liftburen cykling. I Tänndalen finns en pumptrack som förbättrats och förstorats inför säsongen. Ramundberget har nytt för i år en teknikbana, där man kan träna på hopp, balans och annat inför terrängåkningen.

Både Ramundberget och Tänndalen är en del av Funäsfjällens cykelsystem. Det består av över 400 kilometer MTB-leder. Ha i åtanke att det även vistas vandrare i fjällen och att en del leder kan vara till både för cyklister och vandrare. Cykling ingår som en del av allemansrätten men kom ihåg att visa hänsyn för både andra cyklister, vandrare, djur och natur. Här kan du läsa mer om cykling och mountainbike i Funäsdalen.

IMG_20190715_152309_resized_20200818_121422483 2jpg

Relaterade inlägg

Tips & tankar kring friluftsprylar - därför är jag ingen prylnörd men kanske på väg att bli?!

Vandra i Grövelsjön - 10 tips på vandringsturer

Vandra till Helags - Sveriges sydligaste glaciär

Funäsfjällen - Se & göra i Funäsdalen på vintersäsong

Delar av bilderna är tagna av Stefan Ljungkvist och Linnéa Nyberg.