Sluta blunda för plastkonsumtionen – vi äter plast!
Nedanstående text är en debattartikel skriven av mig i främsta syfte som skrivuppgift i den kurs jag läser, men såklart också för att upplysa och lyfta problematiken vi skapat.
Vi vet alla att livet på jorden en gång började i haven, och att det är livet i haven som möjliggör att vi kan leva på jorden. Ansamlingarna av plast i haven växer och är ett av vår tids största miljöproblem, då det utgör ett stort hot för både naturen, djuren och människan. Om vi fortsätter konsumera plast så som vi gör idag finns det om 30 år mer plast än fisk i haven enligt rapporten, som lanserades från välgörenhetsorganisationen Ellen Mac Arthur Foundation 2016.
Haven håller på att dö och förändras nu snabbare än någonsin. Redan på 70-talet påvisade amerikanska vetenskapsakademin problematiken kring den ökade mängden plast i haven, en kraftig minskning var redan då nödvändig. Det föreslogs tidigt ett införande av kontrollsystem, men inga åtgärder vidtogs.
SVT:s uppvisande av den tyska dokumentären Plast överallt vittnar om orimliga och vidriga förhållanden i den så kallade plastprovinsen i Kina. Vi sätter upp höga miljökrav inom EU:s medlemsländer, men exporterar sedan avfallet till länder där dessa regler inte är verksamma eller överhuvudtaget existerar. EU exporterar plastavfallet till Kina där vanlig skyddsutrustning inte förekommer överhuvudtaget, plasten sorteras för hand och rengörs sedan i avloppsvatten.
Barnen i plastprovinsen underhåller sig och fiskar samtidigt middagen i den kloakliknande floden i närområdet. Men varken agn eller fiskelina behövs, fiskarna är redan döda.
Det är omöjligt att säga hur mycket gift de faktiskt innehåller, cancer
och andra sjukdomar har ökat frekvent i dessa områden. Kina tar emot 87% av all
exporterad plast från EU, men har från 2018 infört begränsningar där de klargör
att de slutar importera plastavfall, då priset att ta hand om avfallet är för
högt. Miljöskydd har fått allt högre prioritet i Kina. Låt detta bli en
varningssignal för oss alla, var ska all plast ta vägen?
Hallå?! Jag menar både vi och tredje världen äter redan plast! Varför reagerar ingen starkare? I min värld är det oförståeligt och helt oacceptabelt hur vi kan ha låtit detta fortgå så här långt.
En artikel från Ny Teknik visar forskning på att vi redan har microplaster i både kropp och avföring. Studien testade personer från åtta olika länder, och resultaten från samtliga testpersoner innehöll microplaster av nio olika slag. ”Detta är den första studien av sitt slag och bekräftar det som vi länge misstänkt, att plasten i slutändan når människans tarm”, säger forskaren Philipp Schwabl vid Medicinska universitetet i Wien.
Det är dags att vi inser allvaret och situationen vi själva försatt oss i - vi måste minska vårt plastanvändande och det är nu. Vi behöver också se till att ta till vara på all den plast vi redan producerat och skapa smartare lösningar och alternativ inför framtiden. Det är tydligt att vi inte tar hand om plasten i den takt vi förbrukar den. Mellan 1950–2015 har 6,3 miljarder ton plast producerats i världen. Endast 9% av denna mängd har återvunnits, 12% förbränts och resterande 79% har hamnat i vår miljö. Mer än hälften av denna plast har tillverkats de senaste 15 åren, och konsumtionen bara ökar och ökar.
Bild från en av våra resor till Indonesien.
500 miljoner plastsugrör förbrukas i USA varje dag, för att få förståelse för hur stora mängder det faktiskt är kan man likna det med 125 proppfyllda skolbussar med sugrör. Och detta är per dag! Vi kan då räkna ut att vi inte har kommit särskilt långt vad gäller vårt kritiska tänkande kring plastkonsumtion. Det värsta är att all denna plast sprids överallt - och fastnar på havslevande djur. Vi har sett mängder av bilder florera både i media och på nätet, fruktansvärda bilder på plastfyllda bukar på valar och sköldpaddor som förhindrats växa naturligt på grund av att de fastnat i plastmaterial.
Marie Löf, ekotoxikolog vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, menar att ”Största problemet är att när plasten väl hamnat i havet så stannar den där. Om man vill städa bort plasten gäller det att hinna göra det innan den smulas sönder till mindre partiklar”. Förpackningsmaterial av plast står för den största mängden plast i haven. De stora företagen väljer engångsflaskor utan möjlighet till återvinning, det ger dem större vinst - och är logistiskt enklare. Företagen strävar efter att så långt det går förhindra retursystem för att maximera vinsten. Lagstiftarna måste ta detta i sina händer och tvinga företagsjättarna att förändra sitt beteende.
Än så länge syns inga större internationella strategier vara på väg. Vi kan fortsätta hävda att ”mina små förändringar inte gör någon skillnad i det stora hela” för att med bättre samvete slippa förändra vårt beteende. Och visst skulle man kunna se det som i grunden enbart ett politiskt problem, då de sitter på makten där vi behöver införa tydligare lagar och förbjuda engångsartiklar gjorda av plast. Men vi kan börja med oss själva, minimera vår egen plastkonsumtion och reflektera över vad vi själva kan göra och hur vår konsumtion av plast ser ut. Om vi konsumenter förändrar efterfrågan kan vi styra riktningen åt rätt håll så att det sker en förändring. Haven är i kris och det är tydligt hur det påverkar hela näringskedjan. Varför gör vi ingenting?
Vi kan fortfarande vända detta, tillsammans. Men då måste vi agera nu! Pressa lagstiftarna att införa tydligare och skärpta lagar, se till att förbjuda engångsartiklar av plast och minimera vår egen plastförbrukning och det är nu! Välj att köpa mat förpackat i kartong istället för plast, tacka nej till sugrör, plastbestick och engångsartiklar av plast. Genom att vi konsumenter förändrar vårt beteende kan vi tillsammans förändra – det gör skillnad!
Vill du läsa mer?
- Se dokumentären Plast överallt som finns SVT Play
- Lifestraw - att kunna dricka vattnet var som helst i världen
Källhänvisningar
https://www.svtplay.se/genre/dokument-utifran
https://www.forskning.se/2017/06/27/snart-mer-plast-an-fisk/
https://www.nyteknik.se/popularteknik/studie-visar-din-avforing-ar-full-av-mikroplaster-6936597
https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//forskare-bekymrade-over-var-plastkonsumtion-.cid1552495
https://www.su.se/ostersjocentrum/vetenskap/miljögifter/mikroplast