När skogen lockar & drar - bland skogsguld & långsamma andetag

En lördag i oktober där vi hämtar kraft och energi. Vi har pratat lite smått om att göra en utflykt, men inte mer än så. Vi samtalar knappt, vi bara vet vart. Vi laddar kaffebrygaren, brer några mackor och drar på oss friluftsbyxorna. När vi kliver ur bilen 40 minuter senare andas vi skogluft och ny energi. Det har varit tuffa veckor på jobbet efter sommaren och intensiva helger med fullspäckade planer och scheman. Den befrielsen det innebär att bara komma ut naturen - bort från brus, människor och media går inte att ta på. Sakta, sakta händer det någonting därinne i bröstet. Andetagen saktar ner och hjärtat och hjärnan befinner sig på samma plats igen, mer på riktigt. Tankarna dämpas succesivt och lugnar tillslut ner sig. Naturen läker mig. 

skogenn 2jpg

skogen 2jpg

Bland våra hemliga svampgömmor.

“Att hålla livet rent, är att hedra det. Att säga nej till fluff, är att säga ja till sänkta axlar. Att sålla i den strida ström av intryck som ständigt forsar mot människan, är att rädda jaget. Att klä av livet är att upptäcka det.

Vad gör det med en människa att sällan ha tid att landa hela vägen ned i rötterna. Att aldrig låta timmarna och dagarna bara gå, utan en tanke på att kroppen borde befinna sig på andra platser, i andra sinnesstämningar eller nya situationer.”
citat Sofia Sivetsdotter

Inspiration till det här inlägget fick jag när jag läste Sannas inlägg "En guldstund i oktober - och om när nej blir ja" Jag kände att jag också ville dela med mig av min kärlek till naturen och all den kraft den ger mig. Jag kan varmt rekommendera att läsa hennes inlägg, där jag även snubblade vidare till Sofias sida. Allt i Sofias text är så träffande, klokt och slående! Det är verkligen mitt i prick. 

Jag känner också igen mig i svårheten i att säga nej och avgränsa mig själv - jag vill ju göra allt roligt! Detta har i kombination med jobbet gjort att jag fått många av mina stressymtom tillbaka vilket jag ser allvarligt på. Men om vi vänder på det, och tänker på alla de ja ett nej kan innebära för dig? som Sanna skriver i sitt inlägg. 

svampguldjpg

svampar 2jpg

Naturen läker

Den tar inte den bara ger. Närvaro i naturen kan sänka stressnivåer, senast i veckan sa de på radion att det finns studier som visar på att vistelse i naturen läker utmattning bättre än medicinering och lika bra som terapi - det är ju helt fantastiskt! 

Social media detox - prova du också! 

När jag var hemma sjuk i förra veckan lyssnade jag på Sunshinepodden av 4good som handlade om att sakta ner. Och detta är just vad jag behöver i detta nu - skala av, skala bort, skala ner. De pratade även om social media och vad det gör med oss. Vi är många som använder telefonen som en förströelse idag - vi plockar upp den per automatik när vi väntar i kön eller har några minuter över. Det finns studier som visar att personer mellan 15-25 år tittar på sin telefon varannan minut. Personer äldre än så var inte mycket bättre de heller. 

Jag har sedan en tid tillbaka raderat mina sociala media appar från telefonen - Instagram, Facebook och Snapchat. Social media detox innebär (för mig) en paus från brus, uppdateringar och uppkoppling, i huvudsak de nämnda men samt minimera internet och tillgänglighet på mail och messenger. Med undantag för blogg och arbete som tyvärr består mestadels av tid vid skärm. 

Livet blir mer äkta utan uppkoppling - det blir mer på riktigt. I poddavsnittet pratade dem även om resande och just det här vad resande gör med oss. I resandet och det jag vi befinner oss i då är vi mer närvarande och mer i nuet än någonsin hemma i vår vardag. 

Här har jag skrivit mer om "Det ständiga görandet, vart är varandet?"

skogsvy 2jpg

Vill du läsa mer?

Här har jag skrivit om medveten närvaro och att göra saker långsamt, men det är fortfarande lika svårt och jag övar varje dag.