Höga kusten & Skuleskogens nationalpark – tips, se & göra

Höga kusten & Skuleskogens nationalpark  

Vyerna på Skuleberget är makalöst imponerande och sträcker sig i en nästintill 360 graders vinkel väl uppe på toppen. Här finns världens högsta kustlinje och UNESCO- världsarv.

Höga kusten har lavinartat ökat i popularitet och är Sveriges snabbast växande destination. Jag har medvetet dragit ut på det här inlägget, kanske hade jag för stora förväntningar på nationalparken just på grund av den hype som är kring platsen just nu, och allas ”det är så fantastiskt”. Kanske för att jag rest runt i Sverige i fyra veckor och sett de mest sagolika vyerna innan besöket här gjorde det mer avmattat. Vi besökte Höga kusten i somras i slutet av vår Sverigeresa. Med det sagt - det är en besökvärd plats, verkligen.  

Tips, se & göra vid Höga kusten

Klättra Via Ferrata på Skuleberget

Klttring Via Ferratajpg

Prova på att klätta upp längs Skulebergets bergssida med hjälp av Via Ferrata, det krävs ingen förkunskap utan alla kan klättra då man säkrar sig längs en vajer hela vägen. Anläggningen har flera olika leder i olika svårighetsgrader. Ha koll på vädret för anläggningen kan hastigt stänga vid regn och oväder, då det inte är möjligt att klättra på bergssidan.   

Läs mer - Via Ferrata - klättra på Skuleberget

Hga kusten headerjpg

Skulebergetjpg

Vandra upp & runt i omgivningarna på Skuleberget 

Östra bergsstigen - Det finns tre olika vägar att ta sig upp och ner på berget, Östra bergsstigen är 3 kilometer lång och går runt Skulebergets ”baksida” och tillbaka ner. 

Södra bergsstigen - Den Södra bergsstigen är även den 3 km och är en fin vandring på sidan mot kusten och vyerna. Båda dessa alternativ tar ca en timme att vandra enkel väg, beroende på tempo givetvis.  

Grottstigen - Grottstigen är endast 600 m och går nerför den branta delen av bergssidan och är därmed betydligt brantare än om man väljer att gå upp längs någon av de övriga lederna. Med risk för att man kan bli ganska trött i benen finns det längs vägen en grotta som man kan besöka, därav namnet på stigen. Det kanske inte är att rekommendera om man siktar på att ha pigga ben för ännu en klätterled.

Det finns även en lift upp på berget, denna var under sommaren 2019 under renovering. Väl uppe på Skuleberget, njut av utsikten och missa inte ett besök i toppstugan för våfflor.

Vid Skulebergets fot ligger naturumet som kan vara värt ett besök för den som är intresserad av omgivningens natur och historia. Läs mer på deras egen hemsida. 

Besök Skuleskogens nationalpark - Vandra i Skuleskogen & besök den populära Slåttdalsskrevan

IMG_20190705_113317_resized_20200302_092014508 2jpg

"Skuleskogen - där berg möter hav"                        

Citerat och läst på platsen.

Nationalparken har funnits sedan 1984 och typiskt för parken är den unika landhöjningen - ingen annan plats i världen har varit så pressad av inlandsisen. Bergens toppar - dit vågorna aldrig kom - har skog växt fram, dessa har ett karaktäristiskt utseende och kallas kalottberg. 

Slåttdalsskrevan är den mest populära och besökta platsen i parken. Men missa inte att vandra vidare upp på Slåttdalsberget för att få se vyerna över kusten och även fortsätta en bit in i parken för att verkligen uppleva naturen och miljöerna på egen hand. Om målet är Slåttdalsskrevan tar du dig dit enklast från entré Syd där du bara följer stigen från entrén. Parken har totalt tre entréer, Väst, Nord och Syd. 

IMG_20190705_111344_resized_20200302_091950653jpg

IMG_20190705_120745_resized_20200302_092955393jpg

IMG_20190705_121521_resized_20200302_092059002jpg

Jag får riskera att bli sågad vid hälknölarna men nationalparken kvalar inte in på min topplista av besökta nationalparker (i dagsläget har jag besökt 14 nationalparker), kanske just p.g.a. av alla de folkmassor som är i de centrala delarna av parken - och den hype som Höga kusten just nu har.

