Vandra i Grövelsjön – 10 tips på vandringsturer
Se & göra i Grövelsjöfjällen
Dagarna i Grövelsjön var en härlig start på semestern. Grövelsjöfjällen ligger i nordvästra dalarna vid gränsen mot Norge – miljön är lättvandrad med relativt låga och kulliga höjder och toppar. Ett perfekt alternativ för barnfamiljen eller den som önskar en komfortabel semester med dagsturer från en skön säng. Eller som för oss, när man vill kombinera vandring och umgänge med pensionerade familjemedlemmar.
För den som vill går det också att ta sig ut i väglöst land till Töfsingsdalens nationalpark eller vidare mot Rogen naturreservat. Inlägget innehåller tips på vandringsturer, mestadels dagturer, med start från STF Grövelsjön Fjällstation.
Jakobshöjden ca. 6 km
En populär dagstur är Jakobshöjden, en enkel liten toppstursvandring som är perfekt att göra med barnen. Vandringen går upp på höjden längs Grövelsjöns östra sida, där
du har vacker utsikt över mot både Norge och Härjedalen. Vandringen är ca. 6 km
totalt och passar perfekt för barnfamiljer eller som halvdagstur. En bit nedanför längs sluttningen ligger det ett gammalt sameviste för den som är intresserad av det.
Vi vandrade upp på Jakobshöjden på vår väg över Långfjället mot Töfsingsdalens nationalpark.
Silverfallet ca. 7 km
Under
våra dagar på STF Grövelsjön Fjällstation gick vi dagsturen till Silverfallet som är en
kortare vandring på drygt 6-7 kilometer totalt. En populär dagstur för
barnfamiljer, leden går över kalfjället mot norska gränsen och det är lättvandrat
för både äldre och yngre familjemedlemmar. Silverfallet är ett litet
vattenfall som är en populär fika- och pausplats under turen.
Storvätteshågna - "Dalarnas tak" ca. 20 km
Dagen innan vi slöt upp med sambons familj vandrade vi upp på Storvätteshågna som är Dalarnas och Svealands högsta punkt på 1204 m.ö.h. Vi kom från Töfsingsdalens nationalpark (norrifrån), och gick upp på toppen från andra sidan. Det var en fin vandringsdag, men väldigt mycket folk.
Om man utgår från STF Grövelsjön Fjällstation är det ca. 10 km till högsta punkten. Längs vägen passerar du Fosksjöarna och vackra vyer - vandringen är relativt lättvandrad med en lite brantare stigning, vi gick ju inte upp från samma håll som vi gick ner, så jag har svårt att bedöma stigningen då vi bara gick nerför.
Båttur till Sylen & vandring via Sjöhöjden ca. 9 km
Sylen är gammal norsk fjällby, hit tar du dig med båten M/S Sylöra över Grövelsjön. Båtturen tar cirka 40 minuter och är en fin färd i mellan Sverige och Norge. Sylen ligger på norska sidan och i Covid-tider gick det trots allt bra att besöka, just den här turen har getts dispens.
Som ett Rapadalen i miniatyr mumlar vi båda i kör.
Inte för att vi vet, vi har inte varit där, än. Men ändå.
Skrev jag på Instagram efter vandringsturen.
Och så var det verkligen, utloppet vid Sylen såg ut som en mindre version av Rapadalens vattenmynningar. Turen från Sylen i Norge tillbaka till Grövelsjöfjällen levererade verkligen, och jag vill nog säga att det var den mest sevärda turen under våra dagar i Dalarna!
Vandringsstigen går till en början längs Grövelsjöns västra sida för att sedan vika av upp mot fjället. Du vandrar över kalfjället majoriteten av turen och terrängen sluttar svagt uppåt hela tiden. För oss var det ganska blåsigt men soligt väder.
Båttur till Sylen & vandring via Långfjället ca. 14 km
En alternativ tur till att vandra genom Norge tillbaka från Sylen är att vandra längs med den svenska sidan istället. Här finns ingen markerad vandringsstig, men det är populärt att vandra även här så stigar att följa längs med sjön finns det. Vi fick tips om denna tur från de som driver båten över Grövelsjön.
Linnéstigen & Trollstigen – några km vardera
Linnéstigen är den väg som Linné valde under sin vandring mot Röros under 1700-talet. Här finns även Linnés källa endast någon kilometer från STF Grövelsjön Fjällstation. I närheten av fjällstationen finns även Trollstigen som är en liten slinga för barnen, längs med leden är troll och andra påhitt utplacerade. I verkstaden vid stationen kan man även tillverka sitt eget troll till stigen!
Linnés källa.
Båthusberget ca. 10 km
Den här turen går på den norska sidan av fjällen, vilket under Covid-förhållanden inte gjorde det möjligt för oss att genomföra den. Lite synd, för jag hade verkligen spanat in just den här turen. Båthusberget består av klippbranter som reser sig 350 m över dalgången, och sägs vara en av de vackraste turerna i området. Utsikten vid sydsidan ska vara riktigt sevärd!
Turen är ca. 9-10 km lång totalt. Vandringen utgår från Djupsjövollen i Norge, hit får man ta sig med bil. Kör mot Elgå, vid Djupsjövollen finns parkering.
Töfsingsdalens nationalpark ca. 12 km enkel väg till entré
Innan vi mötte upp vårt vandringssällskap för dagarna i Grövelsjön besökte vi Töfsingsdalens nationalpark som är ett alternativ för den som söker ensamhet och egen natur. Här får du garanterat vara med naturen på dess villkor. Här finns knappt vandringsstigar och terrängen är relativt tuff och svåråtkomlig.
Läs
mer - Töfsingsdalens nationalpark - otillgängligt, orört och eget
Valdalsbygget
Valdalsbygget är en gammal fjällgård med raststuga precis vid gränsen mot Norge. Här finns tidvis även levande fäbod och servering. Valdalsfjällen med liknande namn ligger på norska sidan och ska vara ett fint område med fjälltoppar över 1200 m.ö.h.
Långfjället runt
En annan fleradagarstur är att vandra runt Långfjällets naturreservat, för det behöver du nog drygt 2-3 tältnätter beroende på tempo. Om man utgår från STF Grövelsjöns fjällstation sträcker sig vandringen över hela Långfjällets naturreservat där fjällbjörkskog blandas med kalfjäll. Vid sjön Hävlingen finns stugor, samt vid Sylen i Norge. Läs mer om turen hos STF.Relaterade
inlägg
Vandra till Helags - Sveriges sydligaste glaciärSe & göra längs Vildmarksvägen
Nationalparker som Lycklig & levande har besökt