Vandra i Rogen - bland stenblock, moränmassor & spindelformade sjöar!

Vandra i Rogens naturreservat 

Efter två och en halv vecka till fjälls med besök i både Töfsingsdalens nationalpark, Grövelsjöfjällen och Funäsfjällen var vi egentligen ganska nöjda på friluftsliv och vandring för stunden. Men, vi var också väldigt nyfikna på Rogen som vi hört talas om på flera håll. Rogen är en sjö belägen i Västra Härjedalen och delar av sjön sträcker sig även in i Norge. 

IMG_20200729_170800jpg

Landskapet är mäktigt och unikt med sina enorma moränmassor och spindelformade sjöar

Kort om Rogens naturreservat 

Platsen har unika kvarlevor efter inlandsisen vilket gör miljön väldigt speciell. Det unika med Rogen är de enorma mängderna morän som kallas just Rogenmorän. Morän är sten och grus som efterlämnats av istiden och formats till ett nätverk av åsar och sjöar. Miljön påminner om just Töfsingsdalens nationalpark. Det är väldigt mycket sten överallt och en relativt tuff terräng att vandra i om man går utanför stigen. Rogen ses nog egentligen bäst från vattenytan i en flytfarkost.

Som ett lite mer tillgängligt Töfsingsdalen med mindre mygg, tänkte jag när vi vandrat första förmiddagen i Rogen. Men jag tar nog tillbaka det, för terrängen är relativt tuff för den som väljer att vandra. Inte för att det är speciellt kuperat, men det är väldigt mycket sten. 

IMG_20200730_081102jpg

IMG_20200729_142516jpg

Hur gick vi?

Vi gick från parkeringen vid Käringsjövallen längs sjön Rogens norra sida genom myllret av små sjöar, för att sedan vika av från leden in i terrängen. Efter en liten stunds vandring var det dags för lunch - stekt frystorkad soyafärs med grönsaker, bönor, nacho-chips, salsasås och toppat med lite koriander - mums! 

Det var redan relativt stenigt på själva leden, vilket inte var något i jämförelse med hur det blev när vi väl vek av. Vi gick ner till sjön Rogen innan vi fortsatte åt andra hållet in i terrängen. Efter att vi ångrat ett antal gånger att vi valt att gå ut i terrängen hittade vi en fin tältplats för kvällen. 

Kvällen bjöd på en vindstilla sådan och vi var tacksamma att vi hade med oss vår mygg-manick för utan den hade vi nog inte kunnat vara utanför tältet speciellt länge. Det blev en liten kvällspromenad och lite kvällsfiske för sambon, och lite upptäckande på de små uddarna och skären som bildas mellan de många små sjöarna för mig och Acke.   

Det var betydligt fler folk i rörelse under vårt besök än jag trodde. Och även om det var mer folk än jag trodde fick vi vara relativt ensamma. Många väljer att besöka Rogen med kanot, vilket kan vara en idé då terrängen är relativt tuff att vandra i. Men även med kanot får man vara beredd att bära mellan alla de små sjöarna som sprider ut sig. Det finns möjlighet att hyra kanot på plats.

IMG_20200729_133856jpg

IMG_20200729_210055jpg
IMG_20200729_180807jpg

IMG_20200729_214430jpg

IMG_20200729_213149jpg

Vad ska man tänka på? Tips att tänka på!

  • Det kan vid vindstilla dagar vara väldigt mycket mygg, så beroende på när du besöker se till att du har skydd i form av medel och kläder.
  • Terrängen är väldigt stenig så har du problem med fotleder/anklar gäller det att vara beredd på det.
  • Missa inte att gå upp en bit på höjden mot Handskinnvålen för att få lite utsikt över landskapet och de alla små spindelformade sjöarna.
  • Tänk på att visa hänsyn och följa de regler som finns.

Hur hittar man till Rogen?

Besök Rogen antingen norrifrån via Tännäs och parkeringen vid Käringsjön (sista biten är det betal-väg och en relativt liten sådan med flera hål i ) eller så om du tar dig över fjällen från Grövelsjön genom att vandra.  

IMG_20200730_090134jpg

Relaterade inlägg 

Vandra till Helags - Sveriges sydligaste glaciär
Vandra i Sonfjällets nationalpark
Se & göra längs Vildmarksvägen
Nationalparker som Lycklig & levande har besökt