Road trip & resa i Sverige – tips på sevärda platser att besöka i Sverige (med fokus på vandring & friluftsliv)

Inlägget är betalt i samarbete med Auto Europe.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Road trip & resa i Sverige 

Med tanke på den samhällssituation vi nu ser med stigande utgifter för hushållen tror jag att intresset för att resa i Sverige och närområdet kommer att hålla i sig. Att resa i Sverige har varit populärt sedan tidigare dels pga. pandemins intåg i världen. Friluftstrenden har bara ökat och många söker sig ut i naturen. Det är inte bara den stundande samhällssituationen med stigande räntor, matpriser och elpriser som motiverar till att resa och uppleva på hemmaplan och i närområdet. Utan även den pressade situation vi ser i samhället på många arbetspositioner, osund stress och ökad psykisk ohälsa gör att många söker sig ut i naturen och till alternativa livsstilar – för att hämta andan.

För några somrar sedan upplevde vi norra Sverige under en fyra veckors road trip med start i Göteborg. Vi tog Inlandsvägen upp och kusten ner, en resa jag ofta tänker tillbaka på. De allra flesta nätterna bodde vi i tält, och bilen var liksom som den samlade basen hela tiden. Nu har vi i stället en campervan som vi reser runt med.

Läs mer - Resa med campervan eller husbil i Europa – 9 saker att tänka på

IMG_20220509_182051jpg

Om man inte har tillgång till egen bil för att bege sig ut på äventyr finns det ju alltid möjlighet att hyra eller låna bil. Fördelen med hyrbil är att du kan hämta och lämna på olika platser om du bara vill åka enkel väg. Du slipper också lägga fokus på slitage och att tänka på t.ex. värdeminskning och körsträcka på egen bil.

Tips på sevärda platser att besöka i Sverige

IMG_20200413_102330_resized_20200421_093854255jpg

Bohusleden längs Västkusten & Bohuslän

Om du bor på Västkusten eller i Västra Götaland och inte har spanat in eller vandrat Bohusleden är det ett tips. Bohusleden är 34 mil lång och uppdelad på 27 etapper från Hallands gräns genom Västra Götaland upp till Strömstad. Jag gillar ju projekt, så under det första pandemiåret var fokus just Bohusleden. Vi vandrade alla etapper i Göteborgsområdet, samt några av de allra nordligaste etapperna. Min upplevelse är att Bohusleden har fått väldig fart och ökat i popularitet sedan pandemin. Ett stort fokus har också legat på att restaurera leder och spångar längs lederna.

Läs mer - Vandra Bohusleden - etapp 9 & 10

IMG-20211009-WA0005jpg

Upplev & vandra i Skaraborg

”Vi kan, även här i södra Sverige åstadkomma den där känslan vi vill åt – lugnet och långsamheten. Avkopplingen och andrummet. Varandet och vandrandet. När vi tillåter oss själva att landa och lyssna spelar det mindre roll hur långt bort vi reser.”

skrivet på Lycklig & levande efter ett besök i Skaraborg. 

En plats som har bra möjligheter för friluftsliv är Skaraborg, här finns Kinnekulle, Billingen, Tiveden och Karlsborg. Jag vill varmt rekommendera Granvik och Djäknerundan som vi besökte för vandring en höst. Området är likt Tivedens nationalpark, men med betydligt mindre folk i omlopp.

Läs mer - Vandra i Skaraborg – Trollstigen på Billingen & Djäknerundan i Granvik

IMG_20200413_144614_resized_20200418_103936375jpg

Svartedalens naturreservat norr om Göteborg

Svartedalens naturreservat ligger i Kungälv norr om Göteborg, området är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Svartedalen bjuder på mystik med djupa mossbeklädda skogar. Svartedalens naturreservat är verkligen en favorit i Göteborgsområdet, området är stort och det finns alltid något nytt att upptäcka. På senare tid har allt fler hittat hit, vilket jag förstår – området bjuder in till så bra friluftsliv och vildmarkskänsla. Vår allra första provtur och natt med vanen spenderade vi här, det allra bästa med området förutom miljöerna är tystnaden.

Med slutna ögon känner jag tydligt hur den mjuka mossan omsluter hela min baksida. Jag kan höra fåglar och tallarnas sus. När jag öppnar ögonen ser jag dem gunga där uppe. Vi ligger kvar där och bara andas. Tar in skogen, suset och sjöarna.

skrivet på Lycklig & levande efter ett besök i Svartedalen. 

