Friluftsliv med hund - tips att tänka på när du vandrar med hund
Inlägget är betalt i samarbete med
Addnature.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.
Friluftsliv med hund - tips att tänka på när du vandrar med hund
När olyckan är framme – vikten av att ha med sig första hjälpen kit
Allt skedde så fort – ett ögonblicks verk så var de kommande veckorna förändrade. Både för Acke, och för oss.
Det blev ingen planerad rundresa med vanen efter vistelsen i Messlingen. I stället blev det hemresa och totalt rörelseförbud för Acke under minst två, kanske fyra veckor.
När flocken skildes åt märktes det att Acke hade problem. Några i sällskapet fortsatte på leden, och några vek av för att kissa bland de få buskage som fanns kvar vid randen av kalfjället. Där och då - vi skulle ha kallat in - och kopplat honom, hjälpt honom i hans obeslutsamhet kring vilka han skulle följa med. Men det är lätt att vara efterklok.
Precis innan hör jag Stefan säga ”Aaaj” som i ”det där måste gjort riktigt ont”. Sekunden senare kommer Acke på inkallning och vid första anblick är allt som vanligt, innan vi ser att marken färgats röd och att det inte direkt sipprar blod från tassen, utan fullkomligt flödar.
Jag försöker få en uppfattning om vad som hänt och ser ner på Ackes tass vars trampdyna inte längre är en trampdyna utan snarare två, den har i princip kluvits på mitten.
Ett djupt snitt berättar inte mer för oss vad som hänt, det separerar bara de båda sidorna av hans tass ifrån varandra. Det går inte att se till botten av såret för allt blod, men vi förstår att det här kan vi inte åtgärda själva. Det måste sys.
Vi behåller lugnet, sköljer rent såret och hjälps åt att linda
om tassen för att försöka stoppa blodflödet. Vi ropar in vårt resesällskap och
resonerar bästa upplägg. Alla har sin uppgift och vet vad de ska göra. Terrängmotorcykel
hämtas vid stugan, Acke bärs till lämpligt ställe för transport och för vidare resa till
närmsta veterinär 9 mil bort. Vi får ovärderlig hjälp från vänliga själar längs
vägen, både av vårt eget sällskap och av förbipasserande.
Säkerhetstänk & utrustning
Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att något sådant här skulle hända Acke där och då. Men olyckor sker när man minst anar det. Slutsatsen, var förberedd och ha med dig rätt prylar för första hjälpen på plats. Bra saker att ha i sitt första hjälpen kit är tex. kompresser, bandage, tejp, sårtvätt (eller koksaltlösning), handsprit och ev. medicinsk honungssalva, MANUKA Fill. Det är en antibakteriell salva för skär- och sticksår som bidrar till att påskynda sårläkningsprocessen. Något vi använde på de sår som inte syddes. Ett första hjälpen kit för hund skiljer sig inte direkt åt från ett första hjälpen kit för människa, det är därför inte något extra att ha med sig på något sätt.
Kom också ihåg att ha koll på om och vad hunden får i sig, det finns en del växter och svampar som är giftiga och som inte är bra för hunden att få i sig. Även sniglar, grodor och paddor är något som vissa hundar kan få för sig att äta.Stryplänk är olämpligt och kan få tragiska följder om hunden skulle fastna på olämpligt ställeTänk även över val av halsband och/eller sele till din hund, samt när du väljer att använda det. Att ha sele eller halsband på hunden som den kan fastna i när den är lös kan skapa en olycka.
Läs mer - Produkter & utrustning inom säkerhet & hälsa
Förbered hunden inför längre turer
Se till att din hund är förberedd på den vandring du planerar att genomföra, att både hunden och du är i kondition för de äventyr ni ska göra ihop ökar möjligheterna för att det kommer bli genomförbart på ett roligt sätt.
Hur långt det är rekommenderat att vandra är väldigt
individuellt både utifrån hundens ras, ålder och kondition. Min erfarenhet är
att man orkar mer än man tror, samtidigt som man inte ska underskatta terräng och
väder på fjället.
Läs mer - Vandra med hund - här kan du vandra med fyrbent vän!
Vattentillgång & varma/kalla klimat
Kom ihåg att erbjuda hunden vatten regelbundet, särskilt om det är varmt. Tänk på att ha med tillräckligt med vatten för både dig och din hund, ha hellre med för mycket vatten än för lite om du är osäker på var du kommer kunna fylla på.
