6 tips när du jobbar hemifrån - hur behåller man självdisciplinen?

6 tips när du jobbar hemifrån

Sedan julledigheten och årsskiftet har jag haft mängder med energi och motivation i jobbet! Så tacksam och jag har gasat på i flera veckor, men för någon vecka sedan började motivationen dala och allt kändes istället så motigt och mödosamt. Flowet försvann och vardagen blev grå och allt kändes samma igen. Från att ha sprudlat och varit pepp på att dra igång alla projekt inför det nya året. Och det var egentligen ganska väntat, att en dal skulle komma förr eller senare.

Att arbeta hemifrån är något som i tanken kan låta ganska drömmigt att kunna göra, och kanske är det skönt att ha möjligheten att kunna göra det ibland. Men efter det här året har många tvingats till att arbeta hemifrån, och känslan av instängdhet kan komma över en.

Det där med att jobba hemifrån var kanske inte så himla mysigt som det verkade i tanken? 

Utan ganska kletigt, utan ramar och rutiner. Ingen möjlighet att byta miljö eller samtala med någon kollega. Att jobba hemifrån kan ibland ha en glamouriserad bild som ofta inte stämmer överens med verkligheten.

IMG_20200207_111725_resized_20200218_082915827jpg

Hur behåller man självdisciplinen? - Inför hållbara rutiner  

”Åh vad gött att jobba hemifrån!”, ”Ah, vad najs! Det hade jag också velat göra”, ”Vad lyxigt!” är bara några av de reaktioner jag har fått (innan Covid-19) när jag berättar om vad jag gör och att jag för det mesta arbetar hemifrån eller platsoberoende.

Att ständigt arbeta hemifrån eller på frilansbasis kräver en ganska stor portion självdisciplin, vilket inte alltid är lätt att uppbringa. Där gör rutinerna mycket för att fortsätta att arbeta och göra det du ska de dagar då det faktiskt är motstånd och det där drivet lyser med sin frånvaro.  

Oavsett om du arbetar hemifrån, på kontor eller annan arbetsplats så är det sunt att ha rutiner. Rutiner hjälper oss att hålla riktningen, speciellt i tider som dessa. Många arbetar fortfarande hemifrån på obestämd tid eller i den mån det går.

Om man enbart arbetar hemifrån enstaka gånger, mer sällan kanske det inte är lika viktigt. Men om du arbetar hemifrån mer regelbundet kan det kan vara klokt att se över dina rutiner, så man inte alltid hamnar med datorn i soffan. Se också till att ta pauser på samma sätt som du gör på arbetsplatsen och att när du arbetar, arbeta effektivt med en sak i taget.

Läs mer - Hur skapar vi rutiner vi mår bra av?  

Skapa ett hemmakontor

Ansträng dig för att skapa bra förutsättningar för att arbeta hemifrån. Försök att ha en specifik plats för arbete i hemmet - det hjälper dig att separera privatliv och arbete något. Smeta gärna inte ut arbetet över hela köksbordet och sitt gärna inte i soffan och jobba (dels p.g.a. av ergonomin).

Min kontorsplats har förändrats mycket sedan start. under en lång tid satt jag inte alls där, en förändring krävdes för att jag skulle använda utrymmet som bara hade blivit ett upplag av papper, dokument och en avlastningsplats för allt när jag INTE jobbade. Sedan en tid tillbaka sitter jag med glädje vid mitt kontor och begränsar därmed arbetet till ett ställe i hemmet.

IMG_20210211_155157jpg

Se över din ergonomi!

Bra ergonomi är A och O för att kunna arbeta på ett bra och hållbart sätt. Om du är anställd ligger det på ditt företag att se till att du även har en okej ergonomi när du arbetar hemifrån. Om du är egenföretagare ligger ansvaret på dig själv.

På det här området finns det mycket förbättringspotential för min egen del. Trots att jag vet vikten av att vi arbetar ergonomiskt, har ett personligt intresse för ergonomi och har kunskaper inom just biomekanik och ergonomi så har jag varit dålig på att prioritera det. Det är först på senare tid som jag börjat reflektera mer kring det - när jag väl börjat känna av rygg och nacke mer. Istället för att redan från början förebygga och skapa goda förutsättningar.

