Om drivkrafter, mindset, fokus & ramar

Allt hänger samman - drivkraft, fokus & mindset

Personlig utveckling, tankens kraft och psykologi ligger mig varmt om hjärtat. Hur påverkar olika typer av mindset dig och ditt resultat? Hur påverkas du av andras tyckande? Och i förlängningen vem bestämmer i ditt liv? Det här tycker jag är så himla intressant. Jag har sagt det förut och skrivit om det säkert för många gånger - att skapa förutsättningarna för att leva det liv man vill. Att lyssna till där inne, men också att ta möjligheterna och verktygen och skapa det liv man vill leva. För några veckor sedan skrev jag på Instagram om ämnet att designa sitt liv.

IMG_20190914_114714_resized_20190919_023825396 2jpg

L I V S D E S I G N ~ Saker händer inte bara. Vi kan inte gå runt och hoppas på att det ska ske. Gör om drömmen till en plan. Visionen till en milstolpe. Skapa förutsättningarna som krävs för just det du vill uppnå. Med inställningen till saker skapar vi förutsättningar för oss själva att lyckas. Med en fot framför den andra i rätt riktning kommer du framåt. En resa börjar med ett steg. Att förverkliga en dröm. Du skapar din livsstil med dina verktyg och tankens kraft. Och det är en himla häftig känsla att ha skapat något själv.

Och jag förlikar mig så mycket med det. Det kittlar inombords över makten du själv har att påverka din egen situation. Det är sådan jag varit sedan länge. Drivkraften och inställningen till saker är avgörande. Men också att strukturera den där drivkraften eller energin till att saker blir gjort och inte bara finnas i ett ”kreativt kaos” hela tiden. Även om delar av processen får, ska och ofta är ett kreativt kaos. Visionen eller drömmen som kanske ligger flera år framåt behöver brytas ner i delmål och konkreta göromål. Jag har tidigare skrivit om Så många ideér och tankar men jag får ingenting gjort, Om att sätta upp smarta mål och behålla fokus - tydliga mål avgränsar och får saker att hända. Det skapar ett fokus. 

IMG_20190912_152051jpg

IMG_20190912_152055jpg

Olika fokus och inställning skapar ju också olika resultat, rent tankemässigt i hjärnan men även i bildform som bilderna ovan ger exempel på, samma motiv men olika resultat. Inom idrotten pratar man ofta om mindset eller inställning och att man ska se sig själv hoppa över ribban, vinna loppet eller vad det nu kan vara.

Motivation & energi - vad skiljer dem åt?

Motivation och energi hänger samman, men också inte. Motivation ska inte förväxlas med drivkraft och energi. En hög energi är inte samma sak som hög motivation, i teorier om motivation pratar sällan om just energi som den bakomliggande faktorn. Utan istället om hur vi som människor behöver mål, målbilder, behov av socialt och bekräftelse.

M O T I V A T I O N ~ Var kommer den ifrån? Hur skapas den? Är den förankrad i yttre eller inre motivation? Motivation är ingenting som bara kommer, som man kan vänta in - du skapar din motivation..
..Bra saker att tänka på oavsett om det gäller målsättning och motivation inom träning, karriär eller övrig personlig utveckling. ~ Vad är syftet? För vem gör du det? Och framförallt varför gör du det? Har du det klart för dig kan (du flytta berg) inget stoppa dig!

Om vikten av struktur & ramar

Lika mycket som jag tror på kreativiteten och motivationen som underliggande drivkrafter måste det också finnas struktur, rutiner och ramar. Detta har jag pratat om innan och svårigheterna med att skapa rutiner. Strukturens betydelse för oss är ett sätt att hjälpa hjärnan till mer klarhet. Om man arbetar i team med flera personer gäller det att alla är med på tåget. Ofta är det här man fallerar när det gäller samarbete på arbetsplatsen. Att ramarna faller och allt flyter samman, man tappar fokus och man tappar riktning. 

Min mamma kom med en klok input under en tid i livet när jag behövde det, tänk dig ett högt våningshus där du befinner dig på taket. 

Om det finns ett räcke runt takterassen vågar du gå riktigt nära kanten och kika ner, du känner dig trygg och du vågar dansa på hela ytan -utvecklas och utmana. 

Men om det inte finns ett räcke eller staket så krymper ditt utrymme och du vågar inte ta plats, du vågar inte utmana i rädsla av att trilla ner (göra fel, misslyckas). Den metaforen är så klockren och något jag ofta tänker på. Grundstenen i det vi gör bygger på ramar och goda relationer. Att vi får känna oss trygga. För med inre trygghet vågar vi leva "farligt". 

IMG_20190913_105143jpg

Relaterade inlägg

Hur skapar vi rutiner som vi mår bra av? 

Om vanor, normalitet & hur saker blir standard 

Fler inlägg från kategorin Att resa inåt

Fler inlägg om Personlig utveckling