Vandra i Funäsdalen med omgivningar - 10 vandringar i Funäsfjällen att ha koll på!

Se & göra i Funäsfjällen - vandringsturer i Funäsfjällens omnejd under sommarsäsong

Det här inlägget har jag tänkt skriva sååå länge, och det har legat som utkast lika länge. Som bekant, återkommer vi alltid till Härjedalen och Funäsfjällen. Här har familjen haft stuga i tre generationer och jag har vistats i området sedan barnsben. Idag listar jag tips på vandringsturer i området!

Rogen naturreservat

Landskapet är mäktigt och unikt med sina enorma moränmassor och spindelformade sjöar

skrivet på Lycklig & levande efter besöket.

Först ut utan någon inbördes ordning, Rogen. Egentligen kanske det inte tillhör riktigt Funäsfjällen. Platsen har unika kvarlevor efter inlandsisen vilket gör miljön väldigt speciell. Det unika med Rogen är de enorma mängderna morän som kallas just Rogenmorän. Morän är sten och grus som efterlämnats av istiden och formats till ett nätverk av åsar och sjöar. Rogen ligger på gränsen mot Dalarna och du besöker det antingen norrifrån via Tännäs och parkeringen vid Käringsjön eller så om du tar dig över fjällen från Grövelsjön genom att vandra.  

Läs mer - Vandra i Rogen bland stenblock, moränmassor & spindelformade sjöar! IMG_20200729_170800jpg

Anåfjället

Det går inte att ta in det. Storheten. Det är som om ingen beskrivning vore tillräckligt precis. Kvällen är klar. Himlen är blå. Det är helt stilla i luften kalfjället till trots. Höjdmetrarna till trots.

Det tysta ljudet och det vita ljuset här uppe berusar sinnena. Förtrollar ditt inre och hänför ditt medvetande. Kvällar som dessa. Vill hålla kvar. Vill ha mer.

Med ögon fyllda av grus låg jag vaken så länge jag kunde. Jag ville inte somna. Ville inte missa. Ville inte att tiden skulle gå. Helt klart sommarens bästa.

Skrivet på Lycklig & levandes Instagram efter besöket.

Det var när jag började på det här samlingsinlägget som jag insåg att Anåfjället först förtjänade ett eget inlägg. Anåfjället består främst av topparna Ånnfjället och Blåstöten (det finns mer information om respektive topp längre ner), samt flera mindre toppar så som Gråstöten, Anåkroken, Uggarna, Fjälländan, Roaldstöten och Ivarsfjället. Vi vandrade upp på Anåfjället mellan Ånnfjället och Blåstöten för en härlig tältnatt tillsammans med vänner för några somrar sedan. En natt på fjället när allt bara klaffar!

Detta är ett sånt där tips som man kanske egentligen inte vill dela med sig av, för man vill inte öka folkmassorna hit. Detta är ju mitt hemmafjäll där jag känner till varenda liten kulle nästan. Här möter vi nästan aldrig någon, i alla fall inga turister. Därför tar det emot lite.

Läs mer - Vandra på Anåfjället - en riktig pärla!IMG-20200809-WA0010jpg

Ånnfjället - Guldtur nr. 15

Ånnfjället är en del av Anåfjällsmassivet som består av Ånnfjället och Blåstöten samt flera mindre toppar. Till Ånnfjället tar du lämpligen Funäsfjällens så kallade Guldtur nummer 15. Turen startar längs med vägen mellan Funäsdalen och Mittådalens by, nedanför Övre Lillåsvallen där det också finns en liten parkering som under säsong oftast är helt full.

Det är drygt 5 km att gå, vandringen är populär och karaktäriseras av ett relativt kargt landskap och ganska bra stigning. Här finns bland de högsta trädgränserna i hela landet! På vägen upp passerar du en liten tjärn som är en populär plats för en fikapaus. Ånnfjällets topp mäter ca. 1300 m.ö.h.

Läs mer på Funäsfjällens egen hemsidaIMG_20200722_125116jpg


IMG_20200722_142349jpg

Blåstöten

Blåstöten är den andra större toppen i Anåfjällsmassivet, den är både något högre och mindre tillgänglig än sin granne Ånnfjället, vilket gör att få tar sig dit. Hit går inga vandringsleder, och den sista biten är det hoppande på stora klippblock som gäller. Terrängen är stenig och brant vilket även för den vandringsvane kan vara en utmaning för balansen. Jag har inte varit uppe på Blåstöten själv, än. Men befunnit mig vid dess fot och drömskt blickat uppåt. Kanske en dag..IMG_20200722_212117jpg

Funäsdalsberget!

Ta gondolen upp på Funäsdalsberget och vandra runt uppe på toppen, perfekt för den som vill komma upp på lite höjd men inte tycker om stigningen och ansträngningen som kommer med att vandra uppför. Väl uppe på toppen ges en fin vy över Funäsdalen och området, avsluta vandringen med en fika i toppstugan och blicka ut över vyerna.