Tips på saker du kan göra för din ergonomi
 • Jag har precis köpt mig en pilatesboll som jag sitter och arbetar på emellanåt - det hjälper mycket mot de känningar jag har haft i ryggen den senaste tiden.
 • Jag har också köpt en värmekudde för att hjälpa de spända musklerna att slappna av ordentligt.
 • Ett tips är att införskaffa en extern skärm, vilket förbättrar arbetsvinkeln i både nacke och rygg, samt ger en bättre höjd och avstånd för ögonen till skärmen.
 • Stolen - se över vad du har för stol, och att den är någorlunda ergonomisk/ställbar.
 • Att införskaffa sig ett höj- och sänkbart skrivbord är en god idé, detta möjliggör också att arbeta stående vilket minimerar risken för "vanliga kontorsproblem".
 • Byt position ofta, detta är ett i särklass det mest simpla tipset - men effektivt!
 • Boka in regelbunden massage för rygg, nacke och axlar.
 • Se till att rör på dig och stärk muskulaturen genom styrketräning.

Registrera din tid - summera, dokumentera & utvärdera!

Detta kan vara bra även om du arbetar som anställd, dvs. att tracka din tid och se hur mycket tid du lägger på respektive projekt eller arbetsuppgift. Du kan då utvärdera om din prioritet har legat där den ska, om saker tog den tid de skulle och om du behöver förändra något i ditt arbetssätt.

Varför ska man logga sin tid? Fördelar med att logga sin tid & varför jag loggar min tid

 • Det skapar en bättre överblick och ger mig koll på vad jag lägger min tid på. Hur lång tid tar de olika arbetsuppgifterna?
 • Resultat - jag kan se vad som ger resultat, vad som är lönsamt och mindre lönsamt. Kanske det viktigaste med att logga sin tid!
 • När det finns statistik kan vi utvärdera och omvärdera vad vi lägger tiden på, hur vi arbetar men också vad vi vill arbeta med framåt.
 • Det skapar framförhållning och möjligheter att planera dina uppdrag framöver.
 • Jag kan se hur produktiv jag är, jag kan se mönster och trender i mina uppdrag, projekt och allmänt arbete.
 • Jag slutar eller minskar multitasking och arbetar mer fokuserat med en sak i taget.
Läs mer - Vad jag gör för att ta mig dit jag vill – 6 tips för dig som vill driva eget! 

Sätt en dagsplanering och/eller veckomål

Jag har länge tillämpat och kört med veckoplanering, men jag har också märkt att det ofta blir att flera göromål på listan inte blir av. Känslan av att inte hinna eller prioritera dessa grejer har gjort att jag ofta stängt veckan med missnöje kring allt det jag inte fick gjort (även om jag ofta fått gjort en massa annat som jag inte hade tänkt).

Det har helt enkelt inte fungerat optimalt för mig - jag har svävat ut för mycket. Sedan en tid tillbaka ville jag förändra det och i grunden mitt forcerade arbetssätt som i mångt och mycket blivit mycket impuls och känsla, vilket också är bra ibland - att låta kreativiteten komma när den kommer! 

Men i grunden är det bra att ha en plan som man också följer, jag funderade mycket på vad jag behövde för att följa min planering och kom fram till att jag behövde stycka upp den i ännu mindre beståndsdelar. Det kan verka fånigt men för mig fungerar det väldigt bra, sedan ett tag kör jag därför med både vecko- och dagsplanering (samt månadsfokus och terminsprioriteringar).

IMG_20210211_155035jpg

Boka in digitala lunchdejter

Ett av mina bästa pandemi-tips är att boka in digitala lunchdejter med folk. Det skapar ett värde i din lunchrast, du får ett socialt utbyte och en avkoppling från jobbet, istället för att bara slänga i dig lunchen snabbt och återgå till jobbet igen.

Relaterade inlägg

Tips för egenföretagare & tips att hjälpa egenföretagare i tuffa tider!

Kan du verkligen leva på det där? Företagartankar 

Att tjäna mindre pengar men att göra det man vill

Att äga sin egen tid - frihet under ansvar & varför jag inte vill ha ett vanligt jobb