Resa med campervan eller husbil i Europa – 9 saker att tänka på

Inlägget är betalt i samarbete med Auto Europe. 
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Att resa med campervan eller husbil i Europa – våra erfarenheter & tips

Nu har vi varit ute och rest i fem veckor och det känns fortfarande ”nyp mig i armen” – vi gjorde det, med både bebis och hund.

Friheten som det innebär att resa på det här sättet är det främsta syftet för oss – det går i ton med vår livsstil och våra värderingar. För oss blev en campervan som en förlängning av att backpacka fast med bebis och hund. Givetvis finns det dagar då det inte är roligt – men så är livet oavsett om du befinner dig på en längre resa eller hemma i vardagen. I det här inlägget vill jag dela med mig av vad vi lärt oss av husbils – och campervan-livet hittills, saker att tänka på som vi lärt oss längs vägen.

IMG-20220530-WA0019 1jpg

Hitta en plats för natten i tid

Var ute i god tid när du ska hitta en plats att campa på för natten, oavsett om det gäller fricamping eller inte kan det vara klokt att ha ett mål eller en slutdestination för dagen. Att hitta en plats för natten i tid (speciellt med bebis) där du kan känna in stämningen, om det känns ok, lugnt etc. Det är också en viktig aspekt för säkerheten. Vi försöker tänka på att inte komma fram när det är mörkt.

IMG_20220519_210908jpg

Ha en grov resplan – men inte för specificerad

Att ha en plan är bra, men försök att inte ha den alltför specificerad. För oss är det här en grundsten i alla typer av långresor. Det kan vara klokt med en grovskiss så att alla i sällskapet har en gemensam bild av resan. Utöver det tycker vi det är väldigt charmigt att inte planera in för mycket to-dos utan ge utrymme för det spontana.

Inför den här resan har de vanligaste frågorna varit ”Hur länge ska ni vara borta?” och ”Var ska ni resa?” eller ”Hur ser er resrutt ut?” Det säger ganska mycket om vårt samhälle och vår tid. Att vi behöver hänga upp saker på något – planera vår tid effektivt för att få ut mesta möjliga.

För det mesta har vi svarat att vi inte vet, för att det också är charmen med att resa på det här sättet – att inte allt behöver vara skrivet i sten och bestämt. Vi har sagt att vi ska vara borta någonstans 4-8 veckor mellan tummen och pekfingret, men vi har ingenting som binder oss att komma hem då heller. Funkar det och vi trivs med livet reser vi har vi sagt, och känner vi för att åka hemåt så gör vi det.

IMG_20220509_160209jpg

Lita inte på att alla tips du får från andra är regelmässigt ok!

Kolla själv upp vad som gäller för regler och lita inte på det som uppges tex. i appar som park4night. Det kan vara så att reglerna ändrats sedan tipset lades in, vilket är vanligt om platsen blivit populär dvs. att förbud tillkommit i efterhand. Det är också många som väljer att frångå reglerna och köra in på privata vägar och marker där det står angivet att man inte får köra eller stå för natten. 

Tänk på att själv ha koll på var det är okej att campa och var det kanske är okej att enbart parkera, - det är skillnad. Ett tips är att titta på hur lokalbefolkningen gör eller helt enkelt fråga dem om du är osäker. Här skiljer det sig från land till land men också från region till region inom en del länder. Det kan till och med vara så att det är olika från kommun till kommun och att borgmästaren bestämmer vad som gäller just där. 

IMG_20220511_100122jpg

Ha med ett litet verktygskit för bilen 

Om olyckan är framme och du till exempel behöver laga en punka kan det vara skönt att inte behöva åka till verkstad för att lösa problemet, utan faktiskt fixa det själv på plats. En domkraft är därför bra att ha med. Annat som kan vara bra är; slangklämmor om vattensystem skulle börja läcka, en skruvdragare, silvertejp och tätningslim.  

Vi har själva råkat ut för både det ena och det andra redan. Så detta är verkligen bra att tänka på om man inte vill lägga all tid på att fixa med bilen. 

Mellis, mellis, mellis!

Inte att underskatta, målet mellan målen alltså. Det är det som håller en balanserad och många gånger kan det faktiskt rädda många sura miner! Snabb energi när dippen är på väg är rekommenderat att alltid ha redo. Ett enkelt life-hack för att få ut det mesta av att resa på det här sättet.

IMG_20220512_151632jpg

IMG_20220511_182618jpg

Ha koll på miljözonerna i de olika länderna i Europa

Om man kör en större bil eller en bil som använder diesel som drivmedel är det viktigt att ha koll på vad som gäller angående miljözoner. Dessa regler innefattar ofta städer med en radie runt sig. Här finns olika regler och olika system överallt. Men appen Green zones verkar ha samlat det mesta – det är i alla fall den som vi har använt oss av.  

