Tips på utemat – lättlagad mat att laga på stormköket!

Tips på utemat – lättlagad mat att laga på stormköket!

Årets julklapp 2020 - Stormköket med kommentaren "2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i."

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser, kravet är dock att det gärna ska vara lättlagat och med fördel också enbart i ett kärl dvs. att slippa använda både kokkärl och stekpanna. Om vi vistas ute länge och det är lite kyligare äter jag gärna varm mat tre mål om dagen. Att vara ute några dagar kräver förstås planering, här kommer en lista med tips och förslag på mat att laga ute oavsett om du är ute på dagstur eller vandrar över flera dagar. 

Hoppas du hittar något som kan falla i smaken!

IMG_20200715_073955jpg

IMG_20200918_203155jpg

Frukost

Gröt - kan göras i oändliga smakkombinationer, favoriten är havregryn, kardemumma toppat med lite solrosfrön, banan, och/eller nötter, nötsmör eller nutellla. Gröten behöver ju nödvändigtvis inte vara havregrynsgröt heller om man föredrar annat. Vill man ha mjölk (och inte föredrar mjölkpulver) till kan man plocka med sig "kaffemjölk" i små tetrapack som innehåller drygt 2 cl per paet.

Overnight oat - kan vara gott om det inte är för kallt under tältnatten och man föredrar varm frukost. Overnight oat är smidigt då du slipper tillaga frukost på morgonen. Även detta går att kombinera massor! Jag brukar ha i äpple, kanel, nötter/frön och gärna någon form av mjölk eller yoghurt.

IMG_20190629_090802_resized_20190805_091446571jpg
IMG_20200530_084632_resized_20200601_012004214jpg

Bröd med nötsmör. Välj gärna bröd som tål att packas. Även andra pålägg till frukosten såsom smör, ost och skinka håller sig beroende på årstid i någorlunda svalt väder över en natt eller två.

Ägg - stekt ägg på uteköket tillsammans med en bit bröd och lite smör. Ägg håller perfekt i rumstemperatur och behöver inte vara kylda. Det luriga är att förvara dem säkert, packa de i en hård burk gärna lindade i lite hushållspapper.

Yoghurt m müsli - om du bara ska vara ute en natt i relativt svalt väder håller yoghurt sig fint.

Mat som behöver tillagas med enbart med ett kärl

Pasta pesto med parmesan och ölkorv enkelt, gott och smidigt för en vandring som kanske sträcker sig över några dagar. Vi brukar köpa en liten påse färdigriven parmesan för smidighetens skull. Lägg gärna över pesto i egen liten plastburk då glas väger betydligt mer.

Tacos av frystorkad soyafärs med grönsaker och tacosås - frystorkad soyafärs väger minimalt och är enkelt att ha med sig. Grönsaker är däremot lite mer skrymmande. Här kan man variera och kombinera så som man vill och beroende på hur lyxigt man vill ha det, kontra hur mycket man vill bära. Vi brukar ha tomat, majs och lök samt tacokrydda, sås och ost. Om du vill ha med t.ex. nacho-chips, parmesan, lime, avokado så får du en extra lyxig tacos! Om man bara är ute för en natt och vill man göra det lättare för sig kan man skära grönsaker i förväg. 

IMG_20200726_132828jpg

IMG_20200729_133856jpg

IMG_20200529_212112jpg

Gryta med röda linser/kikärtor och bulgur/ris/couscous - även denna rätt kan du göra allt i ett kärl, tillsätt gärna buljongtärning, lite vitlök/lök, salt, peppar och lite grönsaker för extra god smak. Om du vill kan du göra rätten med tomatsås som bas.

Tortellini (torkad) med soltorkade tomater i tomatsås - enkelt, gott och smidigt! Även här, lägg gärna över i egen liten plastburk då glas väger mer.

Svamprisotto med parmesan – det kan tyckas lite meckigt med risotto, men här finns färdiga varianter att enbart tillsätta vatten, förvånansvärt goda! De finns i olika smaker, vill man kan man även addera lite egen torkad svamp i. Vill man kan man förstås koka sin egen från grunden. Toppa gärna med parmesan eller annat efter önskemål.

IMG_20191013_213339_160jpg

Potatismos med torkat kött (ölkorv, ren, salami, beef jerky etc.) - krydda gärna moset med en buljongtärning, lite salt och peppar. Vitlök- eller lökpulver kan också sätta god smak. För extra lyx, toppa med parmesan!

Bönröra i tomatsås med pasta - enkelt, gott och smidigt!

Nudlar lätt och slätt – kanske inte det allra mest mättande målet men enklare blir det nog inte. Ta en ölkorv till för piffa upp det!

Nudlar med wokade grönsaker, kokosmjölk, jordnötter och lime – en rätt som kanske kräver lite mer att bära, men så gott! Vi använder wokade grönsaker på burk för att göra det hela smidigare (dock väger det ju en del). Vi tillsätter även någon form av färdig kryddpåse alá Asien. Allt i en och samma gryta och du har en väldigt god ute-rätt. Vill du ha rätten matigare kan du tillsätta t.ex. kikärtor. (Inspiration från Fantasiresor.)

IMG_20200729_194004jpg

Söta saker

”Äppelpaj” med vaniljsås – stek äpple i kanel och socker, toppa med smulat digestivekex och lite vaniljvisp - en enklare version på äppelpaj.

Pannkakor/Krabbelurer – vi har stekt pannkakor på utekök en gång, och personligen tycker jag det är ganska meckigt och inte direkt värt besväret. Men det är också mysigt. Det finns färdig torrvara där man enbart behöver tillsätta vatten. Toppa med färska bär om det är säsong, alternativt sylt/smör/socker.
 IMG_20190420_124745_resized_20190514_045132288jpg

Mat som behöver tillagas & inte håller så länge utan kyla

Potatismos och köttbullar/vegobullar – en klassiker, nackdelen här är att vi behöver använda två kärl för att tillaga maten. 

Grillad korv med bröd – gärna över eld men att steka på köket funkar också.

Färdiga soppor och grytor är enkelt att bara värma alt. värma innan och ha med i mattermos. Tillsätt pasta och/eller korv/torkat kött för en matigare version alternativt servera med bröd.  

IMG_20200920_131259jpg

Mat som inte behöver tillagas - mellanmål

  • Knäckebröd
  • Riskakor
  • Mjukost på tub
  • Nötsmör
  • Nutella/chokladkräm
  • Bars  
  • Nötter
  • Godis/snacks/kakor
  • Torkat kött, salami eller ölkorv
  • Bröd
IMG_20190915_104348 2jpg

Relaterade inlägg

Vad & hur ska man packa inför vandring? Packlista för en flera dagars vandring

Vandra i Rogen - bland stenblock, moränmassor & spindelformade sjöar!

Vandra i Grövelsjön - 10 tips på vandringsturer 

Töfsingsdalens nationalpark - otillgängligt, orört & eget

Matkulturen i Peru 

IMG_20190716_124624 2jpg