Vandring & friluftsliv i Tyskland - hit vill jag åka

Inlägget är ett betalt samarbete med Tyska Turistbyrån. Åsikter och tankar är som alltid mina egna. 

Naturområden & vandringar i Tyskland

Jag har varit i Tyskland mängder med gånger, ändå har vi mestadels passerat igenom, som så många andra – en genomfart vidare söderut. Till destinationen, målet, det vackra. Bortanför. Men egentligen, varför måste vi alltid resa så långt bort för de fantastiska upplevelserna? På senare år uppskattar jag och har försökt se mer av vad vi har närmare oss, främst i Sverige och Norden.

Det är egentligen ganska nyligen som jag insett att Tyskland är ett land med fantastiska möjligheter till natur, vandring & friluftsliv.

Oberharz am Brocken_Harz_Schmalspurbahn_mit_Dampflokomotive_Harzquerbahn_Brockenbahn_jpg

Rent distansmässigt är det närmare till många delar av Tysklands destinationer för friluftsliv än de svenska beroende på utgångspunkt och destination förstås.

I det här inlägget listar jag platser och naturupplevelser som jag vill, och förhoppningsvis kommer att upptäcka i Tyskland. Jag kommer främst att fokusera på just de närliggande resmålen i de nordligare delarna av landet, dels för närheten från Sverige dels för att jag tror att detta är resmål som kommer bubbla alltmer framöver när vi väljer att se mer efter de nära äventyren.

Platser i norra delarna av Tyskland som jag vill upptäcka!

tempsnip 2png

Jasmund nationalpark, Rügen

Jag har tidigare varit i både Lübeck med omnejd och längs Östersjökusten, samt otaliga gånger på både Kielfärjan, Trelleborg-Sassnitz och Rodby-Puttgarden. Rügen som ligger längs Tysklands norra kust är en semesterö. Den är tydligen rätt så populär, ändå hade jag knappt hört talas om den tidigare. Miljön består av långa vita sandstränder som övergår i bokskog.

Jasmund nationalpark är en halvö vid nordöstra delen av Rügen i södra Östersjön. Detta är Tysklands minsta nationalpark, här finns UNESCO världsnaturarv med dramatiska utsikter och kalkstensklippor. Nord-Rgen_Rgen_Buchenwlder_im_Jasmund_National_ParkjpgVorpommern-Rgen_Rgen_Buchenwlder_ber_den_Kreidefelsen_im_Nationalpark_Jasmund_jpg

När jag ser bilder på platsen får jag en känsla av södra Europa med de dramatiska, branta bergssidorna som stupar rätt ner vid kustlinjen.

Hela parken är ett populärt besöksmål, men Köningsstuhl – kritklippan kallad ”Kungsstolen” med sina 118 meter över havet är platsen som många har spanat in i förväg. Och som den höjdälskare jag är, så förstår jag dem.

Nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, Östersjökusten

Jag har fastnat främst för nationalparker och naturområden, vilket kanske inte är så förvånande. Nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft ligger även den i nordöstra Tyskland och är Östersjöns största skyddade område.

Miljön består av branter längs med kusten och påminner i mångt om mycket om en lightversion till Jasmund nationalpark. Det är något planare terräng och ger mig lite Danmarkskänsla om man bortser från den skog som också täcker stora delar. Platsen är även Europas största övernattningsplats för tranor. Den mysiga staden Wardemünde utanför Rostock verkar vara ett givet stopp om man har planer att resa till nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft.

Läs mer - Resebloggen Upptäcksfärd har skrivit om både vandring i området Jasmund nationalpark och Vorpommersche Boddenlandschaft.

Nordfrisiska ögrupperna, Schleswig-Holstein

Kampen Sylt_Kampen_Altes_Quermarkenfeuer_Leuchtturm_im_Abendlichtjpg

På cykelsadeln längs kustens cykelvänliga terräng, blickande ut över vyerna någonstans mellan öarna Sylt, Amrum, Föhr och Halligen. Eller som det också kallas - landet mellan haven. För mig som är frälst och uppvuxen västkustbo behöver jag ständigt få doser av havet, oavsett om jag befinner mig hemma i Sverige eller på långresa på andra sidan jorden. Havet är mitt element, vilket jag tidigare skrivit om bland annat här.

