Att göra med barn i Göteborg - 15 upplevelser, utflykter & upptäckter 

Inlägget är betalt i samarbete med Hellotickets.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Att göra med barn i Göteborg - 15 upplevelser, utflykter & upptäckter 

Jag är en person med relativt stort behov av egentid, jag uppskattar lugn och reflektion och ger mig sällan ut på stan bland för mycket människor alltför ofta. 

Naturen och skogen är mitt hemma. Men det har ju inte alltid varit så och jag uppskattar socialt sammanhang och när det händer saker runtomkring mycket också. Ändå funderar jag väldigt sällan på att boka typ Legoland eller Disneyland paris biljetter – det ger mig liksom lite kalla kårar att flänga runt på sådana platser med barn. Än så länge i alla fall, och kanske för att mitt barn än så länge är lite för liten för att uppskatta den typen av aktiviteter. Men den tiden kommer! Jag vet ju själv hur roligt jag tyckte det var som barn på Astrid Lindgrens värld, Liseberg, High Chaparral och Kolmården. Idag listar jag upplevelser och tips att göra i Göteborg med barn.

IMG_20230704_162326jpg

Liseberg

Liseberg är Nordens största nöjespark, och som liten var Liseberg en årlig klassiker – en sommar utan Liseberg var helt otänkbart. Vilket barn vill inte besöka Liseberg liksom? Nu för tiden har de ju öppet även för både jul och halloween.  

Maritiman

Maritiman är ett maritimt upplevelsemuseum som består av fartyg, ubåtar och båtar. Ta möjligheten att uppleva hur det är att gå in i en ubåt. Eftersom min sambo har varit anställd inom flottan har vi besökt museet flertal gånger, en speciell upplevelse som är särskilt kul om man är intresserad av fordon och båtar.

Universeum

Universum har mycket att bjuda på – besök regnskogen, akvariet eller vildmarken! Än så länge tycker Love att det är roligast på Miniverseum som är en lekplats för de allra minsta på källarplan.

IMG_20230331_154801jpg

Sjöfartsmuseet Akvariet  

”Utforska livet under, vid och ovan vattenytan” Sjöfartsmuseet har funnits sedan 1933, och har nyligen genomgått en om- och tillbyggnad och nyöppnade för allmänheten december 2022. Som namnet antyder fokuserar museet på Göteborgs sjöfart. 

Världskulturmuseet

Ett omtyckt museum av oss vuxna här hemma. Många utställningar har berört mig genom åren. Jag minns särskilt den om vatten eller ”Korsvägar” som den heter. En utställning som fortfarande finns kvar. Jag minns också en fotoutställning om invånare från Afghanistan väldigt starkt.

Ett museum för den som har intresse för vår värld, omvärld och kultur. Kanske gör sig vissa av museets utställningar bäst bland de lite äldre barnen – men det finns även passande aktiviteter för de lite yngre barnen, till exempel upplevelserna i utställningen ”Tillsammans”.

Läs mer - Vatten, vatten bara vanligt vatten & Föreläsning på Världskulturmuseet med Resa medvetet

img_3295_1jpg

Naturhistoriska museet

”Är det stället med den stora valen?” Det är i alla fall så de flesta barn minns besöket här. Så även jag själv som liten. Det är något som verkligen lämnar avtryck, förr fanns möjlighet att få gå in i valen men det är inte längre möjligt pga. slitage. Men här finns mycket mer än så, utställningar om fåglar, däggdjur och naturens mångfald. Mycket värt ett besök!

Slottsskogen

En djurpark för alla mitt i city som dessutom är fri för alla att besöka. Fokus ligger på nordiska djur - se när sälarna får mat, besök barnens zoo eller ta en rundtur på häst.

IMG-20220820-WA0003jpg

Plikta lekplats

Plikta är en stor lekplats som ligger i anslutning till Slottsskogen, vilket gör det perfekt att kombinera med varandra. Frågan är bara om du någonsin kommer lyckas få barnen därifrån?

Alfons Åbergs kulturhus

Alfons Åbergs kulturhus är en plats att upptäcka Alfons och hans vänner, gå på teater och umgås med familjen i rolig miljö.

Aeroseum

Aeroseum är ett aktivitetscenter med möjligheten att uppleva känslan av flygande fordon. Här finns möjlighet att bland annat bygga, flyga virtuellt och utforska allt som rör luftfarkoster.

Läs mer - Aeroseum

Volvo museum

Ett populärt besöksmål i den här familjen eftersom vår kille fullkomligt älskar fordon och bilar. Och polisbilar. Och brandbilar. Och militärfordon. Här finns Volvos bilar och fordon av alla de slag, utställning och historia.

IMG_20230731_102601jpg

Actionpark

Actionpark är en skatepark och aktivitetsanläggning i centrala Göteborg. Här kan inlinesåkare, skatare och BMX-are utöva sitt intresse. Parken ligger mellan Ullevi och Scandinavium och är öppen för alla.

Läs mer - Actionpark i Göteborg – en oas för actionsportare mitt i city

En tur med Paddanbåtarna

En tur längs med Göteborgs kanaler är en populär turistaktivitet på sommaren – men kanske passar det bäst för de lite äldre barnen som har tålamod att lyssna, titta och sitta still.

Ramberget

Gör en utflykt till Ramberget som bjuder på utsikt över hela Göteborg. Ta med fika och slå er ner en stund! 

Paddla kanot på Delsjön

Hyr en kanot och paddla ut på Delsjön över dagen – en aktivitet som passar alla åldrar! Uthyrningen är öppen under sommarsäsong och det går även att hyra kajak och SUP. Uthyrningen ligger ca. 300 meter öster om Delsjöns badplats. Om du reser kommunalt tar du spårvagn 5 till Töpelsgatan sedan är det ca. 2km promenad. 

IMG_20230712_094821jpg

IMG_0046JPG

Relaterade inlägg

26 badplatser i Göteborg – listan med badplatser runt Göteborg & mina lokala favoriter

Naturområden & utflyktstips runt Göteborg - del 2

Staycation - Att bo på hotell i sin egen stad & få helgkänsla på vardag

Julmarknader i Göteborg

Miniguide till Kvarnbyn – Mölndals gamla stadsdel