Det är fint absolut, det är det verkligen - slående vyer och magiska skogar! Och givetvis är det värt ett besök - jag blir nog bara lite avig av hypen. Det finns stugor i parken att sova i för den som vill, något som vi hade önskat veta innan besöket. Det är även okej att tälta på anvisade platser i parken, dock högst tre nätter på samma plats. För den som verkligen vill uppleva parken rekommenderar jag att stanna över natten - det hade kanske gjort att vi upplevde vårt besök annorlunda.  

IMG_20190705_142506_resized_20200302_092117196jpg

Det går bra att besöka parken året om, även om sommarhalvåret är mest populärt bland besökare. Det är fint att vandra längs med vattnet och kustsidan, och miljön här skiljer sig åt från stigarna uppe på höjderna. 

Läs merFler besök i svenska nationalparker 

Höga kusten-leden sträcker sig genom hela världsarvet

Genom nationalparken går Höga kustenleden som löper mellan Hornöberget och Varvsberget och sträcker sig genom hela världsarvet. Hela leden är drygt 13 mil och är stundvis krävande och kuperad p.g.a. landhöjningarna. Uppskattad tid att vandra är ca. 5-7 dagar och leden är indelad i 13 etapper. Läs mer på Höga kustens egen hemsida. 

IMG_20190705_131103_resized_20200302_092106929jpg

Missa inte Fjällräven outlet!

För friluftsälskaren ska man inte missa en sväng förbi Fjällräven outlet med mängder av utgångna modeller och provkollektioner till nedsatta priser. I anslutning till butiken finns även en stor fiskeavdelning. Fjällräven outlet ligger en bit utanför Örnsköldsvik mot Höga kusten, och är en av de större butikerna Naturkompaniet har. Själv hittade jag flera fina fynd här. 

Paddla havskajak i Bönhamn

Bönhamn är perfekt som utgångspunkt för paddling längs kusten och man kan ta sig ut på fler bra turer härifrån. Det finns möjlighet att hyra kajak om man inte har tillgång till egen.

På bryggan nere i bönhamn går en del båtar till öarna i skärgården, på bryggan ligger en liten krog som serverar mat med lokala råvaror som rökt sik och vildfångad varmrökt lax. Vi tog en lunch i solen njöt av miljön som på något sätt fick mig att tänka på Bohuslän och dess små stugor i skärgårdsmiljö. Kajaken fick tyvärr vänta till nästa gång. 

IMG_20190705_171110_resized_20200302_092146980jpg

Höga kusten kafferosteri & Mannaminne

För kaffe-älskaren kan man besöka Höga kustens kafferosteri som bjuder på välsmakande etiopiskt nymalt kaffe i olika sorter. De har även en liten utställning om det etiopiska kaffet. Mannen som driver stället är själv från Etiopien och delar gärna med sig och berättar om kaffets historia i Etiopien.

Ett mysigt stopp för den som dels tycker om kaffe, men också möta genuina drivna själar som brinner för något. Kafferosteriet ligger vid Nordingrå och Mannaminne som är ett form av jordbruks- och friluftsmuseum med massa konstiga saker utställda i hela trädgården. Tågvagnar, gamla bussar och annat pryder trädgården. För den som är intresserad av fordon sägs de ha fordon från hela världen. Läs mer om Manneminne här. 

IMG_20190705_162639_resized_20200302_092128240jpg

Jag fick tips om att besöka Brattberget inför vår vistelse på Höga kusten, det får vänta till nästa gång precis som skärgården utanför. Men jag har lagt det på minnet. 