När vi var nere i Italien i somras var det runt 35 grader varmt – och det var jobbigt för Acke. Att tänka på när det är varmt är att de ytor som hunden går på blir heta, oavsett om det är asfalt, sand eller sten. För att skydda hunden mot att den faktiskt bränner tassarna kan man ha skor som skyddar. Skorna skyddar även mot att skada tassarna på vassa formationer i terrängen under vandring.
Tips! Om din hund inte dricker fastän det är varmt och det är uppenbart att den behöver det – lägg några godisbitar i skålen för att locka till att dricka. Det brukar fungera, i alla fall om man har en labrador. Det går också att göra egen isglass, frys en plastburk med vatten och godis i för hunden att slicka på. Inget för fjället och friluftslivet dock!
Om det är riktigt varmt under längre tid kan en kylmatta vara
bra att införskaffa för att underlätta för hunden att kyla ner sig och inte bli
överhettad. På samma sätt om ni är ute och tältar är ett varmt täcke eller filt för kyliga nätter att föredra för många raser. Om du ska tälta med hund tänk på att uppblåsbara liggunderlag kan gå hål på pga. hundens klor. Planerar du att vara ute och vandra under vinterhalvåret kan det vara smart att ha med sig en pannlampa, i alla fall om planerar att tälta på hösten och vintern.
Mat & energibehov
Se till att ha med tillräckligt med mat till hunden om du är ute under flera dagar. Hundens energibehov kan öka under fysisk aktivitet en längre period, det kan då vara aktuellt att höja dagsintaget något.
Läs mer -
Tips på utemat - lättlagad mat att laga på stormköket!
Riktlinjer & lokala regler – får jag ha hunden lös var jag vill?
Mellan 1 mars – 20 augusti får inte hundar springa lösa där det kan finnas vilda djur. Detta på grund av att det kan störa djurlivet under den period de får sina ungar. Det innefattar all naturmark och större parker. Även under resterade delen av året ska hunden hållas under uppsyn och hindras från att vistas lös i marker där den kan störa djurlivet.
Naturvårdsverkets tolkning och riktlinjer i detta innebär att hunden i princip ska vara kopplad alt. motsvara ett ”osynligt koppel” på dryga metern. Det finns ingen regel om koppeltvång, men du ska kunna hantera och kontrollera din hund. Tänk särskilt på det här om du har en ras med stark jaktinstinkt.
Det är vårt ansvar som hundägare att respektera både andra människor, vilda djur och lokala regler i skog och mark
Det kan förekomma lokala regler kring att hålla hunden kopplad i naturreservat, nationalparker och inom rennäringslagen, vilket du som hundägare är skyldig att ha koll på och följa. En annan aspekt är att alla människor inte uppskattar lösa hundar, då en del kan vara hundrädda.
Se över hunden regelbundet
Se över hunden dagligen - känn över kroppen ordentligt, om hunden är öm någonstans, lyft tassar och kläm och känn. Ett sätt att provocera fram hälta hos hund (det går inte att framkalla detta om hunden inte redan är halt), dvs. se om den är halt är att trycka ihop benet så mycket som möjligt i leden. Böj benets leder maximalt och håll kvar under några sekunder. Låt sedan hunden gå på plant underlag i slakt koppel några meter. Om hunden är halt kommer du genom detta ha provocerat fram det, och se det. Gör samma sak på alla fyra ben.
Tillämpa & träna passivitetsträning
Lär din hund att koppla av i olika miljöer sk.
passivitetsträning. Detta kan du göra genom att tex. ha med en filt som är
hundens som du placerar ut när ni ska pausa, rasta eller äta. Det ger hunden extra trygghet och en signal om att den ska koppla av. Om hunden inte
själv klarar av att koppla av - hjälp den att begränsa sig genom att ha den
kopplad/fastbunden. Passivitetsträning kan du tillämpa i alla olika miljöer, t.ex. på bussen, i skogen eller annan miljö.
Packning
Bra att ha med under vandring med hund är
- Första hjälpen kit (innehållande handsprit, kompresser, bandage, tejp, sårtvätt (eller koksaltlösning etc.). Det mesta har du kanske ändå med dig för egen del.
- Ev. medicinsk honungssalva MANUKA Fill, en antibakteriell salva för skär- och sticksår som bidrar till att påskynda sårläkningsprocessen.
- Ev. hundskor
- Myggmedel och/eller myggnät
- Regntäcke och/eller handduk
- Täcke och/eller filt
- Fästingskydd och/eller fästingplockare
- Klotång
Relaterade inlägg
Tema vandringskängor - skötselråd för en längre levnadstid & hur väljer man rätt sko?
Vad & hur ska man packa inför vandring? - Packlista för en flera dagars vandring