Vandra i Kroppefjäll - en weekend i Dalsland

Vandra i Kroppefjäll - en weekend i Dalsland

Jag förundras alltid över hur lång en helg kan kännas när man byter miljö. Hela mitt jag skrek efter miljöombyte, förändring och upptäckarlust! Helt spontant bokade vi en stuga via Airbnb sent torsdag kväll. 

Valet föll på Dalslands skogar. Och en liten mysig gård mitt ute i ingenstans med den rätta känslan. Jag diggar spontant – dels för att förväntningen knappt finns och dels för enkelheten.

Det enkla med att bara slänga ner lite saker i väskan och sätta sig i bilen och åka. Det kanske är lite mer saker att packa med bebis men annars så, i stort sett samma.

IMG_20220122_083547jpg

Vi styrde bilen norröver - mot Kroppefjäll naturreservat!  

Kroppefjäll ligger i södra Dalsland, ungefär 1h 40min från Göteborg i höjd med Brålanda men in i skogen. Markerna är fantastiskt fina och påminner mycket om miljön i Svartedalen och Tresticklan. Det delvis ganska kuperade och sprickiga landskapet och med mossa täckt längs marken.

Dalsland är det minsta landskapet i Sverige och kallas ibland för ett Sverige i miniatyr, kanske för sin mångfald och variation. Jag har tidigare besökt Tresticklans nationalpark i Ed och gjort en vildmarksresa i Bengtsfors – besöket nu gav verkligen mersmak på Dalslands skogar och tältlust!

Läs mer - Tresticklans nationalpark i Dalsland - bland tallskog & spricksjöar 

IMG_20220123_110923jpg

IMG_20220123_123132jpg

IMG_20220123_114246jpg

Kroppefjäll naturreservat  

Det är förvånansvärt lite folk som rör sig här - åtminstone under vintermånaderna som var den tiden som vi besökte. Men jag skulle tro att det går att hitta öde marker här även under sommarsäsongen. I området finns ett flertal naturreservat där det mest kända av namnet att döma är Kroppenfjälls naturreservat. Vi vandrade en förmiddag där på söndagen precis innan vi skulle åka hem. Lederna i naturreservatet är fina, men det varnas för om kullfallna träd och risken för nerfallande träd.

SK Granan – en av Sveriges sydligare skidklubbar?

Vi bodde i närheten av SK Granan/Granen som är en skidklubb för längdskidåkning – här finns det preparerade spår om det är möjlighet till snö. Men det finns också en del vandringsleder som inte är utmärkta på naturkartan upptäckte vi efter att ha sonderat terräng och område.

På lördagen vandrade vi i närheten av Oxeklev naturreservat, Buxåsens naturreservat och Ragnerudsjön, fina marker med mycket små sjöar. Kroppefjällsområdet har även precis fått sig ett helt nytt naturreservat i de norra delarnas våtmarker. Vi utgick från vår stuga och vandrade mot Ålevattnet, dessvärre fick vi vända istället för att ta oss på den rundtur vi hade planerat. Det blir så med bebis ibland, när man har en 7 månaders så får han styra. Vädret var delvis ganska bitigt kallt och blåsigt. 

Läs merVandra i Svartedalens naturreservat

IMG_20220122_114929jpg

IMG_20220122_114915jpg

IMG_20220123_121648jpg

Relaterade inlägg

Naturområden & utflyktstips runt Göteborg - del 2

Ställen att besöka max 2 timmar från Göteborg

Vandring längs Kuststigen - Etapp Krokstrand – Ramberget