Tankar kring den ökade trenden för vandring & friluftsliv - och vårt ansvar för klimatet

Vi lever i den farligaste perioden under mänsklighetens utveckling. Vi har tekniken att förstöra planeten vi lever på, men har fortfarande inte utvecklat förmågan att fly härifrån.
                    
Citerat Stephen Hawking
 

Tankar kring den ökade trenden för vandring & friluftsliv - och vårt gemensamma ansvar för klimatet 

Det är ingen slump att vandringstrenden och friluftslivet ökar allt mer.

Det är heller ingen slump att Anders Hansens böcker (Hjärnstark, om fysisk rörelse för hjärnan, Skärmhjärnan, om hur användandet av skärmar påverkar hjärnan) har fått så stor uppmärksamhet och popularitet.

Det är inte heller någon slump att vi ser oss om efter alternativa levnadssätt och lösningar på våra samhällsproblem.

På samma sätt är det är heller ingen slump att sjukskrivningarna för utbrändhet, psykisk ohälsa och utmattning slår i taket.

Inte heller att vården krackelerar, att polisen inte har resurser eller att vissa människors försvar blir att förneka.

Tunga ämnen visst, men vad beror det på då?

Det här började som ett inlägg att svara på frågor kring varför friluftslivet och vandringstrenden har ökat så, men mynnade ut i något mycket större insåg jag när jag väl satte tankarna på pränt. Men allt hänger ihop, inte sant? Jag har inte svar på alla frågor, men tänkte delge lite tankar som snurrat i huvudet den sista tiden tillsammans med inspiration från Jonna Bornemarks föreläsning om Mätbarhet och Stefan Einhorns nyaste bok Konsten att göra skillnad

Det är ingen ordning och struktur på alla mina tankar, och inlägget kan uppfattas som lösryckt - det är just precis vad det är, och ni får liksom komma in i mitt garnnystan till hjärna, hoppas det är okej, ni kanske kan hjälpa mig. 

IMG_20190912_121024_resized_20190919_023514269 2jpg
Jag är ingen förebild vad gäller att verka för klimatet – jag är inte heller någon förnekare. Jag tänker mycket på det, och jag jobbar med det i det tysta, steg för steg. Men jag är ingen person som står i fronten som Greta Thunberg eller min närmsta bekantskap Evelina UtterdahlEarthwanderess som slutat flyga och äter veganskt. Personer som verkligen tagit det till handling – jag imponeras, inspireras och förundras över dem. Verkligen.

Det är fantastiskt. Och det är nog i mångt och mycket vad som krävs, eller? Klimathotet och vår medvetenhet kring att minimera till exempel köttkonsumtion, flygresande och istället se oss mer om i närområdet, eller besöka platser dit man kan resa med tåg eller buss, tror jag, är en stor anledning till den uppåtgående vandringstrenden. Det senaste årets debatt om flygskam är också en stor anledning till att vi ser oss om alltmer i Sverige – att ”hemestra” i Sverige och våra grannländer. Senast härromdagen läste jag om för mig ett nytt uttryck, som jag febrilt försöker komma ihåg för det var så fyndigt. Det var något i stil med att typ vandra i hemområdet. Fast i form av ett fyndigt ord.  

Ett explotionsartat intresse för vandring, hemester och friluftsliv.

Detta märks inte minst på mina inlägg om Sverige, vandring, nationalparker och Norrland det senaste året. Det är de inläggen som läses mest, som intresserar och engagerar mest. 

Men den allra största anledningen till det ökade friluftsintresset tror jag är dagens samhälle och den effektivitet och stress som många upplever idag, med allt från överbelastande arbetssituationer till att ständigt vara uppkopplad. Det gör att fler och fler börjar ifrågasätta hur detta egentligen påverkar oss? Och fler och fler börjar se sig om efter alternativ eller en alternativ livsstil. I takt med att digitaliseringen utvecklats har det också skapat möjligheter för oss att arbeta platsoberoende eller hemifrån. Detta suddar ju också ut gränserna kring arbete och inte, vilket givetvis kan påverka oss åt olika håll. En del tycker om det, andra inte. 

