Thorskogs slott – en unik upplevelse i riktig slottsmiljö
Det här inlägget presenteras i samarbete med Thorskogs slott men åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.
Klassisk musik strålar ut genom byggnadens olika rum och om det inte vore för moderniteter som dator och mobil så skulle jag faktiskt tro att jag slungats tillbaka i tiden. Ögat hittar hela tiden nya saker att fästa blicken på, det är så annorlunda och unikt. Det liknar inget annat. Känslan är familjär men ändå pampig.
Kort om Thorskogs slott
När jag stiger in i entrén får jag en minst sagt spektakulär känsla i kroppen - jag har aldrig upplevt något liknande. Det känns som att stiga tillbaka några århundranden i tiden då bevarandet eller snarare återinförandet av det gamla är så på riktigt – entrén pryds av vackra möbler och det är högt i tak.
Stjärnorna på slottet spelades in här under 2009 och 2010 som verkligen satte Thorskogs slott på kartan. Utöver det har bland annat George W. Bush, Michail Gorbatjov och John Major gästat slottet. Bush glömde sitt vin och det väntar fortfarande på honom nere i vinkällaren.
Idag används slottet främst som konferensanläggning, privata vistelser och för fester och bröllop. Anläggningen består av tre våningar och källare samt tillhörande annex och omkringliggande byggnader.
Thorskogs slott är beläget i närheten av
Västerlanda drygt 4 mil norr om Göteborg placerat längs Göta Älv. Enklast är
att ta sig hit med bil, vilket tar drygt 45 minuter, men man kan även ta sig
hit med egen båt via Göta Älv.
Afternoon tea i Orangeriet
Vid ankomst bjuds vi på Afternoon tea nere i Orangeriet, som också är hotellets festvåning. Trots att vi anlände något sent är personalen gulliga och fixar så vi hinner ta del av allt som bjuds på buffén. Det finns både matigt och sött och det är så mycket att välja på, betydligt mycket mer än jag hade förställt mig. Bemötandet är personligt och vi sitter kvar en bra stund och landar för att bara supa in miljöerna. Här anordnas mycket bröllopsfester – och vi förstår verkligen varför. Det är en mäktig känsla och festlokalen är verkligen fin med sitt ljusinsläpp. Det är nästan så jag börjar fantisera om mitt eget bröllop...
Rummen i slottet
Alla rum är unika och ser helt olika ut, det finns 13 stycken rum inne på slottet och ytterligare 27 stycken i Slottsparken. Vi bor i rum Thor på tredje våningen där alla rummen har namn efter pojkar. På andra våning är alla rum namngivna efter flicknamn. Alla namnen är efter personer som har haft betydelse för Thorskogs slott. Rummen är klassiskt inredda i tidsandan och ger ett välkommande intryck.
Omgivningarna runt Thorskogs slott
Tystnaden och lugnet här är så slående. Slottet ligger vackert beläget i en park med tillhörande liten damm. Här vandrar flertalet ankor runt och gör gästerna sällskap på gårdsplanen, även en gås gör ankorna sällskap sedan länge. Här finns även en egen örtträdgård och på somrarna kommer även fåren till den lilla hagen precis utanför. Längre bort betar Highland cattles. Svartedalens naturreservat ligger i princip vägg i vägg med Thorskogs slott.
I närheten av slottet finns promenadslingor i olika längd. Vi trotsar regnet och tar oss iväg till skogsgläntan där man bland annat anordnar lerduveskytte. Skogen är uråldrig och mossig och vi knallar runt och njuter av naturens närvaro. I området finns flera sjöar och även möjlighet till att paddla kanot under sommarhalvåret.
På gården finns även bastu och vedeldade badtunnor för dem som önskar det. Bastun finns tillgänglig för alla medan tunnorna kräver bokning i förväg.
Slottets historia & sägnen
Innan middagen fick de som ville ta del av slottets historia till en välkomstdrink i musiksalen. Slottets historia är intresseväckande, när Olof Wenngren på 1730-talet tog över det som då var en trävilla med tillhörande smedja, kvarn och segelmakeri anlägger han dammar och park i området. Detta blir så stort att Carl von Linne kommer på besök och Wenngren får tillslut en patrontitel från kungen.
På 1800-talet tar fyndiga Petter Larsson
efter list och smarta drag över Thorskog. Han driver båtvarv och tillverkande
av segel som främsta sysselsättning och när det var som störst har anläggningen
som mest runt 200–300 anställda.
1889 tas elektricitet in i huset från
eget kraftverk som än idag driver 60% av Thorskogs el. 1982 invigs byggnaden
som slott. Petter dog som en mycket förmögen man men hans son Eskil gör sämre affärer och börjar spendera faderns alla pengar. Därefter festas och sups det i sådana mängder att Eskils änka inte har råd att ha kvar bostaden.
En läkare köper byggnaden och startar ett behandlingshem för kvinnor, detta var kvinnor som hade satt sig upp mot männen eller på annat vis visat på för mycket envishet.
Anläggningen får stänga igen när en kvinna hänger sig i ett träd i parken. Ett tjugotal träd huggs ner men sägnen säger att den döda kvinnan då flyttade in på slottet istället…
På 1970-talet köptes slottet upp av ett par
som lät mordenisera slottet till toppmodern 70-tal stil, vilket var till
stor fasa för många bönder i området. De upptäckte betydelsen av Thorskog och dess historia, och började istället återställa det till sitt ursprungliga skick. 1985 börjar verksamheten som den ser ut
idag, med syfte som konferensanläggning och hotell.
Maten på Thorskogs slott
På kvällen serverades vi en fyrarätters
avsmakningsmeny på entréplan, en riktig upplevelse snarare än middag med
lokala råvaror och hög kvalité. Maten var balanserad med spännande smaker och
ett innovativt tänk. Bemötandet var personligt med hög klass. Det verkade som
fler än vi var nöjda då jag passande hör en av gästerna vid bordet bredvid säga:
”Det känns som jag inte fick tillfälle
att tacka tillräckligt för den fantastiska maten och vistelsen”
Efter utcheckning och fantastisk
hotellfrukost dagen därpå passar vi på att se omgivningarna ytterligare, då det
är betydligt bättre väder går vi en längre sväng i området. Vi knallar en
längre bit in i delar av Svartedalens naturreservat, och väljer en av anläggningens
egna slingor som går genom de allra finaste passager i området. Vi spanar på
små bostäder och stugor och fantiserar om en egen här någon gång. Min sambo är
ju faktiskt född i Västerlanda inte långt härifrån.
Vill du läsa mer?
För mer information spana gärna in
Thorskog slotts egen hemsida.
Svartedalen - när skogen lockar & drar, bland skogsguld och långsamma andetag.
Göteborgsutflykter - naturområden att besöka i Göteborgs omgivningar.
Mina bloggkollegor besökte också Thorskogs för
inte så länge sedan, läs gärna om deras vistelse; Katarina på Äntligen vilse, Jeanette och Lena på Ladies abroad.