Vandra i Göteborg – 7 fina naturområden & vandringar

Vandra i Göteborg med omgivningar – 7 fina naturområden & vandringsleder

Natur- och friluftsintresset har för mig kommit genom alla resor världen över. Genom att uppleva exotiska platser, spektakulära miljöer och makalösa kontraster har intresset för samma aktiviteter på hemmaplan skapats, med en insikt om att ett äventyr inte alltid behöver vara på andra sidan jorden – utan att äventyret kan finns nära.

F R I L U F T S L I V E T !
Stenen var fortfarande solvarm. Och jag kan minnas varje penseldrag i vattnet. Fårorna i stenen. De kallar mig klibbhjärna.

Jag har kommit på varför jag gillar friluftslivet så mycket. Förutom känslan av att vara precis just i det upplevda ögonblicket, så är det för att det är det närmsta jag kommer resekänslan fast hemma - pirret, äventyret, friheten och ögonblicket just där och då.

Som när vi låg och blickade ut över stjärnhimlen hela kvällen och filosoferade om livet. Vad ett dygn i naturen kan göra för själen! Och det bästa, som vi aldrig någonsin får ta för givet, det är tillgängligt för alla.

Citerat från Lycklig & levandes Instagram

IMG_20191013_213339_163jpg

Svartedalens naturreservat

Det jag älskar med Svartedalen är den mossbeklädda marken och att höra tystnaden. Här finns enorma möjligheter och vi tröttnar aldrig, det finns hela tiden nya områden att upptäcka.

skrivet på Lycklig & levande efter ett besök i Svartedalen.

Mitt bästa när-äventyr i Göteborgsområdet är Svartedalens naturreservat – det är min absoluta favoritskog! Det är fint året om, mossan på marken lyser illgrönt upp tillvaron i skogen under alla årets årstider. Svartedalen karaktäriseras av vildmarkskänsla med djupa mossbeklädda skogar. Svartedalens naturreservat ligger norr om Kungälv och är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Området är kuperat med mängder av små sjöar och tjärnar.

Läs merVandra i Svartedalens naturreservat - vandringsleder & platser att besöka

IMG_20200413_143311_resized_20200416_013832690jpg

Bohusleden

Bohusleden går från gränsen mellan Halland och Västra Götaland och sträcker sig 34 mil norröver upp till Strömstad, den består av totalt 27 olika etapper. Det är alltid lite klurigt med logistiken när man vandrar led och inte rund-slinga. Fördelen med etapperna runt Göteborg är att det är smidigt att ta sig med kollektivtrafik till och från start- och slutposition, vilket kan vara en fördel när man vandrar led. Alla etapper runt Göteborg är fina, men om jag ska nämna någon vill jag speciellt rekommendera etapp 5 som går från Jonsered till Angereds kyrka. Annars tycker jag mycket om etapperna 8-10 som löper genom Svartedalen. 

Läs mer  - Vandra Bohusleden - etapp 9 & 10 

IMG_20200413_144614_resized_20200418_103936375jpg

Sandsjöbacka naturreservat

Sandsjöbacka naturreservat ligger på gränsen till Halland och består av ljungslätter, skogar och sjöar. Det är Hallands största naturreservat på land och man kan säga att det är uppdelat i två delar – en i Västra Götalands län och en sydlig del i Halland.

Området är stort och det går att ta sig nästan hela vägen från Kungsbacka till Mölndal och Sisjön via naturen. Det finns flera leder i området och de är bra utmärkta. På våren är det fantastiskt att besöka då hela skogsområdet täcks av vitsippor, och framåt sensommarkanten färgas ljungslätterna i sin lila nyans. 

Läs mer - Sandsjöbacka spårkarta med leder

IMG_20210425_132152jpg

Kuststigen

Kuststigen tillhör egentligen inte riktigt Göteborgsområdet, utan det är flera leder i vackra miljöer längs med den Bohuslänska kusten. Kuststigen består av tre olika delar, där den mest besökta sträcker sig från Uddevalla till Sotenäs.

I norra Bohuslän på gränsen till Norge finns två vackra etapper som inte är lika besökta. Etapp Krokstrand till Ramberget, och etapp Ramberget till Svinesund. Etapperna går längs Idefjordens svenska sida. Det finns även en norsk version längs den norska sidan som hänger samman med etapperna, vilket gör det möjligt att vandra runt och komma tillbaka till samma ställe igen.

Läs merKuststigen Krokstrand - Svinesund & Bohusläns högsta punkt

IMG_20200530_180841_resized_20200601_011515360jpg

Gotaleden

Gotaleden löper från Kungsportsplatsen i Göteborg via Säveåns naturreservat och avslutas i Alingsås centrum. Leden är 77 kilometer lång fördelat på 9 etapper. Längs vägen passerar man restauranger, hotell, caféer och matställen, vilket gör det enkelt att både äta och bo längs vägen. Trots det går leden mestadels i skogen, men passerar ändå flera tågstationer som möjliggör att gå den etapp som man vill, åt det håll man vill. 

Läs mer - Gotaleden

IMG_20210805_181209jpg

IMG_20210805_180612jpg

Vildmarksleden

Vildmarksleden sträcker sig från Hindås till Skatås och är 42 kilometer lång. Leden går på både stig och grusväg genom skog och sjö förbi Kåsjön och Härskogen (favorit). Leden är möjlig att gå som en riktigt lång dagstur, alternativt delar man upp den på de 4 olika kartbilder som finns på hemsidan.
Läs mer - Vildmarksleden

Vättlefjäll

Vättlefjälls natur- och friluftsområde är relativt stort och man kan besöka det från flera håll, dels från Angered men också från Surte-hållet. Även om området är populärt och det rör sig mycket människor här, så finns det undangömda pärlor med mindre folk och fina stigar och leder. Området påminner på sina ställen om fjällen med sina tjänar och fjäll-liknande marker. I området finns det möjlighet att hyra kanot och paddla i det många sjöarna. 

Vill du läsa mer?