Vandra på Anåfjället - en riktig pärla!

Vandra på Anåfjället 

Det går inte att ta in det. Storheten. Det är som om ingen beskrivning vore tillräckligt precis. Kvällen är klar. Himlen är blå. Det är helt stilla i luften kalfjället till trots. Höjdmetrarna till trots.

Det tysta ljudet och det vita ljuset här uppe berusar sinnena. Förtrollar ditt inre och hänför ditt medvetande. Kvällar som dessa. Vill hålla kvar. Vill ha mer.

Med ögon fyllda av grus låg jag vaken så länge jag kunde.
Jag ville inte somna. Ville inte missa. Ville inte att tiden skulle gå.
Helt klart sommarens bästa.

Skrivet på Lycklig & levandes Instagram efter besöket.

IMG_20200725_222211jpg

Vi vandrar genom Anådalen och utgår en bit från Mittådalens by längs vägen mot Funäsdalen där vi parkerat. Anåfjället ligger i Funäsfjällen i Härjedalen och vandringen tar oss genom hela Anådalen och till samernas gamla sommarviste. Där korsar vi vattnet och ett oundvikligt vad blir verklighet. 

Leden är lite svår att hitta men de röda markeringarna för vinterleden syns tydligt. Det märks att det knappt brukar vandra någon här, det är knappt en upparbetad stig utan vi följer renarnas stigar i den knähöga slyn innan vi kommer upp på lite planare mark.

Vi vandrar på kalfjället, drygt 1000-1100 m.ö.h. och det blåser lätt men skönt. Fjällen reser upp sig på båda sidor om oss. Ånnfjället på vår högra och Blåstöten på vår vänstra. Allt är helt tyst förutom brisen. Vi tar sikte på övre Anådalen och de tjärnar som ska finnas mellan bergsmassiven. Vandringen går lätt uppåt och jag undrar varför jag aldrig besökt platsen tidigare under alla mina år i området?

IMG-20200809-WA0010jpg

IMG_20200803_123538_308jpg

Nu känns det som det knappt blåser alls längre och kvällen är klar. Vi ser Helags i horisonten och flera renar som förstrött springer runt och äter längs fjällsluttningarna. Solen börjar vika av neråt och vi ser oss om efter var vi ska spendera kvällen.

Jag, Acke och våra vänner lagar mat medan sambon smiter iväg och rekar. Kvällen är ljum och vi har det bara sådär himla bra som man kan. 

Det är så jävla underbart här
Det ger mig ett lugn i kroppen

IMG-20200726-WA0015jpg

IMG-20200809-WA0020jpg

Vi har sedan tidigare placerat ut en bil på andra sidan fjället för att slippa vandra tillbaka samma väg igen dagen därpå. Den totala etappen mäter uppskattningsvis vad vi tror ca 18-20 km totalt, och det känns som en lagom tur efter de senaste veckornas vandring. 

Vi hade planer på att bestiga Blåstöten, men väljer att avstå och bara njuta av kvällen. Toppen finns kvar till nästa gång och den sägs ju inte vara helt enkel att bestiga heller å andra sidan så..

IMG_20200725_222715jpg
IMG_20200725_231135jpg

Relaterade inlägg 

Vandra till Helags - Sveriges sydligaste glaciär!
Dagstur upp på Mittåkläppen
Vandring i Sonfjällets nationalpark

Fler inlägg från Härjedalen