Föreläsning med Anders Hansen & boktips!

I förra veckan var jag tillsammans med mamma på föreläsning på Draken. Anders Hansen föreläste om sin bok Hjärnstark som handlar om varför rörelse är så viktigt för oss ur ren hjärnsynpunkt. 

IMG_20190523_101247_resized_20190523_101514140jpg

Genom att röra på oss skapar vi förutsättningar för vår hjärna att fungera på det sätt den är utvecklad för!

Vi blir mer kreativa,

Vi blir bättre på att fokusera och koncentrera oss,

Vi minns bättre,

Vi lär oss bättre, 

Vi motverkar att våra hjärnor typ krymper… 

Vi blir helt enkelt våra bästa jag med rörelse!

Det är helt fantastiskt. Vem vill inte bli mer kreativ, bättre på att fokusera och både minnas och lära sig mer? 

Det som visats sig vara bäst är främst konditionsträning av alla dess former. Vad är då optimalt att träna för hjärnan? Det finns studier som visar på att ca. 45 minuters träning 3 gånger i veckan är lagom, mer träning än så påverkar inte hjärnan. 

Vi är utvecklade rent evolutionärt till att röra på oss. På samma sätt är vi av naturen lata, d.v.s. utvecklade för att "spara" på vår energi när det inte finns ett hot. Dessa överlevnadsmekanismer är inte alls anpassade för vårt samhälle idag, där vi istället utsätts för en lägre form av ständig stress och obehindrad tillgång av mat. Läs gärna stycket från boken nedan för vidare förklaring av ämnet. 

IMG_20190523_101405_resized_20190523_101449343jpg

Ångesten är priset vi får betala för vår intelligens...

Så boktips för er som inte redan har sprungit på den – boken Hjärnstark
Anders Hansen har nyligen släppt boken Skärmhjärnan som jag precis börjat läsa och med förväntan ser fram emot att ta del av. Jag har i samband med det inlett en social media detox, vilket jag skrev om i höstas då jag gjorde samma sak - prova du också! 

En intressant paratens i det här är läkemedelsindustrins mångmiljoner och att var 8:e svensk (!) idag äter SSRI-preparat (antidepressiva läkemedel). Det finns studier som visar på att vi med en mer aktiv livsstil och mer rörelse kan motverka, läka och lindra milda till medellätta depressioner på precis samma sätt som medicinering fast med rörelse! Det är så häftigt, vad väntar ni på, ut och spring för hjärnan!  

Relaterade inlägg

Vi har infört lite regler här hemma!

När skogen lockar & drar, bland skogsguld och långsamma andetag

Om att göra saker långsamt med medveten närvaro