Vad är det som gör en destination bra?

Vad är det som gör en destination bra?

Vad är det som får oss att känna det där lilla extra? Ett uns av magi om ni så vill. 
Vad är det som får oss att nypa oss i armen av lycka för att det känns så overkligt bra alltihop? 
Vad är det som får oss att med öppna sinnen ta in det okända? 
Vad är det som får oss att se på världen med de snälla ögonen? 
Vad är det egentligen som gör en destination så bra? 

DSCN5858JPG

Jag har längre funderat på den här frågan. Och faktum är att utkastet till inlägget har funnits med i flera år. De första raderna som kladdades ner för detta inlägg var dessa, och jag ville liksom inte radera dem. 

"Här åker vi i en bil i El Salvador, en måndag i maj. Efter en dryg vecka i landet lämnar vi detta fantastiskt gästvänliga, trevliga land för Guatemala. Min vardag just nu. Nyp mig i armen någon!" 

När vi ska resa söker vi efter tips, erfarenheter och råd. Idag ofta på nätet i form av bloggar men även i diverse Facebookgrupper och forum. ”Vad ska jag inte missa när jag reser till xx?” är en vanligt förekommande fråga i olika forum. Givetvis. Men svaret på frågan kan ju ha så många olika svar beroende på vad du söker, också beroende på vem som svarar. 

Vi har alla olika preferenser, föreställningar och förväntningar. Detta är något som jag ofta vill vara tydlig med i samband med inlägg om diverse destinationer, att det är mina åsikter och skrivet utifrån mitt perspektiv. Det kommer alltid att ha mitt filter på sig när jag är författare. Eller någonannans filter när de är skapare av innehållet. Därför är det möjligt att du inte upplever destinationen på samma sätt som jag. Det är också möjligt att du inte upplever destinationen lika bra som jag. Just på grund av att vi har olika syften eller söker efter olika saker. 

Men åter till frågan. Vad är det som gör en destination bra eller mindre bra? Vad är det som särskiljer någonting från något annat? Det finns ställen som säkert skulle varit jättenajs, men som inte alls blev det i alla fall. Kanske var förväntningarna för höga eller så klaffade inte tillfälligheterna och lämnade en olustig känsla i magen? Eller så känner man ingenting alls.

För min del, om man bortser från miljön, aktiviteterna och de förutsättningar som finns, är möten med människor en viktig del. Jag återkommer ofta till att det är mötet som i slutändan styr mina upplevelser av resmålet eller destinationen. Att det är de destinationer där jag träffat människor som berör som stannar kvar i hjärtat. Möten med människor som lämnar en känsla av mersmak, tillfredställelse, nyfikenhet, glädje, förvåning eller tacksamhet. Människor kan påverka oss att känna så många olika sinnesstämningar. 

Under våra resor har vi träffat så många fantastiska människor. Som när vi fick tillfälle att praktisera spanskan med den goa killen Patricio från Chile. Eller samtalen med den gamla mannen som bodde i en buss i Guatemala. 
kvllen 2jpg

Ibland kan det mest minnesvärda vara ett möte på den lokala puben eller själva bussfärden till målet. Eller som här, långbord med hela boendets gäster i Argentina, med möjligheter till utbyten och samtal. Livet är händelserna som sker emellan eller hur är det man säger?

Vill du läsa mer? 

Berikande möten som inspirerar 
Berikande möten som inspirerar del 2
Berikande möten som inspirerar del 3