26 badplatser i Göteborg – listan med badplatser runt Göteborg & mina lokala favoriter

26 badplatser i Göteborg – listan med badplatser runt Göteborg & mina lokala favoriter

Den svenska sommaren  

Det talas om att det blir en Sverigesommar för de allra flesta, UD avråder från resor utomlands till och med juni men det kan ju även komma att förlängas igen. Vi rekommenderas också att inte resa inrikes. 

Den svenska sommaren är verkligen bra när den är bra, men det beror mycket på väder, vind och temperatur. Vi får hoppas på bra väder! För mig är det riktig sommar som allra mest på västkusten med klippor, skaldjur och saltvattenstrassligt hår. Vi har spenderat somrarna i Hunnebostrand sedan jag var liten.

Idag tänkte jag mig på att tipsa om badplatser runt om i Göteborgsområdet - allt får vara med, det finns tips om klippor, organiserade badplatser, bryggor och vikar. Allt som innefattar bad, utan inbördes ordning. 

Tips på 26 badplatser i Göteborgsområdet

Längs kusten & havet

1. Smitten eller Smithska udden som det egentligen heter är en av mina personliga favoriter. Här är det klippor som gäller och det finns flera badstegar utplacerade på olika ställen längs udden. Även nakenbad finns på specifikt område i närheten, (den sydvästra delen). Längre in i viken finns en mer annordnad badplats som är mer barnvänlig, där finns även toaletter. Kiosk finns vid parkeringen.

Smittenjpg

Smitten.

Min upplevelse är att Smitten på senare år blivit enormt populärt och på sommaren är det mycket folk som vistas här, förr om åren var där inte alls lika befolkat. Man kan fortfarande sprida ut sig relativt bra på klipporna, men även om parkeringen är relativt stort så fylls den snabbt under soliga dagar.

2. Näsets badplats, jag vet inte om jag någonsin varit på Näset, kanske för att det under mina uppväxtår var en del oroligheter där med bland annat skottlossning som följd. Det är inget som påverkat mängden badgäster där idag verkar det som, då det är en av de mest populära badplatserna bland barnfamiljer. Hund är dock inte välkommen här överhuvudtaget mellan 1 maj och 15 september.

3. Ganlets badplats & Önnereds brygga är ett härligt ställe med mestadels klippor men även en liten vik att plaska i för de små. Eftersom vi bor på den här sidan av stan och föredrar klippor väljer vi ofta att åka hit både på våren, sommaren och hösten. Besökare kan sprida ut sig bra över klipporna men det blir lätt mycket folk trots de något begränsade möjligheterna till parkering. Det är vanligt med parkeringsböter här så se upp. Här är hund tillåtet.  

Ganletjpg

Mellan Ganlet och Önnereds brygga en kväll i April.

4. Askimsbadet, ligger som namnet talar om i Askim och är en långgrund badstrand perfekt för barnfamiljer. Hit åkte vi ofta när jag var liten, stranden är lång och bred och slukar många badgäster. Man kan även ligga på gräsmattorna ovanför stranden. Längre bort ligger campingen som tillhör Liseberg. Här finns glasskiosk, toaletter, bollsporter och även möjlighet till vind- och kitesurfing. Hund är ej välkommen under maj - sep.

5. Hovåsbadet, på Hovåsbadet finns det klippor, brygga och en liten vik för de allra minsta. På sommaren brukar det vara rejält med besökare här. Hovåsbadet kännetecknar högstadietiden och gymnasiet för mig, här blev det många kvällsdopp och grillkvällar. Kiosk och toaletter finns. Hund är inte tillåtet.

6. Killingsholmen, ligger också i Askimstrakterna ner mot Billdal som också är närmaste hållplats. Här finns klippor och badstegar för havsbad. Här är hund välkommen. 

7. Stora och lilla Amundön, här är fint för både utflykt, vandring och bad. Till Amundön kan man åka i många olika syften och inte enbart för bad. Det är fint att vandra runt här och brisen från havet gör det perfekt att gå på upptäcksfärd. Det finns tre mindre stränder om man inte föredrar klippor. Nakenbad är vanligt på sydvästra udden. Naturen här är varierande med både skog och ängar. Det finns en kiosk i anslutning till parkeringen.

IMG-20200505-WA0000jpg

Amundön.

IMG-20200505-WA0002jpg

Amundön.

8. Åsa havsbad nere i Halland bjuder på vackra stränder och bad, Åsa havsbad är en strand nära centrum som mest används av ungdomar och turister, vilket kan bero på campingen som ligger i närheten. Vi brukar välja Gårda brygga framför Åsa havsbad. 

9. Gårda brygga i Åsa, en bit söderut i Halland hittar man Gårda brygga som är en långgrund sandstrand för alla åldrar, här hänger majoriteten barnfamiljerna och äldre. För den som inte föredrar att ligga i sanden eller på stranden finns det gott om vassbäddar att gömma sig i. Hit åker vi ofta på badutflykter med familjen när sommaren är som bäst, när man vill vara borta hela dagen då det är en bit från Göteborg. Båthamn med bryggor finns också och där även en kiosk och toaletter. 

10. Fiskebäck, till Fiskebäcks småbåtshamn och badplats tar du dig smidigt med kollektivtrafiken från Göteborg på drygt en halvtimme. Hund är inte tillåtet från maj till september. Här finns café, kiosk och sandstrand, badplatsen ligger en kort promenad från Fiskebäcks småbåtshamn. 

