Håris - äntligen fick jag se det!

Håris eller Vätteskägg - vad är det & hur uppkommer det? 

Håris eller Vätteskägg som det också kallas är ett förhållandevis ovanligt naturfenomen som uppstår under specifika förhållanden. Temperaturen behöver vara precis under noll grader och när fukt och vätska pressas ur murkna, fuktiga, döda träddelar bildas denna häftiga isull eller sockervadd.

Träddelen får heller inte vara frusen medan luftfuktigheten behöver vara hög. Man tror också att träddelen behöver vara angripen av en speciell svamp för att fenomenet ska uppstå. 

IMG-20230123-WA0005jpg

IMG-20230123-WA0004jpg

Bomullsis, isull, sockervadd - kärt barn har många namn. 

Jag kom i kontakt med naturfenomenet för första gången för ett par år sedan, men jag har aldrig sett det själv tidigare. När vi är ute under vinterhalvåret och möjligheten finns att se det brukar vi förstås alltid spana, men har aldrig tidigare lyckats stöta på det - förrän nu! 

IMG-20230123-WA0000jpg

IMG-20230123-WA0003jpg

På nyheterna & i hela Västra Götaland

Under en promenad med hunden i hemområdet veckan därpå lyckades jag se det igen. Naturfenomenet hade tydligen visat sig på mängder med platser i Västra Götaland under dagarna, och nämndes på vädrets nyhetsuppdatering.

IMG_20230127_102902jpg

IMG_20230127_102856jpg

Byggis - Pipkrake

När vi har varit ute och spanat efter Håris har vi på skoj hittat på egna ord kring olika isformationer vi hittat. Ett av dem som vi kallat för Byggis visade sig vara ett naturfenomen som tydligen kallas Pipkrake.

Det bygger lite på samma princip, men att vätska tränger ur fuktig, ytlig jord på marken istället. Marken ska ha en temperatur över noll grader, medan lufttemperaturen ska vara strax under noll grader. Kapillärkraften bidrar till att göra detta möjligt. Tyvärr har jag ingen bild på detta, men det beskrivs bäst som iskristaller med formen av nålar som sticker upp från marken. 

Läs mer 

Tips på utemat – lättlagad mat att laga på stormköket!

Tema vandringskängor - skötselråd för en längre levnadstid & hur väljer man rätt sko?

Vandra i Svartedalens naturreservat - vandringsleder & platser att besöka

Friluftsliv med hund - tips att tänka på när du vandrar med hund