Vanlife under vinter & lågsäsong - fördelar & bra att tänka på

Inlägget är betalt i samarbete med Auto Europe.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Vanlife under vinter & lågsäsong - fördelar & bra att tänka på

Många väljer att ställa av sin campervan eller husbil under vinterhalvåret och vinterförvara den. Sedan finns de ju dem som bor i sin bil året runt, permanent. Att både resa och köra vanlife under lågsäsong har sina fördelar, det finns en stor charm med att uppleva platser när turistmassorna lagt sig, och man får ofta ut mer av resmålet. Det är mindre trängsel över lag både på vägarna och på destinationerna. 

IMG_20230624_203325jpg

Jag tycker personligen mycket om att resa i skarven mot lågsäsong, det är skönt när det är mindre folkmassor och lugnare tempo.

Jag återkommer ofta till att NÄR du reser till en destination är avgörande för upplevelsen och helhetsintrycket. Det kan därför finnas stora fördelar med att resa eller campa i lågsäsong, eller skarven till lågsäsong är väl egentligen allra bäst. Sedan varierar det ju stort beroende på plats och resmål när tiden för lågsäsong infaller. En del platser är ju året runt destinationer med olika fokus. En annan aspekt är att vanlife inte alls behöver innebära folkmassor överhuvudtaget, då vi i möjligaste mån vill ut i naturen och frilufsa.

Läs merVad är det som gör en destination bra?  

IMG_20230701_101507456789jpg

IMG_20230624_171947jpg

Stängda ställplatser & fryst vattensystem

Bra att tänka på när du reser med campervan på våren, vintern eller hösten är att många ställplatser i Sverige kan vara stängda. Planera med framförhållning och ha en plan b! 

Det kan också vara svårare att hitta ställen att tömma eller fylla på vatten. 

Om du reser på vintern kan vattnet i bilen frysa, det är inte roligt och kan ställa till en hel del problem med vattensystemet. Det är därför viktigt att se till att vattensystemet hela tiden är förhållandevis uppvärmt eller över frystemperatur. Tänk även på det när du lämnar bilen. 

Läs mer – Road trip & resa i Sverige – tips på sevärda platser att besöka i Sverige (med fokus på vandring & friluftsliv)

IMG_20220206_120328_288jpg

Lite om isolering & värme 

Generellt är bilens alla öppningar potentiella kallras, dvs. bakdörr, fönster och sidodörrar. Att på något sätt isolera bakdörren kan vara smart för att inte förlora värme om/när man öppnar dörrarna. Det kan beroende på temperatur räcka med att hänga upp till exempel en fleecefilt eller ett täcke. 

En del föredrar även isoleringsmattor på fönstren för att behålla värmen. Vi har ju inga fönster i vår bil så för oss är det inte ett problem. 

Ska du resa med vanen på vintern är det nästan en förutsättning att installera en Dieselvärmare som håller det varmt och gott inne i bilen. 

Se även över bilens isolering och avgränsa gärna förarhytten från bodelen med något. Vi har byggt en egen "dörr" i det öppna fönsterparti vi har mot förarhytten, det är som en planka som vi fäst isolering på. Den gör mycket både för att hålla ute kyla eller värme beroende på temperaturen på utsidan.

Extra kläder och varma sovsäckar och/eller täcken/filtar kan vara bra att ha om det skulle behövas.  

Mattor eller fällar att lägga på kallt golv kan vara skönt och är att föredra. I vår bil drar det lite vid skjutdörren, att lägga en ihoprullad tjockare filt i skarven på golvet dämpar något. 

IMG-20221228-WA0020jpg

IMG-20221228-WA0008jpg

Att tänka efter före & bra att ha

Om det är kallt ute kan startbatteriet till bilen bli lite kinkigt vid många kalla starter. Det är bra att ha i bakhuvudet och att planera körningen så det inte blir för många korta körningar.

Att ha vinterdäck om du planerar att köra när det råder vinterväglag eller under vintern.

Se upp med handbromsen om det är kallt ute – den kan frysa fast. Då är det bättre att lägga i en växel istället. Handbromsen kan för övrigt fastna även om det inte är kallt ute, så det finns fördelar med att lägga i en växel istället även vid andra tillfällen.

Det är alltid bra att ha med startkablar i bilen om en olycka är framme!

IMG_20220212_104218jpg
IMG_20230630_185653jpg

Auto Europes bil- och husbilsuthyrning är smidig & flexibel

Auto Europe erbjuder både bil- och husbilsuthyrning över hela världen (180 respektive 40 länder och över 24 000 respektive 1000 olika upphämtningsstationer). Du kan enkelt välja att hämta och lämna på olika platser om du bara vill åka en väg. Du får hjälp om du råkar ut för en olycka, fordonsförsäkring och allmän ansvarsförsäkring ingår alltid i baspaketet.
Läs mer hos Auto Europe.

Relaterade inlägg 

Resa med campervan eller husbil i Europa – 9 saker att tänka på
Köpa Campervan - vi har köpt van!
Funäsfjällen – se & göra i Funäsdalen på vintersäsong