Matkulturen i Peru

Matkulturen i Peru

Perus kök är betydligt större och godare än de andra länder vi besökt tidigare under resan, vilket vi verkligen uppskattar. Att resa för oss innebär mycket att äta, smaka, prova och testa nytt. Här kommer en kort guide till det peruanska köket. Hoppas det smakar!

Parilla de Alapaca är vanligt i det peruanska köket, parilla alpaca betyder grillad alpacka. Innan jag hade provat föreställde jag mig att det skulle smaka liknande lamm, men det påminner mer om koliknande kött och det var mycket gott!

Pollo/Lomo de Milanesa är kött som är stekt och panerad i ströbröd, det kan vara både kyckling eller biff.

Truchas är vanlig mat i Peru, stekt, grillad eller friterad öring. Gott, smakar ungefär som lax.

Aji de gallina är kyckling i en valnötsås som serveras med kokt potatis och ris, aji betyder chili men vi upplever såsen väldigt mild.

Lomo Saltado är typiskt peruanskt, lomo betyder biff och den serveras stekt i bitar tillsammans med lök och tomat. Till serveras det potatis och ris.

DSCN8661 2JPG

Lomo Saltado

Causa är potatismosbollar fyllda med köttfärs, kyckling eller grönsaker, de fick vi som mycket annat under Salkantay trek.

Cuy al horno dvs. grillat (helt) marsvin, det har vi ej testat än.. Det luktar inte lockande och ser fruktansvärt makabert ut med det lilla djuret och alla dess tänder i ett illa grin. 

Ceviche är rå fisk med kryddor, vinäger och grönsaker, vanligt som förrätt. Kan vara både riktigt gott och mindre gott!

DSCN9003 2JPG

Under Salkantay trek fick vi ytterligare möjlighet att prova olika rätter från Peru, på bilden ser ni en blandning (t.ex. Milanesa, Causa) från buffén vi bjöds på. 

Anticuchos Biffhjärta som vanligen grillas, det har vi inte provat mest av anledningen att det inte lockar oss alls, och att ett par på Salkantay trek blev matförgiftade av just detta.

Tequenos, är en förrätt med små pajliknande, bakade kvardrater fyllda med olika köttvarianter eller grönsaker.

Rocoto relleno, fylld paprika med köttfärs, ibland med russin. Smakar lite sötma och kan vara lite starkare.

Pisco sour är Perus nationaldrink som består av just pisco som är deras egen sprit tillsammans med citron, äggvita, sockerlag och någon sorts bitter. Liknar whiskey sour om man bortser från den något annorlunda spritsmaken.

Chicha morada är en juice gjord på mörklila majs, det är vanligt att det mixas med någon frukt så som annanas för mer sötma. 

Brödet i Peru är heeeelt magiskt gott om man som jag saknar brödet från Sverige när man reser så här länge. Det godaste vi smakat i dessa delar av världen finns i peruanska Anderna. Sån skillnad då de mest har haft sötat bröd i t.ex. Ecuador och Colombia. 

DSCN8321JPG

Kaffet, vår alla favoritdryck och en högst nödvändighet på morgonen. De tillverkar eget kaffe i Peru, i små lokala odlingar. Vi besökte en av dessa i Cusco, vilket var mycket gott. De serveras som kall "espresso" som man spär ut med varmt vatten, vanligt förekommande i höglandskapen.

Soppa är vanligt att bli serverad som förrätt till de vanligt förekommande lunchmenyerna. Det kan vara potatis, quinoa, tomat, kyckling etc.

DSCN8808JPG

Vanliga råvaror i Peru är potatis, de har ca. 3200 olika sorters potatis. 

I hela världen finns 4000 olika sorters potatis, varav 3200 finns i Peru. Majs är också en vanlig råvara och finns även den i oändligt många varianter och kulörer (lila, vit, svart, röd, gul m.m.) liksom quinoan som även den är populär, vilket den även blivit hos oss de senaste åren. Avokado är vanligt att få till maten eller som förrätt, eller som guacamole. Något de även äter är frön från lupiner, dessa används i grytor eller äts som de är som en sallad tillsammans med torkad majs, rödlök, tomat och färska kryddor.

Detta var en del av Perus kök men det finns så mycket mer! 

Vill du läsa mer? 

Här hittar du fler inlägg om Peru 

Här hittar du fler inlägg om Sydamerika