Säkra lasten i skåpet  

Se till att ha lås på kyl, skåp etc. och ha inget löst i bilen vid färd. Glöm inte att även säkra vattendunkar och annat som kan flytta sig under färd. För oss gäller det även att säkra platsen för bebis i skåpet. Vi använder oss av barnlås från Ikea till att låsa kyl och skåpsluckor med - perfekt både för bebis och under färd. 

IMG_20220510_095252jpg

Allt ska ha sin plats!

Detta är såå viktigt - på en så pass liten yta blir det snabbt många prylar överallt. A och O är att lägga tillbaka saker på sin plats och inte ta någon genväg i att "jag lägger den här så länge". Jag vet inte hur många gånger vi har letat ihjäl oss efter mössor och varma strumpor för att de hamnat på något annat ställe än vad de ska. Så ett tidsbesparande tips, i alla fall om man är flera i en bil! 

IMG-20220511-WA0006jpg

Alternativ till att köpa en egen van - att hyra en husbil eller campervan & det viktiga i att prova konceptet! 

Om det är något vi skulle vilja göra annorlunda nu i efterhand så är det just att vi skulle gjort fler provturer – för att lära känna bilen, system så som vatten etc. Oavsett om du ska hyra en husbil eller har byggt en egen campervan är det bra att lära känna bilen och veta hur saker och system i bilen fungerar – det underlättar resan sedan. Även om vi varit ute med bilen innan Europaresan så ångrar vi att vi inte hade fler provturer - det ger massor med insikter.

Jag tänker också att det är ett bra att testa om husbils- och vanlivet är något som man trivs med. Det kan innan vara svårt att föreställa sig hur det kommer vara att leva på en så pass liten yta och nära inpå varandra. Det är inte för alla – och att hyra kan vara ett sätt att ta reda på det. Istället för att springa och köpa en campervan eller husbil direkt och inse att det inte alls var någonting som passade en.  

Det sparar både tid, pengar och ger dig massor med insikter!

Från början var vi helt inne på att hyra en mindre husbil eller fabriksbyggd campervan, men insåg ganska snart att vi inte ville begränsa oss tidsmässigt utan landade i att vi ville ha en egen istället. För friheten i att kunna åka ut på helger, och när man känner för det.

Jag rekommenderar dock alla som inte har provat på husbils- och vanlife att prova innan ni köper. Det gjorde inte vi, dock såg vi till att testa så tidigt vi kunde i vårt byggprojekt pga. ingenting blir - eller är som man tror.

IMG_20220521_085652jpg

Ett ökat intresse för husbil och campervan!

Sen pandemins början har ett ökat intresse att resa och ha hemmet med sig varit starkt och trenden verkar inte falna – snarare öka. Jag har haft sporadisk kontakt med Auto Europe sedan 2019 och diskuterat möjligheter att göra något ihop – sedan kom två år av pandemi och världen vändes upp och ner. Att marknadsföra och inspirera till att åka ut och resa var svårt. Därför är jag glad att det här äntligen blir av, men i annan form än vad som från början var tänkt. 

Fördelar med att hyra husbil eller campervan med Auto Europe

Allt beror på syfte, livsstil, behov m.m. Men att tänka en extra vända och ev. hyra först för att testa kan vara en bra idé. 
  • Du ser om husbils- och campervanlivet är något för dig. 
  • Flexibiliteten - ett smidigt sätt att semestra på då du har hemmet med dig. Om du hyr kan du också välja att hämta och lämna på olika platser t.ex. flyga ner till vald ort och utgå därifrån om du inte vill sträckköra ner i Europa och lägga tid på att köra. Auto Europes husbilsuthyrning finns i 40 länder med över tusen olika upphämtningsplatser.
  • Väljer du att hämta upp bilen i landet du reser till ingår transfer till och från internationell flygplats. 
  • Om du har en tidsbestämd period som du avsatt till att resa är det också en bra idé att hyra och testa på livet med husbil. Vi tänkte från början hyra en husbil under en bestämd tidsperiod för att resa i Europa.
  • Du kan själv välja vilken modell och storlek du önskar och på så sätt prova se vad som passar dig, de flesta modeller innefattar toalett, dusch, kök, kylskåp, element, kablar och batterier.
  • Du slipper oanade utgifter så som reparationer etc. Efter fem dygn så fick vi problem med DPF:n (diselpartikelfiltret) och det var ingen billig historia.. 
  • Du får hjälp på ett annat sätt om något händer dig – vägassistans ingår i bokningen samt fordonsförsäkring och allmän ansvarsförsäkring. Läs mer om vad som är bra att tänka på när du hyr husbil. 

Hur fungerar det?

Jag har tidigare använt mig av Auto Europe vid hyrbiltjänster i Europa – och det har aldrig varit något problem. Kortfattat så fungerar det nästan på samma sätt som när du väljer att hyra en personbil genom dem. Läs gärna mer hos Auto Europe om du är nyfiken

Relaterade inlägg  

Köpa Campervan - vi har köpt van!
Vagabonds 50 drömresmål & checkande på listan