Köpa Campervan - vi har köpt van!

Hypen & trenden kring Camper, Plåtis, Van, Husbil, Bobuss - kärt barn har många namn!

Vi har ju tänkt på detta ett tag, men liksom skjutit det på framtiden hela tiden. Alltid sagt att det skulle ju vara nice att ha en bil att kunna bo och resa runt i. Vakna upp mitt i naturen men ha hemmet med sig och kunna förflytta sig när man känner för det. 

Sedan kom föräldraledigheten och jag har sedan länge vetat att jag ville resa med bebis under föräldraledigheten. 

Vi har vägt fram och tillbaka om att bila i Europa med bebis och hund. Kanske är det bättre med en fast plats i Spanien och utgå därifrån? Men vi vill ju ha med oss Acke? Vara hela familjen.  

Vad är bäst för oss? Vi funderade en vända till, tänkte att vi kunde hyra en campervan först, insåg att det kostade ungefär hälften av att köpa en. Och här är vi nu, med en egen. Det känns helt rätt och så roligt! 

Hypen kring campervans som är just nu är lite för stor – trenden är enorm och det känns ja, lite mainstream och mättat. Kanske tar det emot lite just för att jag diggar att göra min grej oberoende andra. Och det är ju det vi gör också även om det råkar vara väldigt trendigt just nu. Anyway, vi kör på vår grej. Det passade oss just nu med var vi befann oss i livet. 

För mig innebär detta vägen till mer äventyr, enkelhet till friluftsliv med bebis och möjlighet att resa och upptäcka mer!

IMG_20220205_154546jpg

Varför ha en campervan?

För oss är främst syftet att det förenklar för oss att resa och äventyra med bebis och hund där vi kan ha hemmet med oss.

  • Smidigare friluftsliv och närhet till naturen med bebis
  • Möjligheten att resa runt med hund och bebis på ett smidigt sätt i Europa
  • Kunna dra iväg spontant på helger
  • Använda som bas och stå still på en plats under en period
  • Kortare och längre äventyr! 

Vi har en äventyrsbil - ett hem på fyra hjul!

Förra helgen tog vi tåget norrut drygt si sådär 50+ mil för att spana in en högintressant van. Och ja, det blev 100+ mil tur och retur samma dag för att åka och hämta den. Vi hade länsat varenda hörn av blocket under några veckors tid, och tycktes aldrig hitta en tillräckligt bra bil för våra mått och krav. Eller så hann det som var intressant bli sålt innan vi ens hann höra av oss. Vet inte om vi varit kräsna eller bara klokt eftertänksamma.

Vi har testat varenda tänkbart sökord. Men så en kväll så dyker den upp och vi båda kände att - det är den! Bra år, miltal och servicebok – allt kändes lovande.

Så vi slog till och köpte oss ett hem på hjul!

IMG_20220206_120328_288jpg

Vi har mest gått på att det ska bara en BRA bil, och sedan är det lite av en bonus att den påbörjad och delvis byggd som campervan. Vi har inte tid eller energi att bygga helt från grunden just nu pga. bebis. Bilen är möjlig att bo i redan nu, den är isolerad och har panel, golv och en säng (som vi dock redan hunnit riva nu). 

Även om det finns en del vi skulle vilja göra och en del som vi känner att vi skulle valt att göra annorlunda känns det helt rätt. Det finns även ett litet bord, taklucka, ventilation, en köksbänk (utan vatten) och kyl, som dock går på 230V vilket inte känns hållbart om man vill stå off grid. Det finns en del att göra och förändra, tex. som att den tidigare ägaren har installerat 230V i hela bilen, vilket troligen kommer dra alltför mycket om man vill stå utan el. Säkert bra om man bara vill stå på ställen med tillgång till el, men det är ju inte riktigt vårt syfte. 

Vi vill gärna installera solceller, optimera platsen bättre, göra en ny säng, fixa till köket och ja, göra bodelen mer som vår. Vi får se hur mycket tid det kommer ta och om vi kommer göra allt innan vårens tänkta tripp, eller om vi gör det hållbart och kördugligt tills dess och satsar mer på det senare. Planen är att greja och fixa nu fram till slutet på april, testköra den på lite små turer under tiden för att se vad och hur vi vill ha det innan vi förhoppningsvis ger oss ut på en längre tripp!  

Relaterade inlägg 

Och så började en annan typ av resa...
Vad har hänt - varför uppdateras bloggen mer sällan nu för tiden?