Vandra i Svartedalens naturreservat - vandringsleder & platser att besöka
Vandra i Svartedalens naturreservat
Med slutna ögon känner jag tydligt hur den mjuka mossan omsluter hela min baksida. Jag kan höra fåglar och tallarnas sus. När jag öppnar ögonen ser jag dem gunga där uppe. Vi ligger kvar där och bara andas. Tar in skogen, suset och sjöarna.
skrivet på Lycklig & levande efter ett besök i Svartedalen.
Svartedalen karaktäriseras av vildmarkskänsla med djupa mossbeklädda skogar. Svartedalens naturreservat ligger norr om Kungälv och är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Området är kuperat med mängder av små sjöar och tjärnar. Genom reservatet löper också Bohusledens etapper 8–10.
Det jag älskar
med Svartedalen är den mossbeklädda marken och att höra tystnaden. Här finns
enorma möjligheter och vi tröttnar aldrig, det finns hela tiden nya områden att
upptäcka. Jag har alltid
känt att jag vill ha det lite för mig själv, Svartedalen är verkligen min pärla
i Göteborgsområdet och min absoluta favoritskog! Genom åren har vi fått ha det
just för oss själva, men i och med Corona och friluftstrenden har fler och fler
hittat hit – vilket givetvis är roligt. Eftersom det har efterfrågats och intresset
finns och ständigt ökar, skriver jag idag tips på vandringsleder och platser att
besöka i Svartedalen.
Bottenstugan – en bra start som är populär att utgå ifrån
Många utgår från Bottenstugan som ligger vid Ålevatten i Svartedalen, vilket är ett bra alternativ om man besöker Svartedalen första gången och/eller som barnfamilj. Här startar flera rundslingor med olika distanser. Här finns även en större parkering (och inte enbart lite längre parkeringsfickor längs vägen som på andra ställen i reservatet). Här finns också informationstavla, ved och utedass samt vindskydd och grillplatser.
Leder som
utgår från & återkommer till Bottenstugan
- Den gröna leden, 1,9 km längs med Ålevatten
- Den röda leden, norröver 2,3 km – Tjuvklämman
- Den blå leden, 3 km
- Den gula leden, 4 km
- Den röda leden, söderom 3 km – Holmevatten
Du kan läsa mer
om lederna i sin helhet hos Västsverige.
Du hittar hit enklast från E6 och avfart Stora Höga-motet där du kör mot Ucklum därefter skyltat Svartedalen och Bottenstugan.
Korsvatten - ett alternativ till Bottenstugan
Egentligen kan du stanna längs parkeringsfickorna var som helst i hela reservatet och bara knalla rakt ut i skogen, det är lika vackert och härligt överallt. Korsvatten är en härlig plats som vi ofta besökte i början när vi "lärde känna" Svartedalen. Vi har vandrat den röda och den blå leden och de är väldigt fina båda två. Den blå leden går dock en bit längs bilvägen. Allra finast är att bara knalla rakt ut i skogen från leden och hitta sina egna pärlor!Leder som vid utgår från & återkommer till Korsvatten
- Den röda leden, 3,5 km runt sjön Korsvatten.
- Den blå leden, 6 km går längs med ena sidan av Korsvatten, sedan förbi Stora Nöjevatten och därefter Timmervatten tillbaka till utgångspunkten.
- Den gröna leden, 3,5 km går egentligen inte vid Korsvatten alls, utan förbi Stora Björkärr mot Storsjön för att sedan vända tillbaka via Rörevatten igen.
Vid utgångspunkten finns det en längre "parkeringsficka" med plats för ett antal bilar.
Timmervatten
Vid Timmervatten och Stenstugan har vi vandrat en hel del den senaste tiden, vilket också är ett populärt ställe i Svartedalen, - men med något mindre besökare än Bottenstugan. Området hänger ihop med Stenstugan och Hungersvatten. Vid Lilla Nöjevatten som ligger i anslutning till Timmervatten finns parkering.Leder som vid utgår från & återkommer till Timmervatten
- Den röda leden, 2 km går runt Timmervatten
- Den blåa leden, 6 km (detta är samma blå led som benämns vid Korsvatten)
Stenstugan & Hungersvatten
Området Stenstugan och Hungersvatten hänger egentligen samman med Timmervatten, vi brukar parkera vid Timmervatten och ansluta på dessa leder därifrån. Det går att köra in en liten bit till med bil till Översjön för att komma närmare Stenstugan om man så önskar.Vi har gått alla leder utom den blåa leden i området och alla är mycket fina. Eftersom de är relativt korta kan man med fördel kombinera dem, eftersom de delvis löper parallellt med varandra.
Tänk på om du vandrar i blöt säsong att det på en del leder kan vara just riktigt blött. På delar av lederna finns spångar, men det är långt ifrån överallt. (En liten brasklapp för den röda leden som vintern 20/21 inte var underhållen - på flera ställen längs leden låg omkull fallna träd som gjorde det svårt för delar av de äldre i sällskapet att passera.)
Leder som vid utgår från & återkommer till Stenstugan
- Den röda leden, 2,5 km
- Den blåa leden, 5 km
- Den gröna leden, 2 km
- Den gula leden, 2 km
Härsvattnet
Längs Härsvattnet går Bohusledens etapper förbi - och just längs sjön går en väldigt fin del av leden. Det går bra att följa Bohusleden längs sjöns västra sida (orange markering) för att sedan vika av och vandra runt sjön tillbaka igen. Härifrån kan det vara relativt blött och fuktigt, det finns heller inga spångar utplacerade. Vill man göra det enklare för sig går man tillbaka samma spårning längs med Bohusleden till utgångspunkten.Läs mer - Vandra Bohusleden – etapp 9 & 10
Gårdssjön
Den kuperade terrängen gör det möjligt för vackra vyer och en natur som inte är lika upptrampad som platserna närmare Göteborg.
Leder som vid utgår från & återkommer till Gårdssjön
- Gårdsjöstigen runt sjön är ca. 6-7 km
- Den röda leden, 1,8 km enkel väg
- Den blåa leden, 4,2 km enkel väg
Drypesjön
Drypesjön ligger egentligen inte helt i Svartedalen, men är också ett fint område för vandring. Här finns inga leder utmärkta, men det går bra att följa sjöns västra sida där det är en upptrampad stig. Det finns en liten parkering med informationstavla längs bilvägen där stigen mot sjön går ner.Från Thorskogs slott & mycket mer!
Från Thorskogs slott kan du också vandra in i skarven av Svartedalen. Här kommer du till anlagda dammar och fina slingor runt fårhagar men också mossbeklädda skogar.
Läs mer - Thorskogs slott - en unik upplevelse i riktig slottsmiljöAndra fina ställen är Holmevatten, Håltesjön, Stora Nöjevatten, Lysevatten och Måkevatten. Eller varför inte bara knalla rakt ut och hitta din egen favorit!? Svartedalen går utmärkt att besöka året om, personligen tycker jag mest om hösten. Men vi besöker naturområdet året om.
Mer skrivet om Svartedalen hos Lycklig & levande
Naturområden
& utflyktstips runt Göteborg - del 2
Vykort från Svartedalens naturreservat
När skogen lockar & drar – bland skogsguld & långsamma andetag