Tips & tankar kring friluftsprylar – därför är jag ingen prylnörd, men kanske på väg att bli?

Inlägget presenteras i samarbete med Addnature, men åsikter, upplevelser och tankar är mina egna.

IMG_20190914_114714_resized_20190919_023825396 2jpg IMG_20190913_143412_resized_20190919_023756281 2jpg

Trots att Kebnekaise inte blev av i somras har vi vandrat mycket i år – mer än vi någonsin gjort i Sverige tidigare. Vi har besökt nationalparkerna Store Mosse, Sånfjället, Hamra, Stora Sjöfallet, Sarek, Padjelanta och Abisko för att nämna några. Hittills har vi besökt 14 av landets 30 nationalparker.  

Vikten av att veta vad man köper, om du har möjlighet – testa produkterna!

Innan vi börjar, det här är inget komplett inlägg om "vad du behöver för friluftsliv och vandring". För det finns redan så gott om sådana och det känns så uttjatat på något vis. För vi är alla olika. Har olika behov. Och olika förutsättningar. Det här är istället ett inlägg om tips på prylar som jag (eller vi, jag och min sambo) tycker är bra – som vi har testat och som vi funnit ovärderliga för våra äventyr. Vi är inga experter och det finns inga rätt eller fel. Bara upplevelser och uppfattningar, ska vi säga så? Då kör vi! 

Tidigt i våras införskaffade vi oss äntligen egna prylar - tält, sovsäckar, kök och tillbehör. Och det är egentligen ganska knäppt att vi inte har haft egna grejer förrän nu, med tanke på hur mycket vi har varit ute och vandrat. Jag har aldrig varit någon prylnörd utan upplever att jag klarat mig bra med ett par vandringsbrallor, ett par vanliga löpskor, en rejäl bra ryggsäck, och en pannlampa under våra vandringar och långresor. Och det har jag verkligen gjort, jag har inte känt att jag har saknat någonting. Vi har hyrt mycket friluftsprylar under våra vandringar i Central- och Sydamerika vilket gjort det möjligt för oss att testa mycket olika produkter innan vi tillslut bestämde oss för vad vi ville ha - och köpte egna prylar. 

Efter att ha provat en hel del visste vi att vi ville ha ett tält av antingen märket Marmot eller The North Face. Vårt främsta fokus var användarvänlighet och att tältet skulle vara lätt, (tänk efter vad just du har för främsta fokus när du väljer). Det föll tillslut på Marmot för både tält och sovsäckar, och jag fullkomligt älskar min sovsäck som är av modellen Marmot Trestles Elite Womens 30, den är utformad för kvinnor/kortare personer eller som för mig - frusna personer. Jag har på senare år varit så frusen av mig, troligen sedan fettreduceringen under min tävlingssatsning, det kom liksom aldrig att bli det samma efter det. Oavsett, i denna fryser jag inte. Den är bara helt bäst. (Och för alla långa personer, det finns en modell utformad för män också).

IMG_20190420_094135_resized_20190919_022845297 2jpg  
IMG_20190616_181605_resized_20190919_023256701 2jpgNär jag sa upp mig förra hösten fick jag ett presentkort i en sportbutik (well, de lärde känna mig ändå), givetvis köpte vi friluftsprylar för pengarna. Det föll på uppblåsbara liggunderlag och resehanddukar – pengarna räckte även till halva mina vandringskängor av modellen Salomon X Ultra 2 som jag har slitit på flitigt sedan inköpet innan sommaren. 

Sedan blev det ett par till vandringsbyxor och en tunnare dunjacka i somras på Fjällräven outlet i Ö-vik. Det rullar lätt på – mycket vill ha mer, och man skapar mångt och mycket behoven själv.

Efter att ha levt med vad som får plats i en 55 liters ryggsäck under ett år vet jag att man klarar sig väl med det man har. Men var går balansen mellan konsumtion, bekvämlighet och prylar som förenklar det för en?

Och någonstans där så inser jag liksom vad prylarna kan göra för den där enkelheten och bekvämligheten. Att tälta har aldrig varit så bekvämt som nu.

Trots detta förespråkar jag i möjligaste mån minimalism – att bara ha prylar du faktiskt använder regelbundet och prylar som håller i längden – det är en investering.
IMG_20190623_174418_resized_20190919_023159022 2jpg

Det bästa köpet jag någonsin gjort

På tal om hållbara prylar så är min ryggsäck en riktig investering. Jag älskar min ryggsäck, det är helt klart det bästa köp jag någonsin gjort, den har följt med mig på i stort sätt alla längre turer runt om i världen. Den fyller tio år nästa år och håller perfekt ännu. Den är av märket Fjällräven, modell Abisko 55, och storlek 55 liter som namnet antyder. Den funkar i alla lägen, alltid! Och dessutom är det en modell för kvinnor, sånt gillar jag. När allt inte är utvecklat och beprövat på män – för vi är inte likadana rent anatomiskt. Min sambo har samma modell fast utformad för män, den har lite längre rygg, medan min är kortare och eventuellt något bredare. 
IMG_20190912_152802_resized_20190919_023625822 2jpg

IMG_20190915_111115_resized_20190919_023854789 2jpg

Det viktigaste att införskaffa - som jag inte haft förrän nu

Någonting som jag däremot har saknat enormt och som är ett riktigt måste i alla typer av friluftssammanhang är ju regnkläder! Det är nästan pinsamt att tänka på att jag nog aldrig köpt mig ett regnställ i mitt vuxna liv. Jag klickade hem en av Patagonias regnjackor inför höstresan till fjällen – och jag kan inte vara nöjdare.

Du kanske också gillar

Fler inlägg om Vandring 
Fler inlägg om att resa i Sverige 
Fler inlägg om våra besök i Nationalparker