Forspaddling med Far Away Adventures – en fartfylld sport som ger mersmak
Inlägget är sponsrat i samarbete med Far Away Adventures, åsikter, upplevelser
och tankar är mina egna.
Kajaken glider uppåt, jag kontrollerar vinkeln, paddlar på och lutar kroppen - jag är ute i forsen och ett stort leende sträcker sig över hela ansiktet - det är en sådan kick!
Forspaddlingskurs med Far Away Adventures i Dalarna

"Det är som om forsens brus kommit lite närmare nu"
Det är en spänd och pirrig grupp som samlats runt köksbordet. "Det gör inget att det regnar, det kommer ni ändå inte märka något av när ni är i vattnet." Regnet öser ner utanför fönstret och det är som om hon läst våra tankar - Inka välkomnar oss till Dala-Floda och helgens kurs i forspaddling.
Hennes lugn äntrar rummet och lägger sig som en varm trygg filt över oss alla. Vi börjar med att gå igenom tekniken teoretiskt, där vi pratar om lutning, hinder och bakvatten. Vi lär oss om traverser och valsar. Efter teori- och teknikgenomgången inomhus är det dags att hitta passande utrustning till alla deltagare, vi får våtdräkt, jacka, kapell, flytväst, paddel och hjälm i passande storlek.
Kapsejsa med kajaken – en pulshöjare!
Mycket riktigt märker vi inte alls av regnet. Vårsmältningen är sen i år så det är mycket vatten i forsen. Jag känner ivern att komma i vattnet, det blir mer påtagligt när vi kommer ner till den lilla stranden och det första vi ska lära oss är att kapsejsa med kajaken. Det är rent säkerhetsmässigt för att vi ska veta hur vi tar oss ur om vi skulle välta.
Det är som om allt runt omkring stannar för några sekunder. Det är helt tyst, men inte alls så kallt som jag föreställt mig. Jag fumlar lite med händerna, och hittar till slut handtaget till kapellet och rycker.
Det sitter hårdare än jag trodde men jag lyckas kravla mig ur och ta mig upp till vattenytan igen. Det går bra, men
det hela slutar med en rejäl kallsup. Efter ännu ett försök känns det bättre
och jag känner mig mer beredd att köra igång.
Jag har velat testa forspaddling sedan jag såg de små smidiga forskajakerna smita förbi oss ner i forsen under våra färder ner med gummibåten i Ecuador och Colombia. Ändå har jag aldrig direkt tyckt om att vara under vatten, och att utsätta mig för det frivilligt för att få uppleva forspaddlingen var till en början utmanande, men också stärkande. Att vinna över det som känns lite obehagligt gör att vi växer som människor.
Teknikträning & första riktiga forsen!
På förmiddagen paddlar vi på lugnt vatten och lär oss att se vattnets linjer i forsen, vi tränar på att ta oss in och ut ur bakvatten och att traversera över strömmande vatten. Det blir roligare och roligare ju mer vi lär oss att hantera forskajaken, och vid lunch är vi riktigt bra kompisar som kommer överens om vart vi ska i vattnet.
”Paddla, paddla, paddla!” ropar Inka, det krävs både teknik, tajming och kraft för att hantera forsen på ett så bra sätt som möjligt.
På eftermiddagen tillämpar vi det vi lärt oss på förmiddagen i lite mer brusande och rörligt vatten. Vi traverserar och paddlar in och ut ur bakvatten och fors. När vi blivit varma passar det bra med en introduktion och första steget till att lära oss eskimåsvängen. Eskimåsväng är en teknik som används för att vända tillbaka kajaken helt på egen hand när vi vält. Vi lär oss stävräddning, vilket innebär att ta hjälp av en medpaddlares kajaknos för att komma upp på rätt håll igen när vi vält. Inka är hela tiden lugn, trygg och informativ med hur vi ska agera under de olika momenten vi lär oss. Hon känner av gruppens nivå och varje individs behov.
Därefter blir det ännu lite mer fors, men först tar vi tar upp kajakerna och går en bit för att titta på forsen. Vi blickar över hur den löper, ser var stenar och hinder är placerade och funderar på hur vi ska ta den bäst. Solen spricker äntligen upp och vi får prova på att paddla vår allra första fors. Det är roligt och går virvlande fort och helt plötsligt är man nere på platt vatten igen.
Dagen löper på precis som forsen - i ett ganska bra tempo. När dagen är slut är gruppen enade om att vi lärt oss massor och kan behärska forspaddlingskajaken betydligt mer än när dagen började. Efter en hel dag ute på vattnet är vi alla ganska möra i kroppen. När utrustningen hänger på tork kryper vi ner i badtunnan för lite relax och tjöt.Forspaddling – kort info om att paddla fors
Forspaddling innebär paddling i forsande vatten, så som älvar, åar, floder, forsar eller små vattendrag. Det är betydligt mer fartfyllt än att paddla kanadensare eller havskajak. En forspaddlingskajak är utformad för att lätt kunna röra sig och vinklas mot vattnet samt svänga och följa vattnets linjer.
Alla kan lära sig att paddla forskajak och det krävs inga förkunskaper för att gå kursen som löper över två dagar. För den som har paddlat havskajak tidigare är det däremot betydligt annorlunda, här används en annan teknik.
Det finns olika grenar inom sporten, man tävlar bland annat i kanotslalom, kajakcross och freestyle. Forsarna graderas på en skala från 1 till 6, där nivå 6 ej är paddlingsbar överhuvudtaget. Nivå 4-5 är forsen så pass stark att det inte rekommenderas att du faller ur och simmar i forsen, det är därför helt nödvändigt att kunna eskimåsväng. I nivå 1-3 är det säkert att simma.
Andra dagen – fem forsar med fart & en eskimåsväng!
Dagen ägnas åt att tillämpa det vi lärt oss i forsarna, vi packar i ordning oss och kajakerna och kör till Nås som ligger i närheten. Planen för dagen är att paddla fem forsar med graderingen 2. Det är roligt, roligare än igår, vi surfar, traverserar, fångar bakvatten och planerar våra färder ner i forsen. Vädret är med oss och vi får en riktigt fin dag ute på vattnet.

