Funäsfjällen – se & göra i Funäsdalen på vintersäsong

Göra i Funäsdalen på vintersäsong

Vistelsen i Messlingen var fantastisk på alla vis, men jag blev inte nöjd på varken skidor, natur eller lugn. Jag hade kunnat stanna minst en vecka till eller mer. Jag vill hinna få den där rastlösheten i kroppen. Detta var fjärde gången jag åkte upp under 2019, det är nog rekord. Den här tiden på året är det inte ljust mer än drygt fem timmar. Dagarna här har haft varierande väder från plusgrader, sol, vind till gråmulet och disigt.

Messlingen, mitt hemma fast borta. Här har min familj vistas sedan mitten av 70-talet. Messlingen där vi har vår stuga ligger i Härjedalen, drygt 3 mil från Funäsdalen som på senare år blivit en allt mer populär skidort. Det kändes även av i somras då det fullkomligt flockades turister i Funäsdalen by. Även så här års runt jul och nyår är det mycket folk, nästan mer än under sportloven. Funäsdalen som är största närmsta större samhälle från Messlingen har utvecklats mer för turismen, men under högsäsonger som jul klarar byn knappt av trycket. I matbutikerna har det varit som att stå längst fram på en konsert och trängas. Då vi inte varit uppe runt jul på flera år har det varit ovant med de folkmassor och mängder som varit. Trenden kring friluftslivet påverkar ju såklart.

IMG-20200109-WA0008jpg

IMG_20191229_133523_resized_20200114_041400181jpg

Utförsåkning – alla sex skidanläggningar på samma liftkort!

Man kan åka på alla sex anläggningar i Funäsfjällen med samma liftkort, vilket gör variationen stor. Om man kommer som besökare skulle jag rekommendera att bo i Funäsdalen för då bor du mitt i smeten och kan åka till alla anläggningar relativt snabbt. På Funäsfjällens egen hemsida hittar du mer informtion.

Läs mer - Här har jag skrivit mer om vad jag tycker om utförsåkningen i Funäsfjällen.

IMG_20191229_132131_resized_20200114_041418082jpg

IMG_20191229_104934_resized_20200114_041444842jpg

Längdskidor finns på alla anläggningar

"Genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig Nordic Ski Center – 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet."        

                            Citerat Funäsfjällen

Om man är intresserad av att enbart åka längdskidor är Bruksvallarna att rekommendera, här tränar flertalet landslag inför sina tävlingar och säsonger, just på grund av den höjd man kommer upp på i Härjedalen gör det sig fördelaktigt här. Säsongen börjar i slutet av oktober och sträcker sig framåt våren.

I övrigt finns det spår på nästan samtliga utförsanläggningar (Ramundberget, Tänndalen, Funäsdalen och Kappruet) där man kan åka längd. Du kan starta var som helst, systemet är bra skyltat med information om distans och rastplatser. Även här finns det enorma variationer, vilket gör att du kan åka nya spår och turer varje dag.

Vi åker mest längdskidor på de spår som är dragna i Messlingen fjällby och vår egen förening, då det är lättillgängligt att bara starta precis vid knuten.

IMG_20191228_211514_196jpg

Åka skoter på fjällä!

Fördelen med skoter är att du kan ta dig fram och ut i ödemarken enklare och snabbare. Du kommer en bra bit och upp på öde fjäll, vilket i min mening är helt magiskt. När vi var små körde vi alltid upp med skotern på ett ödsligt fjäll i närheten och åkte pulkaåkning ner. Vi hade en form av madrass som var gjord för att åka på i snö som vi fått av våra släktingar bosatta i Umeå. Den gick så fruktansvärt fort att vi hade skoterhjälmarna på oss.

För den som vill prova på skoter finns det möjlighet till turer och skotersafari i grupp, eller om man hellre vill hyra en egen. För att köra krävs skoterledskort och förarbevis för snöskoter (eller utfärdat körtkort före 2000) .

IMG_20200104_141942_resized_20200114_041116612jpg

IMG_20191231_135100_resized_20200114_041306325jpg

Prova på pimpelfiske

Pimpla på Messlingensjön eller sjön vid Funäsdalen kan vara en dagsutflykt och upplevelse om man inte har provat det förut. Ta med dig varm dryck och bra kläder då stillsittandet kan göra dig kall.

Besöka Samebyn i Mittådalen

I Mittådalen, eller Mithe på sydsamiska, ligger en sameby som främst sysselsätter sig med renhållning som baseras på samisk kultur. Här kan man köpa hantverk, kött, skinn och andra produkter. Som små åkte vi alltid skoter till samernas sommarviste och grillade korv, det var spännande för det var alltid så öde där på vintrarna - allt var igenbommat och stängt.

Sveriges högst belägna väg - Flatruet

Om man åker över fjället Flatruet till Ljungdalen passerar man Sveriges högst belägna allmänna väg, Flatruetvägen. Det är vägen norröver från Funäsdalen som tar dig mot Flatruet, härifrån kan man vid en klar dag se bland annat Helagsfjället (med Sveriges sydligaste glaciär). Vägen över fjällplatån går att köra även vintertid men kan vid sämre väder stänga helt, vilket det gjorde under vårt besök senast. Då stängde även vägen mellan Funäsdalen och Messlingen, vilket jag nog aldrig varit med om förut.

IMG_20200103_153418_resized_20200114_041147300jpg

IMG-20200109-WA0021jpg

Myskoxecentrum i Tännäs

Myskoxecentrum är ett populärt besöksmål bland turister och något som jag själv gärna skulle göra någongång. Myskoxar lever vilt här i naturen, men finns främst på den norska sidan och är inte särskilt vanligt att se.

Själva Myskoxecentrum ligger utanför Tännäs i västra Härjedalen, där syftet är att bevara den vilda stammen som finns i området. Det görs genom att minska störningarna för de vilda genom att låta turister komma till centrumet istället. Utsättningar av myskoxar har också skett vilket har resulterat i flera nya vilda individer. Om du är nyfiken kan du läsa mer på Myskoxecentrums egen hemsida.

Härjedalens Fjällmuseum

Om man vill pausa lite från skidor och friluftsliv kan man roa sig med ett besök på Funäsdalens fina fjällmuseum som ligger mitt i byn, här finns varierade utställningar och fik.

Strapatser och äventyr!

Jon som har äventyrsföretaget Strapatser har guidade turer året runt, välj mellan fiske, off pist, forsränning, klättring, isklättring, mountain bike eller kanot.

Restaurang Fjällorren

Om du som jag vill komma bort från turistmassorna och hitta de där genuina ställena kan du åka motsatt håll tillbaka mot Hede. Vid foten av Särvfjället ligger Fjällorren, en genuin och mysig plats precis vid trädgränsen. Du kan ta dig hit med både skoter och bil. 

Fjällbäcken lodge

Jag besökte Fjällbäcken logde i somras och deras mat är fantastisk, om du har möjlighet för att besöka dem för en lunch – gör det! Eller ännu hellre boka in dig för en vistelse. För att komma dit på vintern är det bandvagn upp som gäller. 

IMG-20200109-WA0016jpg

Delar av bilderna i inlägget är tagna av Carolina Elton & Felix Andreasson.

Vill du läsa mer?

Vandra till Helags - Sveriges sydligaste glaciär
Dagstur upp på Mittåkläppen
Sonfjällets nationalpark
Tips & tankar kring friluftsprylar för vintersäsongen