Vi har skapat ett samhälle som inte är långsiktigt hållbart som har börjat bryta ner allt fler människor. Vi kan inte fortsätta i detta tempo, med all den information som öser över oss dagligen. Skärmen har blivit vår alternativa värld. Skogen har också blivit vår alternativa värld. 

IMG_20190912_125405jpg

Mätbarheten - är den verkligen sund? 

tbarheten i samhället har gått överstyr – jag diskuterade detta på Instagram för några vekor sedan efter en föreläsning med Jonna Bornemark. Jag skrev då:

Måste man verkligen mäta allting? Varför sätter vi ett värde på allt?

Mätbarheten genomsyrar vårt samhälle till den grad att prestation, effektivitet och dokumentation ser över många yrkens kärnverksamhet idag. ”Vi måste ju säkerställa” En så effektiv värld som möjligt, men där systemet tillslut vänder sig emot sig själv?

Något som är så starkt förankrat – rigida strukturer som genom det nedärvda beteendet ignorerar delar av människan.

Hur kan vi lära av ovetskapen? Måste man alltid vända och vrida allt till fördärv?

Det är tankar som snurrar sedan föreläsningen med Jonna Bornemark och hennes bok ”Det omätbaras renässans” Jag känner en stark dragningskraft att läsa boken.”

Konsten att göra skillnad

Var den förändring du vill se i världen
                              Mahatma Gandhi

Jag läser just nu Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn – en liten bok om vårt stora ansvar. Det är verkligen insiktsfullt att läsa den. Han lyfter frågor som, 

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Vilken sorts människa vill vi vara? 

Dessa frågor är de allra viktigaste och vid sidan av dem bleknar alla andra frågor, menar Einhorn. ”De tynar bort och blir till intet, för om inte tillräckligt många människor ställer sig dessa frågor har vi ändå ingen framtid.”

Plötsligt står mänskligheten där med ett tveeggat svärd, som gör det möjligt att skapa goda levnadsmöjligheter för hela jordens befolkning, men också orsaka ett enormt lidande och dess egen utplåning” 
                                             
citerat Stefan Einhorn

Han tar upp möjliga faktorer som kan utplåna vår jord, reflekterar kring varför vi inte tar vårt ansvar och lyfter också att det just är både ditt, och mitt ansvar. Djupa och tunga ämnen som kräver reflektion, jag har inga svar, finns det några svar? – bara virvlade tankar som jag vill dela med er. 

IMG_20190912_123534jpg

8 anledningar till att bidra till en bättre värld 

  • För vår nästas skull
  • Vi njuter av det – och mår bra utav det
  • Det ger livet mening 
  • Det kommer tillbaka till oss 
  • Alla gangnas av att leva i en bättre värld 
  • Framtidens dom 
  • Det är vår natur
  • Som ett föredöme
Bland annat tar Stefan Einhorn upp 8 anledningar till att bidra till en bättre värld. Jag kommer inte gå in på dem närmare nu, men jag kan starkt rekommendera att läsa boken, och då ska jag tillägga att jag inte läst ut den själv än. 

Så som för att knyta ihop säcken en aning, det ökade friluftslivet och vandringstrenden grundar sig dels i samhällets strukturer och den upplevda stress många uppleveler idag - vi måste helt enkelt ut i naturen, så som vi en gång var skapta att vara. Men också kring vår samtid vad gäller miljö- och klimathot där vi aktivt väljer mer närbelägna resmål och väljer att resa mer hållbart. Min resebloggskollega Annika på Resfredag har skrivit om samma ämne i ett inlägg här

Du kanske också gillar 

Föreläsning med Anders Hansen & boktips

Att våga pausa & göra det på riktigt

Om att göra saker långsamt & med medveten närvaro

Lifestraw - att kunna dricka vattnet var som helst i världen

Sluta blunda för plastkonsumtionen - vi äter plast!