Att äga sin egen tid – frihet under ansvar & varför jag inte vill ha ett vanligt jobb

Att äga sin egen tid – frihet under ansvar 

Lite mer än ett år har gått sedan jag tog beslutet att driva eget företag på heltid. Den främsta drivkraften för mig är friheten och i att i förlängningen kunna styra mitt eget liv och min egen utgång. Allt jag gör, gör jag för mig själv och efter mina värderingar.

Att äga sin egen tid. Det gör väl alla tänker du. Jo, på sätt och vis, men vi binder ju upp vår tid i avtal och anställningar där vi lovar någon att befinna oss på en speciell plats, vanligen ett kontor mellan 8-17.

Tankarna kring det här har funnits med mig länge. Att det finns ett annat sätt att leva. 

För ett tag sedan summerade jag företagartankar kring min verksamhet sedan jag började bedriva den på heltid. Det hela blev i ett inlägg på Instagram

"~ F Ö R E T A G A R T A N K A R
Att inte räkna semesterdagar, men kanske mer på pensionen? Jag har funderat lite extra på det jag gör det senaste, fast med mer distans och en större lätthet trots kärva tider.

Förra veckan medverkade jag i en intervju för en forskningsstudie vid ett av Sveriges universitet på ämnet entreprenörskap, digitalt platsoberoende arbete och social media.

Jag kom fram till mycket bra saker om min verksamhet genom att uttala dem högt för någon annan. Och genom att få frågor som verkligen fick mig att reflektera och fundera. Jag gav av min tid och medverkade i något som kändes intressant och viktigt för mig. Men fick även någonting själv.

På temat "inte räkna semesterdagar längre" (ja, jag räknade dem hela tiden) kommer såklart mycket annat som kan vara värt att återspegla, såsom bokföring, momsdeklarationer, uteblivna bonusar och friskvårdsbidrag, avsaknad av kollegor, oro över ekonomin och att vara tillräcklig i det jag gör. Och en del tankar kring vad håller jag egentligen på med?

Men det kommer också med flexibilitet, frihet, glädje, personlig utveckling, att kunna välja vem/vilka jag vill arbeta med och enorma möjligheter då allt jag gör, gör jag för mig själv, där jag är min egen boss!

Jag har nu gjort lite mer än ett år (!) som egenföretagare på heltid, och det har minst sagt varit en bergodalbana. Det var också riktigt dålig tajming att Covid kom några månader efter. Men jag har klarat det, om så med näsan ovanför vattenytan stundtals så har jag gjort det! (Och hela bufferten för företagsstarten ligger kvar orört på sparkontot.)

För det ger jag mig själv en klapp på axeln. Jag ser tillbaka på ett lärorikt år som inte riktigt går att utvärdera eller dra några slutsatser eller resultat ifrån. Det känns inte rättvist. 

Bara du sätter dina gräser för vad du vill och är kapabel att uppnå. Nu blickar vi framåt!" 

IMG_20191228_121045jpg

Saker som kommer med frihet & frilansande

Att äga sin egen tid. Igen då. Det kan låta skönt, inspirerande, lättande och roligt! Och det är allt det där. Det är också frihet, och det väger tyngre för mig än något annat. Men det kommer också med en del saker som jag också tycker är värt att återspegla för att få hela bilden. 

Självdisciplin

Frihet under ansvar sa alltid mamma när jag var liten, och det ligger något i det. Det är du som måste se till att uppdragen kommer in och det är du som måste se till att momsdeklarationen blir gjord. Ingen annan gör jobbet åt dig.  

Läs merVad jag gör för att ta mig dit jag vill - 6 tips på dig som vill driva eget!

Rutiner

Även om jag gillar frihet och flexibilitet, så tror jag också att människan i grunden mår bra av rutiner i någon form. Att vi genom rutinerna kan vara spontana, låter det konstigt? Det är upp till dig att skapa dina rutiner. Det är också upp till dig att du ser till att du inte arbetar för mycket/lite, att du har en bra arbetsergonomi och arbetsmiljö.  

Läs merHur skapar vi rutiner som vi mår bra av?

En tilltro till dig själv

Självförtroende! Så svårt och som en bergodalbana för mig vissa dagar. Men den inre tryggheten om att jag kan finns alltid där. Med inre trygghet vågar man leva farligt. 

IMG_20191228_120841jpg

Alltid ytterst ansvarig för allt som sker i verksamheten

Det kan vara både kittlande och skrämmande, positivt och negativt. Men det kommer alltid att vara du som är ytterst ansvarig för de beslut som fattas i din verksamhet. 

Läs mer
 – För- och nackdelar med att vara egenföretagare

Förhandling om ersättning

Inför varje nytt uppdrag ska du stå på dig och förhandla om ditt eget värde. Inse ditt eget värde. Och på ett sätt även andras värde och branschens värde. Det kräver något av dig, varje gång. Även om det går både lättare och bättre med erfarenhet. 

Läs mer - Jennifer har skrivit ett inlägg om 16 tips för att ta betalt och förhandla som frilansare

Vill du läsa mer? Här hittar du fler inlägg på samma tema

Att satsa på sina drömmar - 7 tips för att leva & skapa sin dröm

Att tjäna mindre pengar men göra det man vill

Kan du verkligen leva på det där? - Företagartankar

Om att sätta upp smarta mål & behålla fokus