Läs mer - Svartedalens naturreservat - vandringsleder & platser att besöka

Dalsland – Kroppefjäll & nationalparken Tresticklan

Dalsland – ett Sverige i miniatyr sägs det. Jag har inte besökt Dalsland tillräckligt för att själv svara på den frågan. Jag skulle gärna uppleva mer av Dalsland, hittills har jag bl.a. besökt Tresticklans nationalpark och Kroppefjäll naturområde som är två fina ställen att stanna vid om man har planer på att ta bilen åt det hållet. 

IMG_20190504_184132_resized_20190531_110141769jpg

Eksjö & omkringliggande naturområden

Eksjö är en av Sveriges tre trästäder, en väldigt mysig stad för ett road trip stopp om man har vägarna förbi. Gamla stan i Eksjö kryllar av små, mysiga gränder, konditorier och caféer. Om du stannar längre ligger en av Sveriges minsta nationalparker, Norra Kvill, inte långt härifrån. Norra Kvill är värt ett besök och ligger ca. 5 mil med bil från Eksjö. 

Det är en uråldrig gammal mossbeklädd skog bland pomperipossas näsor och troll. Känslan andas sagovärld.

skrivet på Lycklig & levande efter besök.

Ytterligare ett sevärt besöksmål är Skuru gata och Skuru hatt som är en klyfta i bergsmassivet. Skuru hatt i sin tur bjuder på fin utsikt.

Läs mer - Upptäck Eksjö i Småland – en av Sveriges tre trästäder

IMG_20200716_145407_resized_20200808_095510388jpg

Grövelsjön, norra Dalarna

Grövelsjön ligger i norra Dalarna vid gränsen mot Norge och är en perfekt nybörjardestination för vandring eller för barnfamiljen. Lederna, miljön och terrängen är förhållandevis enkel med mjuka, kulliga höjder. Här finns härlig natur i snäll terräng och varierande distanser för alla. För den lite mer äventyrlige finns Töfsingsdalens nationalpark på andra sidan Långfjället, i nationalparken finns inga leder.

Läs mer - Vandra i Grövelsjön – 10 tips på vandringsturer

IMG_20200722_212117jpg

Funäsfjällen, Härjedalen

Funäsfjällen eller snarare Messlingen är mitt hemma, fast borta. Här har vi haft stugor i tre generationer bakåt. Området har fantastiska möjligheter för friluftsliv, cykling, vandring och fiske på sommaren. Vintertid hägrar längd, utförsåkning och skoter.

Läs mer - Funäsdalen med omgivningar - 10 vandringar i Funäsfjällen att ha koll på!

Höga kusten - världens högsta kustlinje & UNESCO- världsarv

Höga kusten var för några år sedan Sveriges snabbaste växande turistdestination. Miljön är speciell och imponerade och värt ett besök om du planerar att resa Sveriges norra kuststräcka. Här finns bl.a. möjlighet till vandring i Skuleskogens nationalpark, klättring med Via Ferrata på Skuleberget, paddla havskajak och resa ut till öarna.

Läs mer - Höga kusten & Skuleskogens nationalpark – tips, se & göra

IMG_20190625_155239_resized_20190713_122854571 2jpg

Abisko

En klassisk destination som turist, inte minst för den utländska turismen som reser hit främst vintertid för att uppleva norrsken, hundspann och nordisk vinter. På sommaren är det mer inhemsk turism som reser hit för friluftsliv och vandring. Här finns Lapporten, Trollsjön och mycket mer.

Läs mer - Abisko – tips på vandringsturer

Några fördelar med hyrbil hos Auto Europe

  • Flexibelt - ett smidigt sätt att semestra på, då du kan ta dagen som den kommer. 
  • Du kan välja att hämta och lämna på olika platser om du bara vill åka enkel väg. Auto Europes biluthyrning finns i 180 länder världen över och kan erbjuda upphämtning på över 24.000 olika upphämtningsstationer.
  • Du får hjälp om något händer dig – fordonsförsäkring och allmän ansvarsförsäkring ingår alltid i baspaketet.  
  • Du slipper lägga fokus på slitage, körsträcka och värdeminskning på egen bil.

Läs gärna mer hos Auto Europe om du är nyfiken.