Tips & tankar kring friluftsprylar för vintersäsongen

Vintersäsong – friluftsprylar jag använder för att hålla värmen 

Inlägget presenteras i stolt samarbete med Addnature.

När vi var uppe till fjälls i höstas tipsade jag om de friluftsprylar som jag/vi använder. Jag snackade bland annat om tält, vandringsskor, liggunderlag och ryggsäck samt om min inställning till konsumtion, att vi i mångt och mycket skapar behovet själva. Men att en del saker kan vara värt att investera i. 

Idag tänkte jag beröra ämnet fast från ett vinterperspektiv, där vi kör ett liknande upplägg med fokus på vinterprylar som jag använder på mina äventyr. Jag är återigen ingen prylnörd, och när jag köper saker så tänker jag verkligen efter, om jag har behovet och om jag kommer använda det. Ni kommer märka att saker som jag har investerat i har jag väldigt länge, ett sunt sätt att se på konsumtion tycker jag. Jag betalar hellre lite mer för bra prylar som håller länge. 

Och återigen vill jag understyrka att det här är inget komplett inlägg om "vad du behöver för vintersäsongen". För vi är alla olika. Har olika behov. Och olika förutsättningar. Det här är istället ett inlägg om tips på prylar som jag använder och tycker om. 

IMG_20191230_142653_resized_20200106_062036015jpg

Underställ – mina tankar om det innersta lagret

Om vi börjar inifrån och ut så är ett underställ att föredra närmast kroppen i kallt vinterväder. Första lagrets syfte är att driva bort svetten från kroppen, då den kyler ner oss och det vill vi ju inte i kylan. Samt att isolera kroppsvärmen så den stannar kvar. Det finns både dyrare och billigare varianter på underställ, men de flesta på marknaden fyller ändå funktionen. Sedan finns det ju underställ i merino-ull som kanske är snäppet varmare. Det är något som många tycker om, jag tycker dock att de är lite stickiga.  

I höstas köpte jag mig ett par nya underställsbyxor, då jag inte minns senast jag investerade i ett par. Jag tror att det kan ha varit på den tiden då mamma köpte kläder åt en som jag sist köpte (fick) nya underställsbrallor. Och som jag älskar dessa – de är av märket Craft och jag har gått runt i dem hemma hela hösten. Så mycket att sambon kommenterade att de inte passade sig att jag hade dem på mig vid ett socialt sammanhang… Det är då man blir lite ledsen att man inte bor längre norrut, där det faktiskt känns helt okej att traska runt i underställ inomhus, eller närsomhelst känns det som. 

IMG_20191227_125507_resized_20200106_062416822 2jpg

IMG_20191227_194418_210 2jpg

IMG_20191227_125819_resized_20200106_062326937 2jpg

Mellanlager – lagret/lagren mellan underställ & jacka

Om vi blickar lite mer utåt, som nästa lager har jag vanligen en bomullströja mellan underställ och fleece – för att suga upp transporterad svett. Det är en smaksak, men jag gillar lager-på-lager principen och tycker att det fungerar för mig, åtminstone på kroppen. 

Därefter har jag en fleece eller tjockare tröja. Likaså här – så minns jag inte sist jag köpte en ny fleece, det är flera år sedan och den har liksom fått hänga med. Jag tycker dock mycket om min relativt nya Patagoniatröja som jag investerat i under hösten, den har fleece på insidan och ett annat tyg på utsidan. Om man följer länken är det en dammodell, medan den jag har är en unisexmodell. Den har jag levt i den med. Och vad varm den är sen, hur go och härlig som helst! 

IMG_20191230_111351_resized_20200106_062149700 2jpg

IMG_20191230_111253_resized_20200106_062139164 2jpg

Yttre lagret – fötter & händer viktigast för mig

Längst ut har jag täckkläder av märket Cross, även dessa har funnits med länge, så länge att de nog inte finns kvar på marknaden. Till dessa vantar av märket Hestra. Valet för mig när det gäller vantar och strumpor är viktigt, då jag är så frusen av mig (jag har värme i mina pjäxor, bara det liksom). Ni som följer mig på Instagram vet delvis om min problematik med kalla fötter. Jag har sådana enorma problem att de börjar frysa i bilen på väg till skidbacken innan jag ens tagit mig ut i liften... När det kommer till just pjäxor och fötter har jag testat nästan allt. 

Mina skid- och vintervantar har jag haft säkert minst i 12–15 år och de håller än, de påminner och liknar väldigt mycket den här klassiska modellen. Och om du är en lika frusen själ som jag, kom ihåg att tumvantar värmer mycket bättre än fingervantar! 

IMG_20200105_112955_resized_20200106_061902497 2jpg

Andra vinterprylar som kan vara bra att ha beroende på vinteraktivitet,

  • En bra kniv/multiverktyg för att tälja och grilla korv.
  • En Kåsa/mugg är nästan ett måste kanske året runt, men särskilt på vintern för varm dryck eller soppa på utflykten. Jag minns fortfarande den höga stapeln av mörkgröna kåsor som farfar hade i den gamla stugan här i Messlingen.
  • En bra termos eller flaska som håller drycken varm länge, länge

Vill du läsa mer? 

Fler inlägg om vandring
Fler inlägg om Nationalparker
Mer om planering och restips