I slutet av dagen får jag äntligen revansch på Eskimåvändningarna som jag inte tog mig an dagen innan. Jag börjar med att värma upp med stävräddningar innan jag försöker mig på min allra första Eskimå. Inka instruerar mig på ett bra och pedagogiskt sätt genom de olika stegen. Hon har en förmåga att hela tiden leda mig omedvetet vidare på nästa steg, vilket gör att jag får en push att klara mer än jag tror.
Efter att ha provat första Eskimårollen får jag en sådan kick och blodad tand och vill bara försöka igen och igen! Jag nöter några stycken men lyckas inte få till paddeln och knycken som krävs helt. Till slut lyckas jag vända runt mig själv ett varv i vattnet enbart med hjälp av paddeln och egen kraft! Dock med lite fuskhjälp i och med att paddeln tog tag i botten, men ändå - överlycklig!
Avslut med SUP-yoga
Efter sen lunch bestående av en värmande gryta och färskt hembakat bröd är forspaddlingskursen slut. Vi stannar
kvar för att prova på SUP-yoga som avslut på helgen. SUP, eller stand up paddle
är form av stående paddling, SUP-yoga innebär helt enkelt att man utför yoga på
SUP-brädan. Passet är inspirerat av Mediyoga i kombination med Yinyoga, vilket innebär en relativt lugn form av yoga vilket känns
väldigt passande för oss. Vinden rycker tag lite i håret när vi paddlar ut, och
det är tur att vi kan docka in oss i ett stjärnankare ute på sjön för det
blåser stadigt just idag. I övrigt tappar jag helt tid och rum och försvinner
in i mig själv, det är skönt och välbehövligt för alla intryck som matats under
dagarna. Inka instruerar och guidar oss i de olika övningarna ute på vattnet.
Under sommaren leder Inka SUP-yoga varje vecka.
Att hitta till Dala-Floda
Dala-Floda ligger i Dalarna ungefär 4 mil väster om
Borlänge. Från Stockholm tar det ca. 3h att köra och från Göteborg är det ca. 5,5h
körtid.

Kort om Far Away Adventures
Inka driver Far Away Adventures tillsammans med sin man från Nepal. Det var i Nepal hon lärde sig forspaddling för drygt 20 år sedan. Under en vandringsresa i landet fastnade hon både för paddlingen och Nepal.
Inka stannade kvar i Nepal och bodde i landet i tio år. Under sin tid där utbildade hon och främjade möjligheten för nepalesiska tjejer att paddla fors, vilket gör att de nu kan guida andra inom forspaddling och äventyrsresor i Nepal. Far Away Adventures arrangerar både forspaddling- och vandringsresor till Nepal.
Spana in och läs mer om resor till Nepal på Far Aways egen hemsida.
Utöver forspaddlingskurserna i Dala-Floda erbjuder Far Away Adventures SUP-yoga, ekoäventyr, yogahelger och paddlingsturer på lugnt vatten. Om man vill lära sig forspaddla finns det en halvdags prova-på-kurs. Därefter kommer nybörjarkursen som sträcker sig över två heldagar, vilket var den som vi medverkade på. Om man vill fortsätta att utvecklas finns det en fortsättningskurs.
Här kan du läsa mer om Far Away Adventures äventyrsresor.Relaterade inlägg
Äventyrsstaden Baños i Ecuador
Colombia - Bogotá & San Gil
Vandring i Sonfjällets nationalpark - ett dygn i landets björntätaste marker
Delar av
bilderna är tagna av Inka Gurung, Amrit Gurung & Stefan Ljungkvist.