Vatten, vatten bara vanligt vatten
I helgen har vi firat min sambo som fyllt 28, och i samband med att vi snart ska leva på resande fötter under en tid så var temat världen och resa. Jag hade planerat dagen med lite aktiviteter, bland annat ett besök på Världskulturmuseet i Göteborg. Nog för att man har resa som sitt främsta intresse, men vi är riktigt dåliga på att ta till vara på att ”turista” i vår egen stad. Alltså varför har jag inte varit här förut? Så gripande och inspirerande. Helt klart värt ett besök.
Museet har gratis entré för alla, och utställningarna varierar. Just nu
har de utställningarna Afgan Tales,
Tillsammans, Korsvägar, Tre resor och Globala mönster. Vi besökte samtliga utom
Tillsammans, som var en utställning riktad mot barn. Jag kan verkligen
rekommendera Afgan Tales och Korsvägar.
Korsvägar handlar om
medvetenhet och miljöpåverkan. Hur vi påverkar den värld vi lever i och hur ohållbart vi
lever. Visste du t.ex. att det går åt upp emot 30 000 liter vatten för att
tillverka ett kilo bomull? Samtidigt är tillgången på dricksvatten hotad för en
miljard människor. Det är helt sinnes. Och vad skulle hända om allt vatten i fast form
på jorden blev till flytande form?
Detta är bara ett exempel på vad som kommer ske när vattennivån stiger.
Vatten, vatten bara vanligt vatten. Men tänker man efter är det inte så bara, något vi tar för givet är för många människor inte ens en möjlighet. Utställningen lyfter klimathotet på ett medvetet och intressant sätt, i denna del med fokus på vatten. I april öppnar nästa del av utställningen korsvägar. Åk dit och kika vetja!
Att resa gör mig mer medveten och intresserad av min omvärld. Intresset möjliggör att jag tar till mig information med större intresse. Tidigare hade jag inte vetat var San Blas låg, knappt var Panama låg, vilket är den verklighet vi många lever i. Man har inte intresse för omvärlden. Vi lever vårt eget liv i tron om att det vi gör inte påverkar, eller gör någon skillnad. Varje enskild människa måste ta ett ansvar för miljön. Så aktuellt och så viktigt! Kan du inte relatera till det, så sätt det i perspektiv om din hemstad skulle läggas under vatten.
Afgan Tales visar upp skildringar och foton från Afghanistan där 22 afganska fotografer ger en bredare bild av landet än den vi får via media. Afghanistan har en historia fylld av krig, terror och förtryck, människor som levt på flykt ifrån sitt hemland. Men det finns människor bakom, människor som ser hopp och utveckling.
Sedan 2001 har förbudet mot fotografering upphört och det har öppnat möjligheter för fotografer att dokumentera landet, och visa upp en mer nyanserad bild av landet. Men att vara fotograf i Afghanistan har ett pris, många har blivit hotade, kidnappade eller gripna till följd av de berättelser de har visat upp. Värst utsatta är förstås kvinnorna, trots att de alla bara vill visa upp en mer mångskiftande bild av samhället.
I utställningen får du ta del av ett land med hård struktur kring kvinnans rättigheter, där kvinnan har varken rätt att tala eller synas, nästintill finnas till. Kvinnan identifieras oftast som någons mamma, fru eller syster. Eller rent av med hushållsverktyg som hon använder. Utställningen lyfter även problematiken med all den invaliditet som finns efter alla de attentat som landet utsatts för. Fotograferna visar också landets vackra natur och miljö, verksamheterna som utnyttjar små pojkar och mycket mer därtill.
Det är svårt att ta del av bilderna utan att bli berörd, texterna är gripande och talar sanning så det svider i ögonen. Det gör mig ledsen, men också upprörd att människor lever så.
Det gör mig också innerligt, innerligt tacksam för det jag har.
Hoppas det börjat snurra lite där uppe i huvudet på er! Vad kan DU göra idag för att t.ex. verka för miljön på något sätt?