Uppmärksamheten på skärmen, den som alla vill åt, hur gör man? - 7 tips

Uppmärksamheten på skärmen, den som alla vill åt - hur gör man?

Att bygga relation & förtroende i social media


Att vistas i social media kan vara roligt, inspirerande, fängslande,
 utmattande, frustrerande eller upplysande. Det finns många sidor som det kan föra med sig och det kan ge utlopp för nya intryck, infallsvinklar och idéer – ge tips och tankar på saker som vi inte alls tänkt på. I våras kände jag mig personligen väldigt trött på social media, främst Instagram och tog över en månadslångt break mitt i terminen. Alla känslor kring social media behöver verkligen inte vara positiva.

Läs mer - Kreativitet, inspirtion & skrivkramp - 7 tips för att få igång skrivlusten 

I slutändan är det det vi alla slåss om - uppmärksamheten av andra på skärmen. Men hur gör man? Hur når man ut?

Kort fakta om Algoritmer & dess funktion 

Algoritmer - man kan säga att det är som en maskin som sorterar ut det som relevant för oss, i grunden är det är regler som används för att hantera mängder med data. Algoritmen styr vad som visas i ditt flöde och försöker visa det som den tror att du tycker är av mest intresse. Det är t.ex. algoritmer som styr dina förslag på ny musik i Spotify.

Det är mängder (typ tusentals) alternativ och parametrar som påverkar när du får upp en bild i flödet på Facebook eller Instagram. Det är i stort sett en plattform anpassad och hackad efter vårt beteende, där den känner av vad som är relevant, intressant och vad du vill se mer av (t.ex. hur länge du håller kvar din tumme på stories, om du går tillbaka på en storie, om du besöker en profil ofta, vilka bilder du kommenterar/gillar etc.)

Algoritmen tycker om dig ju mer du ”bryr dig”, därför prioriteras inte information från 3e part då det anses som ”lathet”. Exempel på 3e parts information kan vara när du delar ett inlägg från Instagram till Facebook eller vice versa. Hela poängen för att få räckvidd och synlighet i social media är att ”göra algoritmen nöjd”.

En del lyckas så bra, varför like:ar ingen mig?

IMG_20191227_194418_210 2jpg

Idag handlar det om så mycket mer än enbart en snygg bild - Hur växer man på Instagram & andra sociala kanaler?

Det tar tid, energi och engagemang att skapa en följarskara på sociala kanaler, och det gör att flera branscher idag har hela arbetsroller för detta. Här kommer några grundläggande tips som jag lärt mig längs på vägen.

Våga vara personlig! Främsta anledningen till att någon följer dig är du, våga vara personlig, berätta om dig själv och vad du gör, vem du är. För att få engagemang och igenkänning måste du dela med dig av dig själv. Skriv om det som angår dig. Det som angår dig kommer troligen angå andra också. Och kom ihåg det är skillnad på att vara personlig och privat.

Planera ditt innehåll, ”den som agerar slumpmässigt får slumpmässiga resultat” brukar man höra inom träningen och det ligger någonting i det. Se även till att innehållet är relevant för ditt syfte och din närvaro. Nyckeln är engagerade innehåll för tänkt målgrupp.

Interagera med andra, var intresserad och engagerad av vad dina följare tänker, tycker och känner av det du delar med dig av – skriv med dem och svara på kommentarer. Kommentera hos andra som du tycker har intressant innehåll.

Regelbunden närvaro och aktivitet, kontinuitet är A och O för att växa och skapa engagemang. Bestäm dig också för när du ska publicera och vara aktiv. Det ger dig en balans och att du inte alltid behöver vara närvarande i dina kanaler.

Sätt upp en strategi, och ett mål - vad vill du förmedla? Vad vill du skapa för känsla hos dem som följer dig? Vad vill du att människor ska förknippa med dig? Hitta din röst, din tonalitet och din nisch i språk och bild.

Utvärdera, våga fråga din publik vad de tycker om med dig. Se dig över axeln ibland – vad engagerade mest folk? Vad gillade de mest den senaste månaden? Vilka inlägg går bäst? Varför gör de det? Här blir många överraskande och det är oftast inte det man tror som är mest populärt.

Var genuin, var dig själv – det kommer du längst på. Genom att sänka ribban och inte bygga fasad, ärlighet och transparens bygger relation och bygger förtroende för dig.

Det finns såklart mängder med fler tips, strategier och saker att tänka på än de här.

Hjälpte den här informationen dig?

Om du tyckte om det här inlägget får du mer än gärna berätta det för någon som du tror skulle ha användning av det, ännu hellre får du gärna dela och sprida det vidare - stort tack!

Vill du läsa mer? Här hittar du fler inlägg på samma tema!

Vad jag gör för att ta mig dit jag vill - 6 tips på dig som vill driva eget!

Att tjäna mindre pengar men göra det man vill 

Att satsa på sina drömmar - 7 tips för att leva & skapa sin dröm  

Om att sätta upp smarta mål & behålla fokus