Är det okej att resa nu?

Är det okej att resa nu? Många tankar som snurrar

Jag vill inte sticka under stolen med att jag är sugen på att resa iväg på äventyr – det är jag alltid. Jag saknar möjligheten att kunna planera och genomföra de där spektakulära drömlika äventyren. Som drömmen om Patagonien eller Peru. Ett lyxproblem få förunnat givetvis! 

Och är det okej? Är det okej att längta efter att kunna resa igen när världen ser ut som den gör? Är det okej att boka resor nu eller är det oansvarigt och rent av egoistiskt? Är det okej att resa nu? Vad är okej? Och vad innebär egentligen icke-nödvändiga resor?

DSCN8400JPG

Jag har fantiserat och checkat av möjligheterna att åka iväg under hösten. Givetvis till de länder som UD har undantagna som ok att resa till. Jag har varit inne och lusläst UDs rekommendationer för flera länder för att ta ställning till hur läget verkar se ut i respektive land. Jag har till och med kollat spridningsstatistik, status och diagram över Tyskland som jag blev så himla sugen på att besöka efter att jag skrivit det här inlägget om Tyskland.

Coronaskammen

Jag har läst och hört om suget hos många av mina resebloggskollegor och en del har även gett sig iväg och rest, Daniel på resebloggen FlyingDryden var för några veckor sedan i Rom och jag har även sett flera andra som varit iväg i Europa under sommaren.

Men jag har även läst och hört om föraktet, förstå-sig-påarna och de som anses sig veta bäst. De som tycker att de som väljer att resa är egoistiska, att omgivningen inte kan förstå hur oansvarigt det är att resa NU. Det finns så många aspekter av situationen, så många åsikter och så många tankar. 

"De har på något sätt, antingen rakt ut eller diffust mellan raderna, uttryckt sitt tydliga missnöje över vårt beslut att åka. Bildligt, och kanske lite lätt överdrivet, tar de knappt i oss med tång efter resan till Rom i början på augusti."

skrev Daniel på FlyingDryden efter deras resa till Rom.

Gunilla på resebloggen 4000 mil satte verkligen huvudet på spiken och formulerade alla de tankarna som jag själv bär och burit inom mig i sitt inlägg - Är det Coronaskam på att resa utomlands nu? Ett viktigt och klokt inlägg jag verkligen rekommenderar dig att läsa! 

DSCN1589JPG

Vad tänker jag?

Läget förändras HELA tiden, varje vecka är det nya riktlinjer och rekommendationer. Från att det var okej att resa till Grekland för några veckor sedan, krävs det nu ett negativt test för att få resa in i landet. Vi var nästan på väg att boka en resa dit i augusti innan beslutet kom. Bara nästan. Många frågetecken kvarstod. Vad händer om man blir fast någonstans? Vad gäller med försäkringar? Vill vi riskera att bli smittade eller smitta andra? etc. Det gäller att vara påläst om man väljer att ge sig ut och resa.

Med det sagt så står jag fast vid att vi alla bör och ska följa de råd, rekommendationer och riktlinjer som myndigheterna går ut med. Att vi alla har ett ansvar att minska smittspridningen. Och vi ska alla ska hjälpas åt. 

Men det ger oss inte rätten att hoppa på andra människor som faktiskt väljer att resa till ställen och platser där det enligt UD och myndigheter är okej att göra det. Och egentligen, vad är skillnaden på att besöka Italien eller Kroatien från att besöka Skåne eller Tylösand under de mest intensiva semesterveckorna? Platser som vittnat om rekordhöga siffror med proppfulla badgäster. Fjällen har vittnat om samma sak – det är trängsel i Grövelsjön, Höga kusten och Abisko.

Men, vad ger dig rätten att döma vad som är rätt och fel i detta?

Smittspridningen är ett faktum i hela världen. Den kan inte stängas ute mer. Men vi kan alla agera med respekt, förståelse och acceptens och göra det bästa vi kan av situationen.

Ironiskt nog är jag mest rädd för vad omgivningen ska tycka om jag väljer att resa utanför Sveriges gränser inom en snar framtid. På samma sätt som jag i våras var jag lika rädd för hur det skulle uppfattas om jag valde att resa inom Sverige.

Vill du läsa mer? 

Corona - varför just nu? 
Bakom kulisserna - del 2