Tema vandringskängor - skötselråd för en längre levnadstid & hur väljer man rätt sko?

Inlägget är sponsrat i samarbete med Addnature.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

IMG_20200725_173942jpg

Att välja rätt sko – hur väljer man vandringskängor?

Att ge tips om ett par specifika vandringskängor och säga att "de här är bra", är som att ge råd om all annan friluftsutrustning – olika produkter passar olika människor. Olika produkter passar också i olika situationer, säsonger eller beroende på vilka behov man har.

Därför kommer det inga sådana tips här, tänk i stället efter vad som är viktigt för dig, vilket är det främsta fokuset när du väljer modell – är det att kängan är tillräckligt hög? Tät? Lätt? Vad är den viktigaste aspekten för dig?

Jag tycker att första frågan man bör ställa sig om man står inför att köpa nya vandringsskor är, hur mycket kommer jag att vandra? Det vill säga hur mycket kommer jag att använda produkten? Och när och hur kommer jag att använda den? Det vill säga i vilken terräng kommer jag att vandra, om jag vanligen är en person som håller mig på preparerade vandringsleder kanske det inte är nödvändigt att köpa den allra dyraste mest tekniska kängan. Men om jag planerar att vandra i obanad terräng kanske det är helt avgörande och högst motiverat. Fundera också över, när kommer jag att vandra? Kommer jag att vandra i blöt eller torr säsong? Kommer jag att vada med kängan?

IMG_20220308_101220 2jpg

Ställ dig själv följande frågor:

Jag tycker du ska ställa dig följande frågor (frågorna funkar lika bra på vilken produkt som helst som du ämnar köpa).

  • Hur mycket kommer jag att använda produkten? dvs. Hur mycket kommer jag att vandra?
  • Hur kommer jag att använda produkten? dvs. I vilken terräng kommer jag att vandra?
  • När kommer jag att använda produkten? dvs. Under vilken säsong (torr/blöt) kommer jag att vandra?

Dina förväntningar, behov och fokusområde påverkar vilken typ av känga som passar bäst för just dina ändamål. Jag hoppas att du kom en bit framåt i ditt val av vandringskänga genom att fundera över dessa frågor.

IMG_20220308_101240 2jpg

Skötselråd för vandringskängor - att ta hand om - & vårda produkten för en längre levnadstid

Jag fullkomligt älskar att snöra på mig mina kängor och skulle kunna leva i dem hela tiden.

Jag har nyligen investerat i ett par Lundhags vandringskängor, något jag har både tänkt på och behövt länge. Mina gamla Salomon har nämligen läckt sedan en tid tillbaka. Modellen jag föll för är Mira II Ws Lt High, vilket betyder att det är en dammodell (Ws), och att det är en lättviktskänga (Lt), och att modellen har högt skaft (High). Kängan är en av deras mest tekniska och avancerade enligt deras egen beskrivning, och vid utveckling har de utgått från den manliga motsvarigheten.

IMG_20220308_101048 2jpg

När du köper ett par Lundhagskängor kommer det med en liten broschyr kring hur du på bästa sätt sköter om dina skor så att de håller i många år framöver. Om du tar hand om dina kängor på rätt sätt kan de hålla i decennier enligt Lundhags – det är verkligen en investering.

Här finns det säkert olika skolor och teorier som med allt annat. Också beroende på vilken typ av material som skon är tillverkad i. De flesta vandringskängor har oftast någon form av skinn med förstärkt material i form av cellgummi eller liknande nertill. Råden du får här gäller vandringskängor som är utformade på detta vis, och kommer i huvudsak från Lundhags rekommendationer i kombination med egna erfarenheter.

En viktig aspekt när det kommer till vandringskängor är att de mår bra av att användas – gärna minst två gånger i månaden enligt skötselråden som jag fick med från Lundhags. Genom att använda kängorna håller de formen efter dina fötter. Smörj in skinnet på kängorna de första gångerna du använder dem, du kan därefter komplettera och förstärka vid behov på de platser där det behövs. Cellgummit ska inte smörjas. Tänk också på att inte vaxa skorna precis innan en tur. Efter en långtur eller om du inte kommer att använda kängorna under en längre period kan det vara bra att se över så att de är ordentligt vaxade.

Det handlar mycket sunt förnuft och att ge skorna lite välförtjänt kärlek tänker jag – låt aldrig skon stå smutsig och lerig länge efter en vandring. Tvätta och rengör vid behov. Ta gärna ur sulorna och ställ de i skaften och låt skon torka i rumstemperatur (de är känsliga för högre temperaturer). Förvara gärna vandringskängorna något svalt.

Den ständiga reflektionen över konsumtionen – att som friluftsfantast värna om naturen

Jag känner att det är motiverat att ta upp ämnet – särskilt efter den ökade friluftstrenden där allt fler vistats i naturen. Det har vittnats om stora problem vad gäller hantering av avfall på STF fjällstationer. Vandrare har lämnat efter sig skamligt mycket sopor och dumpat sina prylar så som tält och diverse där de står och går efter att de varit klara med sina vandringar. Det är inte okej!
     IMG_20200920_143418jpg
Vilka avtryck gör du? 

”Efter att ha levt med vad som får plats i en 55 liters ryggsäck under ett år vet jag att man klarar sig väl med det man har. Men var går balansen mellan konsumtion, bekvämlighet och prylar som förenklar det för en?

Och någonstans där så inser jag också vad prylarna kan göra för den där enkelheten och bekvämligheten. Att tälta har aldrig varit så bekvämt som nu. Trots detta förespråkar jag i möjligaste mån minimalism – att bara ha prylar du faktiskt använder regelbundet och prylar som håller i längden – det är en investering.”                

 Tidigare skrivet på Lycklig & levande.

Läs mer - Tips & tankar kring friluftsprylar – därför är jag ingen prylnörd, men kanske på väg att bli?

En mycket viktig aspekt för mig personligen är att reflektera över mitt avtryck på jorden och i vår natur. Att så långt det är möjligt reflektera över behov och användningsområde - kring en hållbar konsumtion. Jag investerar hellre i en dyrare produkt med längre livslängd är i produkter som slits ut fort och slängs fort. Jag förespråkar i den möjligaste mån en form av minimalism - att enbart har prylar som jag faktiskt använder regelbundet och som håller i kvalité.

IMG_20200725_192556jpg

IMG_20200725_173813jpg

Relaterade inlägg

Vad & hur ska man packa inför vandring? - Packlista för en flera dagars vandring

Tips på utemat – lättlagad mat att laga på stormköket!

Tips & tankar kring friluftsprylar för vintersäsongen