Ta dig ut på öarna – Gästskribent Veronica Johansson guidar dig till Ulvön & andra pärlor längs kusten

En del hävdar jag missade det bästa av Höga kusten, det vill säga ö-världen, desto större anledning att komma tillbaka. Ulvön är Veronicas hemmaplan under somrarna och idag tipsar hon om platser och smultronställen på Höga kustens skärgårdspärla Ulvön. Veronica bloggar själv på UteVeronica.

batberget 2jpg

me 2jpg

Ulvön är egentligen två öar, norra och södra Ulvön och det är till norra Ulvön man åker när man tar färjan ut till Höga kustens skärgårdspärla. Ulvöhamn ligger skyddat i sundet mellan norra och södra Ulvön och det är här de flesta turister kommer med färjan från fastlandet och jag tänkte dela med mig av några av mina smultronställen på ön.  

Hamngatan - Spatsera längs hamngatan och titta på alla fina trähus med sina fina grindar. Längs hamngatan finns lanthandel, presentbutik, kapell, museum, glasskiosker, restauranger och Ulvö hotell. Under lågsäsong mycket begränsade öppettider på de flesta ställen.

hamngatan 2jpg

kusttrafik 2jpg

Rödharen - Ta en promenad på ca. 2 km längs havet ut till Rödharen, som av öborna benämns som “Röharn”. Ute på udden finns grillplatser och vacker utsikt över skärgården.  

Lotsberget - Upp till Lotsstugan som ligger uppe på Lotsberget kan man antingen ta trappor eller gå bakvägen upp via en grusväg. Under sommaren är Lotsstugan öppen och man kan köpa en svalkande glass efter att ha klivit upp för alla trappor. Från berget har du utsikt över hela Ulvöhamn.

Den hemliga grillplatsen, Om man går förbi Ulvö hotell och fortsätter in i skogen på stigen så kommer man efter ca 500 meter fram till en stenstrand med ett vindskydd och grillplats. Denna plats känner öborna till och ibland går hotellets gäster dit efter tips från personalen men för de flesta turister är det en okänd plats.  

Valberget - Om du vill göra en längre vandring så rekommenderar jag en tur till Valberget på Ulvöns västra sida. En tur på ca 14 km tur och retur från Ulvöhamn och väl uppe på Valberget har du milsvid utsikt över Höga kusten.  

valbergetutsikt 2jpg

Frukostbuffén på Ulvö hotell - Hotellet har utsökt mat och är väl värt ett besök. Jag tipsar om frukostbuffén som helst intas på terrassen med utsikt över båtarna som ligger på rad vid den stora fina bryggan utanför hotellet.  

Ulvö by- Ulvöbyn är verkligen en oas mitt i Ulvöhamn. En charmig restaurang med en unik miljö. Trädgårdskonserter, musikquiz och andra aktiviteter tillsammans med den mycket goda maten gör Ulvöbyn till en favoritplats på ön. Att beställa in chévresalladen med en kall öl att avnjuta till lunch i Ulvöbyns trädgård en sommardag, det är en av mina höjdpunkter på året.  

Sandvikens fiskeläger - Hyr en cykel i Ulvöhamn och cykla tvärs över ön till norra sidan. Där ligger Sandviken med lång fin strand och här kan du bo i en av flera gamla fiskebodar byggda på 1800-talet.  

Info om att ta sig till Ulvön hos Färja MF Ulvön och Höga kusten-båtarna (endast under högsäsong) 

Andra pärlor till öar  

Ulvön är min favoritö av alla öar, men det finns fler platser i skärgården runt Ulvön som är värda ett besök.

Trysunda - Sägs vara en av Sveriges vackraste öar. Hela Trysunda är ett naturreservat och fiskeläget är ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Färjan MF Ulvön stannar vid Trysunda på några av turerna.  

Mjältön - Sveriges högsta ö med en topp på 236 meter över havet. Tvärs över ön ligger ett naturreservat som innefattar en naturhamn. Till Mjältön tar du dig med egen båt eller båttaxi 

Högbonden Ligger söderut i Höga kustens skärgård. På Högbonden finns ett vandrarhem i den gamla fyrvaktarbostaden. Till Högbonden tar du dig med egen båt eller med Höga kusten-båtarna.

Relaterade inlägg

Via Ferrata på Skuleberget
Vandra i Abisko - tips på turer
Vandra i Sonfjällets nationalpark
Summering av Sverigeresan!
Ett besök i Sundsvall & Söråker