Kreativitet, inspiration & skrivkramp - 7 tips för att få igång skrivlusten

Kreativitet – hur skapas den? Vet du hur du får utlopp för din kreativitet? Är du medveten om när du blir kreativ? Kan du styra kreativiteten?

Kreativitet & skrivkramp

Jag försöker men det kommer liksom inget. De senaste veckorna har kreativiteten och inspirationen dalat som löven på hösten. Jag försöker vänta in den, vet att den brukar komma. Och då skriver jag massor. Det är så mycket roligare att skriva när det liksom bubblar ur mig som kolsyra, istället för att kavla ut ord för ord i något slags krystande. Och jag vill inte skriva bara för att skriva. Det ska kännas meningsfullt och medvetet. 

IMG_20191202_070727_553_resized_20191203_095636291jpg

En del menar på att kreativiteten går att träna upp. Att tänka nya tankar skapar nya nervbanor i hjärnan. Små stigar som kan bli till stordåd och idéer. Jag har nog inte upplevt skrivkramp tidigare, just för att jag alltid bara skrivit när jag har lust till det – låtit det varit ett lustfyllt och kreativt moment från allt annat i livet. Rädslan med att inkludera bloggen i ett företag blir ju då att den där lusten för att skriva ska minska. (Reslusten är jag inte särskilt orolig över.)

Mitt jobb har numera blivit att vara kreativ på beställning. Hur hanterar man det? 

Jag försöker släppa tanken på att allt material behöver vara till fullo helt perfekt – kvalitativt och genomarbetat ska det vara – men att våga släppa det också. Inte överanalysera och inte överarbeta. Lägga energi på rätt saker.

Jag ser på kreativiteten för skrivandet lite som motivationen för träningen, att jag kan påverka den i rätt riktning – jag kan skapa den till viss del, eller jag kan skapa förutsättningar för den att komma, även om den är svårtyglad. Jag har inte riktigt lärt känna den, då den ofta lever sitt eget liv. 

Något som är säkert att kreativitet minskar drastiskt med stress, så det vill vi gärna undvika. Jag skulle inte säga att jag har bloggtorka, för det finns mängder med utkast, idéer och tankar på inlägg jag vill skriva. Men vad är det för mening om inte lusten finns med mig? Det är ju halva poängen, tillfredsställelsen att skapa. Och någonstans tror jag att det lyser igenom när man gör det av ren skaparglädje och när man gör det för att man borde, måste eller ska. 

IMG_20191130_224143_623jpg

7 tips som faktiskt funkar för att få igång skrivlusten 

  • Byt miljö – sätt dig i en situation där du inte brukar vara, arbeta från ett café, från gymmet eller bussen? Jag brukar sitta en hel del på biblioteket när jag inte sitter hemma, men förra veckan gick jag hem till mina föräldrar två dagar och satt där.
  • Gå en promenad – gärna i naturen, detta fungerar ofta väldigt bra för mig. Tankarna kan löpa fritt och jag får ofta nya ideér när jag är ute. 
  • Byt ut ord som måste/ska/borde till vill/hoppas/längtar, det skapar en mer positiv känsla och kanske en spiral uppåt? 
  • Skaffa annan input – ett möte med en annan människa, ett annat tankesätt eller att läsa kanske sätter igång nya tankar.
  • Boka en resa - Detta är ju i grunden en reseblogg, och att boka en resa kan ju aldrig bli fel för att sätta igång skrivlusten igen. 
  • Gör något annorlunda och spontant – prova något nytt som du inte gjort tidigare. Något som kanske inte alls har att göra med det du egentligen ska göra. Jag går just nu en klätterkurs, något som jag velat göra länge, länge – och det ger en sådan kick, mersmak och glädje!
  • Träna – rörelse är bra för hjärnans kreativitet.

IMG_20191130_224143_628jpg

Relaterade inlägg

Om drivkrafter, mindset, fokus & ramar

Hur skapar vi rutiner som vi mår bra av? 

7 tips för en mer äventyrlig vardag & att komma ur sin comfort zone

Att satsa på sina drömmar - 7 tips för att leva och skapa sin dröm

Om vanor, normalitet & hur saker blir standard