Eller varför inte testa att klättra upp? Längs bergssidan finns en Via Ferrata led utplacerad för den som tycker om lite pirr i kroppen. Jag testade det under ett jobbuppdrag för några år sedan - superkul!IMG_20190716_171651jpg

IMG_20190716_172109jpg
IMG_20190718_123825_117jpg

Flatruet, Flatruetvägen & Stoljan

Det är nog här jag har min allra mesta fjälltid summerad, både sommar som vinter. På vintrarna kör vi skoter på fjället, grillar korv intill fäbodarna, skidar utför och på längden - och som små åkte vi madrass ner för fjälltopparna! De traditionsenliga fjällvandringarna med farfar brukade allt som jämnt gå till "tjärnarna" över fjället, jag vet egentligen inte vad de heter mer än det. Vi sa alltid så.

På Flatruet finns också Sveriges högst belägna allmänna väg ca. 975 möh. som är värt ett besök. 
IMG_20190717_220202jpg

Fiskhålsgraven, Hällmålningarna & Evagraven, Messlingen

En lite annorlunda tur med utgång från Messlingen som faktiskt finns med bland Funäsfjällens guldturer nummer 35. Vandringen startar från Baggården i Messlingen och är ca. 11 km och tar dig upp en bit till kanten på kalfjället. Fiskhålsgraven passerar vi ofta på vägen upp på Flatruet och Stoljan när vi vandrar över fjället mot det vi kallar tjärnarna. I de små tjärnarna i Fiskhålsgraven finns dvärgrödingen som är både isolerad och fridlyst. Den spås ha funnits sedan istidens slut. 

Från Fiskhålgraven kan du förlänga turen förbi Evagaven och Hällmålningarna och gå tillbaka till Ruvallen. Från Ruvallen utgår turerna Evagaven och Hällmålningarna. Evagraven har jag inte besökt förrän nu i höstas, det var verkligen en jättefintur som vi kombinerade med Fiskhålsgraven. Jag förstår varför de är guldturer, och ändå känns de inte fullt så befolkade som andra guldturer. Troligen pga. att de utgår från Messlingen som trots allt är en bit från Funäsdalen. IMG_20210927_152255jpg

IMG_20210927_144435jpg

Sonfjällets nationalpark

Jag känner hur tankarna saktar ner och går långsammare och långsammare. Hur själen ges ro när kroppen får jobba. Hur det ges utrymme för lugn och eftertanke.
skrivet på Lycklig & levande efter besöket.

Lederna i parken är väl markerade och som i de flesta nationalparker vi besökt är informationen väl uppdaterad. Det finns flertalet olika leder och distanser som passar allt från barnfamiljer till den som söker mer spänning och kanske är sugen att gå upp på Sonfjällets topp som ligger 1278 m.ö.h.

Sonfjället ligger i Härjedalen drygt 8 mil norr om Sveg. Från Sveg kör man mot Hedeviken och Hede och tar av för att fortsätta drygt 16 km innan man kommer fram. Sonfjället har flera entréer, och vi valde att besöka parken från norra entrén.  

Läs mer - Vandring i Sonfjällets nationalparkIMG_1236 2JPG


Helags - Sveriges sydligaste glaciär

Telefonen åker upp och ner ur fickan som en jojo – jag kan inte sluta. Jag förundras av landskapen jag har framför mig – det går liksom inte riktigt att ta in. Är det på riktigt? Det är så mäktigt, storartat och vackert på samma gång. När vi kommer över kanten och upp på kalfjället och får se Helags på lite närmare håll blir jag helt knäsvag.

skrivet på Lycklig & levande efter besöket.

Läs mer – Vandra till Helags

IMG_20190915_115429 2jpg

Mittåkläppen - en perfekt kortare tur!

Detta är en så kallad guldtur av Funäsfjällen. Området är gammalt säterområde och vandringen startar från Djupdalsvallens säter eller fäbod. Stigen tar sig genom skogen mot kalfjället och sedan vidare mot höjningen upp på själva kläppen.

Vandringen är 5 kilometer totalt och tar cirka 1,5 timme upp och ner med pauser. Eftersom vandringen inte är så lång är den perfekt att göra som barnfamilj, men räkna med minst 3 timmar, vilket är vad ledbeskrivningen säger tidsmässigt. Stigningen i höjd är cirka 340 meter och Mittåkläppen sträcker sig 1212 m.ö.h.

Läs mer – Dagstur upp på Mittåkläppen  IMG_20190916_131741 2jpg

IMG_20190715_151931 2jpg

Fler områden & vandringar i närheten

Listan tar ju aldrig slut, det finns mängder mer att se och uppleva. Här är några till godbitar att ha i bakhuvudet. Men jag måste begränsa det någonstans. Kanske får jag göra en del 2 på det här inlägget helt enkelt... 

  • Hamrafjället - i Tänndalen är ett populärt ställe för vandring, området är naturreservat och fantastiskt fint. Området bakom själva fjällen där sjöarna breder ut sig är väldigt maffigt!

  • Grönfjället - en mindre exploaterad sida av Funäsfjällen som vi besökte en höst för några år sedan. 

  • Svansjön - Bolagen - Läs mer om vandringen hos 4000mil

  • Jämtlandstriangeln/Sylarna - det är i området som Helags ligger. 

  • Fjällnäs

  • Lunndörrsfjällen

  • Kolla även de in guldturerna på Funäsfjällens hemsida.