De Nordfrisiska öarna Sylt, Amrum, Föhr och Halligen ligger i nordligaste Tyskland vid gränsen mot Danmark. Området tillhör Schleswig-Holstein, och med Östersjön och Nordsjön på var sin sida lockar det mig. Jag får suget att planera en resa hit med endast mig själv som sällskap.  

I området Schleswig-Holstein finns även de större städerna Kiel och Lübeck, vilka jag båda besökt. Dock är området för de allra flesta av oss en genomfart - varför inte göra transporten och genomresan till en del av resan? Eller hela resan till en resa, inte bara målet. Nordfriska ögrupperna är markerat med en stjärna längst till vänster på kartan ovan.

Ostfrisiska ögrupperna - Borkum, Spiekeroog, Langeoog & Norderney

ostpng

Längs den tyska Nordsjökusten ligger den Ostfrisiska ögruppen. Efter att ha läst Sofias inlägg, 12 fantasiresor till Tyskland, så fick jag nys även om denna relativt okända ö-grupp. Öarna är för tyskarna kända för rekreation med havsbad, lera och alger i kombination med promenader i naturen. Tyskland har genom sitt vårdsystem till och med möjlighet att förlägga sin friskvård här, hur coolt?!

Platsen är världsarv och flera av öarna är helt bilfria. Det som lockar mig är ön Langeoog, en bilfri ö där man tar cykeln överallt. På ön arrangeras olika former av träningspass, yoga och vindsurfing.

Illusionen om en cykelsemester i Tyskland blev plötsligt ännu mer verklig.

Emden_Strandkrbe_am_Meerjpg© GNTB, Jens Wegener.

Den största ön Borkum, är en familjevänlig ö för semestrande badgäster, den breda sandstranden stäcker sig 2,5 mil längs kusten. Spiekeroog är även den bilfri och sägs vara den allra lugnaste ön – det går inte ens att hyra cyklar här. Här ska man bara vara, läsa böcker och blicka ut över havet.

Platser i mellersta-östra delarna av Tyskland som jag vill upptäcka!

Utöver de allra nordligaste delarna av Tyskland har jag spanat in ytterligare två nationalparker som inte heller befinner sig särskilt långt ifrån Sverige.

harzpng

Nationalparken Sächsische Schweiz

När jag ser bilderna på platsen Sächsische Schweiz vill jag åka dit direkt, bums! Jag ska helt ärligt säga att jag inte trodde att bilderna var från Tyskland. Namnet antyder att det liknar Schweiz, vilket också är anledningen till namnet.

Nationalparken Sächsische Schweiz ligger i sydöstra delen av Tyskland, precis söder om Dredsen vid gränsen mot Tjeckien. Området är populärt bland klättrare och vandrare, här finns 400 km markerade vandringsleder. Miljön består av kalkstensklippor och sandklippor. Bergskedjan löper över både Tyskland och Tjeckien. 

Läs mer - Annika på Resfredag har besökt och skrivit om området Sächsische Schweiz.

Schsische Schweiz-Osterzgebirge_Nationalpark_Schsische_Schweizjpg

Nationalparken Harz

Nationalparken Harz är en given destination om man gillar berg och vandring. Bergskedjan Harz ligger i mitten av Tyskland och består av växlande bergsplatåer varvat med smala, djupa dalar. Bergskedjan är 110 km lång och högsta toppen Brocken mäter ca. 1141 meter över havet. Området är Unesco världsarv och även detta naturlandskap ligger längs med floden Elbe. Staden Stolberg som jag har fått tips om, är en liten mysig by drygt 45 minuter ifrån nationalparken Harz. Stolberg ligger i natursköna omgivningar i skogen med möjligheter till friluftsliv.

Listan på platser kan göras lång, jag har spanat in betydligt fler platser än vad som får plats i det här inlägget och som finns med på listan över ställen jag vill besöka i Tyskland.

Läs mer på Tyska Turistbyråns hemsida, där finns massor med tips och inspiration om du är sugen på en resa till Tyskland! 

Relaterade inlägg

Vandringarna jag drömmer om mest just nu 
Vandra i Sydamerika - våra favoriter!
Du hittar mer inspiration under kategorin Friluftsliv eller Vandring.

Samtliga bilder i inlägget kommer ursprungligen från 
© GNTB, Francesco Carovillano förutom angiven bild ovan.