11. Saltholmen ligger nära Saltholmens färja, och heter egentligen Aspholmen. Det här är en populär badplats under sommaren, här är det klippor med utplacerade badstegar som gäller. Du tar dig enkelt hit med kollektivtrafik och hållplats Saltholmen, från centrala Göteborg tar det knappt 30 minuter. Toaletter finns. 

12. Södra skärgården öar som Brännö, Galterö, Styrsö och Vrångö är populära både av turister, soldyrkande stadsbor och öborna själva under sommaren. Båtar utgår från Saltholmens färjeterminal och går regelbundet under hela sommaren.

moah 2jpg

Brännö.

IMG_20190822_205738_resized_20190830_125244482jpg

Vrångö under sensommaren när turisterna lämnat.

IMG_1776JPG

Galterö.

13. Hästevik, ligger i Torslanda. Här finns både liten sandstrand/vik, brygga och klippor samt kiosk. Badplatsen är populär bland barnfamiljer och hundar är välkomna. Något begränsade möjigheter att parkera.

14. Sillvik, ligger i Torslanda och här finns både strand, klippor och brygga. Sillviksbadet och får hundar inte vistas överhuvudtaget mellan 1 maj och 15 september.

15. Brevik, ligger även det i Torslandaområdet men mer utåt skärgården i Hjuvik, det här är väl en såndär hemlis som lokalborna blir galen på om man delar med sig av. Och det är egentligen ingen officiell badplats utan nog mest de som bor i området som badar från klippor och brygga. 

16. Norra skärgården, öar som Öckerö, Hönö, Hälsö och Björkö. Här finns mängder med små fina smultronställen att ta sig till och möjlighet till att vara ensam. Hönö klåva har vuxit upp till ett litet samhälle med butiker, caféer och uteserveringar, härifrån går båtar till Vinga. Ut till norra skärgården åker du från Lilla Varholmen eller från Stenpiren i Göteborgs centrum. 

IMG_1374JPG

Hönö och Öckerö.

moa ss 2jpg

Vinga sommaren 2018.

17. Pöl harbour finns sedan sommaren 2015 mitt i Göteborgs hamninlopp i Göta älv. Det är en pool men innehåller inte klor, då den är framtaget i hållbarhetssyfte. Här finns även Svettekörka som är tillhörande bastu för bokning. 

IMG_0046JPG

Göteborg

Insjöar

18. Horsikabadet ligger i Mölndal och är en barnvänlig badplats med brygga. Från parkeringen är det ungefär 3-500 meter att gå.  Bohusledens första etapp passerar i området. Hund är inte tillåtet på badplatsen men går bra på andra ställen runt sjön. Du kan ta dig hit med kollektivtrafik till hållplatsen Hålsten.

19. Stensjön i Mölndal, en badplats med brygga längs strandpromenaden, eller liten strand längre bort mot Gunnebo slott och trädgårdar. Här är populärt att bada bland barnfamiljer. I närheten finns kiosk, restaurang och beach volley plan. Lite längre bort finns även möjlighet att hyra kanot eller kajak och spela äventyrsgolf. 

Stensjnjpg

Stensjön.

20. Norra Långevattnet, är en form av spricksjö så här är det klippor runt hela sjön. Sjön ligger centralt mellan Delsjön i Göteborg och Stensjön i Mölndal. 

21. Södra Långevattnet ligger även det i Mölndal, det är klippor som gäller. Här var jag mycket under ungdomsåren och det är fortfarande här många ungdomar hänger på kvällarna under sommaren. Sjön ligger precis bredvid Horiskan. 

22. Rådasjön i Mölndal, badplats med brygga, liten strand och liten klippa. Här är det även möjlighet för rörelsehindrade att bada genom ramp ner i sjön. Rådasjön ligger i anslutning till vackra naturomgivningar och Gunnebo slott. 

Rdasjnjpg

Rådasjön taget från badplatsen.

23. Delsjön, brygga och strand på angiven badplats men även lite klippor runt om. Här finns café och kiosk, närheten till hela naturområdet runt Stora och lilla Delsjön gör området populärt för sol och bad på sommaren. Hund är tillåtet och toaletter finns. I närheten finns kanotuthyrning för den rastlöse som vill ut på sjön. 

24. Härlanda tjärn, ansluter till Skatås motionsområdet och Delsjön. Här finns kiosk och sandstrand. Vid Härlanda tjärn är hundar inte välkomna under sommarperidoen 1 maj och 15 september.

25. Sisjön i Mölndal, brygga, strand och klippor. Här finns egentligen två badplatser på var sida om sjön som löper ca. 2 km i omkrets. Området är populärt för att motionera runt både Sisjön och Oxsjön som ligger längre bort. 

26. Hultasjön ligger en bit utanför Älvängen. I våras besökte vi Hultasjön utanför Älvängen för att frilufsa och grilla korv. Här finns badplats med även om det är mestadels lokalbor som besöker. Det är fint men något kuperat att promenera runt sjön. 

Andra insjöar i Göteborgområdet är exempelvis Mjörn mot Alingsås, Aspen och Härsjön vid Lerum, Kåsjön i Partille och alla sjöar i Vättlefjäll i Angered. 

Relaterade inlägg 

Summering av Sverigeresan 
Miniguide - naturområden att besöka i Göteborgs omgivningar
Naturområden & utflyktstips runt Götteborg - del 2