Julmarknader i Göteborg

Julmarknader i Göteborg

November är här och julen kryper allt närmare och närmare dörren. Det mörknar tidigare och vi myser i soffan med tända ljus. Själv trodde jag att jag var bättre rustad och förberedd på årets mörka månader inför den här hösten, i försök att intala mig att det är mysigt med tända ljus, men jag har mest panik över de korta dagarna, mörka eftermiddagarna och så mycket tid inomhus. Jag försöker blicka framåt mot julen och december som känns mer lockande än november just nu. 

När julen väl är här, har den alltid en förmåga att gå väldigt fort. Därför tycker jag om att tjuvstarta och njuta ordentligt genom hela december och även delar av november. 

Men ibland har jag svårt att få den där riktiga julkänslan att infinna sig. Det är bara något som saknas. Feelingen. Något som verkligen kan sätta fart på julkänslan är att sänka tempot en aning och strosa på en julmarknad. Idag listar jag julmarknader i Göteborgsområdet med omnejd, mestadels de som jag själv varit på och upplevt, men även några som jag är nyfiken på att besöka, häng med!

Jul i Kvarnbyn

IMG_2633 2JPG

En given deltagare är Kvarnbyn som ligger i Mölndal en bit söder om Göteborg. Kvarnbyn är den gamla stadsdelen av Mölndal. På de branta gränderna och mysiga kullerstensgatorna anordnas Jul i Kvarnbyn, det är inte ett särskilt stort arrangemang, men det har blivit mer och och mer populärt de senare åren i takt med att Kvarnbyn vuxit och fått fler bostäder. Det är ett väldigt mysigt område att knalla runt i. Det är olika utställare och deltagare varje år, i år kommer Jul i Kvarnbyn att vara 30 november och 1 december, ett bra ställe att inviga julen med andra ord! Spana in Jul i Kvarnbyn för mer om årets evengemang.

Läs mer - Miniguide till Kvarnbyn 

Julmarknad på Gunnebo slott 

IMG_20191113_130256_resized_20191114_035841212jpg

IMG_20191113_130418_resized_20191114_035910045jpg

Gunnebo slott och trädgårdar har julmarknad på specifika helger under december, i år kommer det att vara 23-24, 30e november och 1 december. Gunnebo slott ligger även det i Mölndal och är ett populärt ställe att besöka inför julen, här får du uppleva riktig 1700 talskänsla.

Aktiviteter som åktur med häst och vagn, slottsvisning och julsång brukar finnas på programmet. I år är det även julsagor och tomtejakt. Här finns även både café och butik.

Läs mer - Slottets egen hemsida. 

IMG_4477JPG

Jul på Liseberg

Jag minns fortfarande när jag var liten och vi hade varit på Jul på Liseberg. När vi kom hem ringde morbror och jag berättade glatt att vi varit på Liseberg, men han trodde mig inte. Det var då så nytt att det inte hade spridit sig än, Liseberg var ju ett nöjesfält man besökte på sommaren.

Jul på Liseberg har nu funnits sedan flera år tillbaka, och är populärt både för turister och bosatta. Det är mycket folk och besökare, vilket gjort att vi skippat Jul på Liseberg de senaste åren. Här finns mängder med utbud av bodar med allt från marsipan, fudge till cigarrer. Ett begränsat antal åkattraktioner är också öppna, och det finns även möjlighet att åka skridskor. 

Liseberg bjuder på mycket och har nästan ett hur stort utbud som helst, men med det kommer också mycket folk därav rekommenderar jag att tänka över när man besöker. Jul på Liseberg startar 15 november.  

Läs mer - Lisebergs egen hemsida.

Jul i Haga 

En traditionell julmarknad för den som vill hålla sig i de centrala delarna av Göteborg. Här dukas marknad upp på kullerstensgatorna och det är marknadsstånd med hantverk, keramik och delikatesser. Marknaden startar den 30 november och håller på varje helg fram till julafton. Här lovas julstämning med gammaldags touch!

IMG_4476JPG

Kronhusbodarna 

Kronhusbodarna är ett klassiskt ställe för gamla mysiga fikabesök. Jag förknippar det allra mest med "candysocker" och klubbor som vi åt som små. Tänka sig, min fröken bjöd oss på det, om det hade varit idag hade väl föräldrar gått i taket om man fick socker på lektionerna i skolan! Förutom en massa goda sötsaker finns det på Kronhusbodarna även silversmed och café. Jag har inte besökt Kronhusbodarna under julen men det är mysigt för besök året runt. 

Hönö – skärgården i Advent

De olika dagarna kommer fyllas med ett varierat program av musik, barnaktiviteter, tomtestuga, lokalproducerad mat/dryck och en mängd annat som hör julen till." 
                Citerat från evenemangsinfo.

Hönö har sedan 15 år tillbaka anordnat ”Skärgården i Advent” i Göteborgs skärgård. Nytt för i år är utökad julmarknad som vuxit så det har förlängts med varje lördag fram till jul, med start 30 november - 1 december. Detta är för mig personligen helt nytt och det lockar att besöka, i alla fall om det är lite kyligare, det är inte ofta det ligger snö i Göteborgs skärgård som på bilderna nedan.

Vid Hönö Klåva finns det flertalet butiker och restauranger, och även fiskemuseét som har fri entre under dagarna. Båtar går direkt från Göteborg till Hönö.  

Läs mer - Skärgården i Advent

IMG_0023JPG

IMG_0042JPG

Tjolöholms slott

Tjolöholm slott ligger söder om Göteborg och är ett anrikt gammalt slott. Jag har själv inte besökt slottet under december månad men det ligger i fantastiskt fina omgivningar. Julmarknaden äger rum mellan 15 nov - 1 dec men du behöver köpa en biljett. 

"Tjolöholms Slotts julmarknad är en av de största i Västsverige, med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser. Sedan 1987 har det varit julmarknad på godset!"              
                       Citerat Tjolöholm
IMG_3111JPG

Relaterade inlägg 

En högst annorlunda jul - historien om julafton i Rio & hur det kan gå på resande fot
Julresor genom åren

Utflykter i Göteborgs omgivningar