Att resa & leva hållbart - en pågående process, så här tänker vi (just nu)

Att resa & leva hållbart 

Vi lever i den farligaste perioden under mänsklighetens utveckling. Vi har tekniken att förstöra planeten vi lever på, men har fortfarande inte utvecklat förmågan att fly härifrån.

  Stephen Hawking  

Att resa och leva hållbart är funderingar som funnits med mig väldigt länge, och någonting jag funderar mycket på just nu - hur kan jag leva mer hållbart? Den senaste tiden har vi sett på ett flertal dokumentärer om klimat- och hållbarhetsfrågan. Det är minst sagt mer aktuellt än någonsin.

Jag kan varmt rekommendera SVTs dokumentär 2040 - framtidsfilmen som ändå är väldigt optimistisk, samt dokumentären om Greta. Jag inspireras av Greta Thunberg, Magnus Carlson och andra profiler som tar lead mot förändring. 

Var den förändring du vill se i världen

Mahatma Gandhi

Läs mer - Tankar kring den ökade trenden för vandring & friluftsliv - och vårt gemensamma ansvar för klimatet 

IMG_20190912_125405jpg

Jag tror inte på pekpinnar – motivationen måste komma inifrån & en förändring är en pågående process

Insikten om att jag vill förändra det här eller det här. För egen del gör jag redan en hel del för att leva hållbart och med mindre påverkan på jorden än tidigare, sedan finns det ytterligare en rad åtgärder som jag kan vidta för att bli ännu bättre. För mig har det varit viktigt att omställningen till ett mer hållbart liv får ske succesivt, att rutinerna och besluten får sätta sig och bli en naturlig del av min vardag. Jag tror att risken annars är att vi fattar ett beslut lite för fort, och sedan orkar vi inte bibehålla, upprätthålla och fortsätta med alla våra ambitiösa val för att leva mer hållbart.

När vi äter vegetariskt fem av veckans dagar utan att reflektera över att vi äter just vegetariskt har vi kommit en bra bit på vägen, är ni med mig? Det är inte en uppoffring, knappt ett medvetet val utan det sker naturligt. Den insikten slogs jag av förra veckan när vi planerade matintag och handling, att vardagens alla rätter var just vegetariska, utan att vi innan tänkt att ”nu ska vi bara äta vegetariskt”. Detta har hänt mig flera gånger den senaste tiden och det är ett kvitto på att ett medvetet val av förändring har blivit en rutin och helt naturligt i mitt liv. 

Flera av oss har redan gjort den resan jag gör nu. Flera av oss har inte börjat resan än. Genom att delge och diskutera ämnet vill jag få fler att reflektera kring frågan och hur de själva ställer sig till den. Kanske kan du börja med en liten förändring i vardagen som på sikt blir helt naturlig? Och därefter addera på fler förändringar i din takt. 

Men varför slutar du inte äta kött då?!

Det finns många argument och motivationskällor till att minimera sin köttkonsumtion. Jag kan inte förneka någon av dem egentligen. I grunden har jag inte ett behov av att ta ett aktiv ställningstagande utan det kan få fortsätta ske succesivt. Jag har heller inget intresse av att placera in mig i ett fack. Jag äter majoriteten vegetarisk kost, men inte uteslutande. Vi äter kött, men väl valt och mer sällan. Vem vet. En dag kanske jag är vegetarian eller vegan.  

IMG_20200627_130718jpg

Vi reflekterar över vårt intag av kost, men har inga riktlinjer eller förbud. Dels för att jag inte tror på att begränsa och förbjuda. Det där förbudet blir så intressant bara för att det just är ett förbud. Jag tror inte på den vägen till förändring. Jag tror på att hitta din motivation till varför du vill förändra ett beteende. Exempel på saker som vi gör idag är att vi försöker äta så mycket vegetariskt och veganskt som möjligt. Vi odlar egna grönsaker under sommarsäsongen. Vi försöker äta i säsong och välja ekologiska alternativ. Vi tänker på att använda så mycket som möjligt av livsmedlen och minimera svinn.

Där vi bor är det mer eller mindre regel att sortera sitt avfall – vi fick ett meddelande på posten senast i veckan om vikten av att lägga ”rätt sopa på rätt plats”. Detta måste jag ge min sambo en eloge för – han sköter detta i vårt hushåll och han är väldigt noga och duktig på det! Det är också han som byter ut mina matvaror i vagnen när vi handlar, om jag mot förmodan glömt eller missat att välja ekologiskt.

Konsumtion & minimalism 

Likaså reflekterar vi över vår konsumtion vad gäller övriga produkter, kläder och prylar. Vi har sedan en tid tillbaka haft ett mer minimalistiskt förhållningssätt till konsumtion av saker. Det har kommit med våra långresor och insikten kring att man klarar sig på lite/mindre. Det kommer också med intresset för naturen, friluftslivet och miljön. När vi investerar eller handlar något finns det en tanke och en reflektion bakom om att detta är något som vi har ett behov av och kommer använda flera år framöver.

Barnen i plastprovinsen underhåller sig och fiskar samtidigt middagen i den kloakliknande floden i närområdet. Men varken agn eller fiskelina behövs, fiskarna är redan döda.

DSCN9861 2JPG

Vi tänker också mycket på vår konsumtion av plast, där vi gjort en rad förändringar. Vi väljer matförpackningar i papp framför plast när vi handlar. Vi har matlådor av glas. Vi använder återförslutningsbara burkar och bivaxdukar framför plastpåsar till förvaring av livsmedel. Vi tackar i möjligaste mån nej till engångsmaterial. Vi använder främst vattenflaskor i metall. Vi använder pappkasse framför plastkasse. Vi köper plastpåsar tillverkade av cellulosa-plast. 

Läs mer - Debatt: Sluta blunda för plastkonsumtionen - vi äter plast! 

1794JPG

1795JPG

Bilder från våra resor och all den plast och skärp som slängs direkt på marken. 

Transport & resor 

Man skulle kunna dela in att leva hållbart i flera olika kategorier såsom transport, energiförbrukning, konsumtion och kosthållning m.fl. och mer konkret se över varje punkt. Det särklass mest tudelade och svåraste för mig personligen är transport - eller resande. 

Vi har genom åren ändå förändrat vår syn på resande – inte minst under Corona, men även innan det. Dels genom mer reflektion och genomtänkta resor, men också genom att uppskatta det nära äventyret och att semestra och resa i Sverige eller närområdet. 

Läs merLifestraw - att kunna dricka vattnet var som helst i världen