Föreläsning på Världskulturmuseet med Resa medvetet!

Föreläsning på Världskulturmuseet i Göteborg

Förra veckan var jag på Världskulturmuseet och lyssnade på två föreläsningar om resande och klimatet, en av dem var Linda som driver resebloggen Resa medvetet. Det var en intressant föreläsning som satte igång många tankar, vidgade perspektiven och skapade reflektion. ”Mitt mål med det här är att ge människor annorlunda slipade glasögon.” sa Linda under inledningen, och det tror jag verkligen att hon gjorde.  

”Nu är vi många som drömmer om semester. Hur ligger det till, kan vi flyga litegrann bara, eller hur ska vi tänka när vi planerar nästa semesteräventyr? Hur kan vi resa hållbart utöver val av transportmedel som gynnar både den lokala ekonomin, människorna som lever och jobbar på destinationerna, djur och natur?”
                                                                                      Citerat från evenemanget på Facebook.

Varför & vem? 

Man kan summera föreläsningen i vikten att samla på sig kunskap – reflektera kring egna värderingar – och därefter ta ett aktivt och medvetet beslut utefter det. "Turism kan nära och det kan tära" som Linda sa. Vi lämnar fotavtryck. Linda pratade om att se på sig själv som en länk i en kedja, där jag påverkar genom mina val. Istället för att se en droppe i havet som inte gör någon skillnad.

Vikten av att veta vem det är vi lyssnar till eller hämtar information ifrån. En resebloggare kommer alltid att delge information subjektivt, och det kommer alltid att vara ett filter på innehållet, det är lite själva meningen. Men att vara medveten om vem som delger informationen ger oss en förståelse för den. 

IMG_20200311_180814_resized_20200316_121600261jpg

Vad & hur?

Miljö givetvis, men det finns också andra aspekter på hållbart resande så som sociala och ekonomiska faktorer. Återigen, samla relevant information, reflektera och ta aktiva beslut utefter dina värderingar. Inte så som alla andra gör eller som man alltid har gjort. Vad säger din kompass och mage?  

Slutdestination, skjuts, sova, spis och sysselsättning. 

Linda kom med många bra poänger och tankeställare under föreläsningen, bland annat den om Dubai – Dublin. Det finns många som inte kan tänka sig att åka till Dubai med anledning av att man inte vill stödja dessa regimer och den ojämställdhet som finns. Jag skrev om det senast själv för några veckor sedan i det här inlägget.

Men hur många reflekterar kring samma frågor när de väljer att resa till Dublin som är ett av de länder i Europa med de strängaste abortlagarna? 

Hon poängterar också att inget är rätt eller fel. Men att döma det ena landet, men inte reflektera över det andra känns inte helt konsekvent. Ett annat exempel var Turkiet kontra Thailand, varför skulle det vara mer okej att resa till Thailand än Turkiet? Egentligen. 

Läs mer hos Resa medvetet - Turisters dubbelmoral och fotavtryck

IMG_20200311_182906_resized_20200316_121438880jpg

Det är verkligen frågeställningar som skapar diskussion, och inte minst transporten och den omdiskuterade flygfrågan, för flyg är det enda som spelar roll, eller? Under den senaste tiden är det lite så som många har känt efter samhällets diskussioner om flygskam. Linda menade på att det givetvis är bättre att resa med tåg, men det gör dig inte automatiskt hållbar. Att det finns många aspekter mer än transporten att ta hänsyn till. Och hur tänker du kring taxi och kollektivtrafik på själva resmålet? Andra frågeställningar som togs upp var bland annat, om Airbnb är bättre eller sämre än hotellkedja ur rent hållbarhetsperspektiv? Att ta seden dit man kommer eller inte? Finns det vänlig djurturism? 

Läs mer - Tankar om den ökade friluftstrenden och vårt ansvar för klimatet

Linda avslutade med att ge några tips på vad man kan tänka på när man reser. Till exempel, vilken bild ger du av resmålet när du är ute och reser? Vad skildrar du? Vilken del väljer du att visa upp, den sterotypa bilden eller det lokala livet? Vad beskriver du? 

Vikten av att reflektera över sin egen maktposition när man reser. En vit person är priviligierad, men att vara medveten om det och hur det påverkar mig och personerna i omgivningen när jag reser till olika platser.  

Efteråt fick jag veta att detta var Lindas första föreläsning – och det hade jag aldrig trott. Det var så proffsigt. Det var också roligt att träffa Linda som jag länge följt på skärmen men tidigare inte träffat i verkligheten.

Återigen, det är ett ställningstagande varje enskild resenär måste göra, och ska få möjlighet att göra.

Relaterade inlägg 

Vad är det som gör en destination bra?
Ansvarsfullt resande - vad innebär det? 
Vatten, vatten bara vanligt vatten - en utställning på Världskulturmuseet.