Hur reser man billigt? 12 tips för att resa billigare

Inlägget är betalt i samarbete med Ving.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Hur reser man billigt? 12 tips för att resa billigare

Inflation med höjningar av både matpriser, räntor och elpriser och krig i vårt närområde medför allt högre levnadskostnader för många hushåll. Det ska svida sa de. Och ja, det känns minst sagt. Kanske är resa inte det man tänker på mest i dessa tider då det kan vara kostsamt.

Jag har dock alltid prioriterat att lägga mina pengar på resor och upplevelser framför prylar och kommer så fortsätta göra. Efter flertalet långresor världen över är jag van att prioritera att resa billigt, hålla mig till en budget och hålla kostnaderna nere. I det här inlägget kommer lite tips på hur man kan tänka för spara pengar både på hemmaplan och hur du kan resa lite billigare – utan att det nödvändigtvis behöver vara på bekostnad av upplevelsen.

IMG_20220429_094135 2jpg

Gör en budget & håll dig till den

Först och främst – se över utgifter hemma. Kolla upp, strukturera och kategorisera de olika utgifterna du har idag. När du har koll, gör en budget. En budget ger dig bättre koll på dina utgifter – oavsett om det är en budget för hemmaplan eller resan.

Vad gäller budget på resa är det högst individuellt, en del föredrar att inte ha någon budget alls då det är semester och de vill inte tänka på det. En del har en avsatt peng som är avsedd för resan. Ett annat sätt kan vara att bestämma ungefär hur mycket du ska spendera per dag. Det kan vara en fördel att se över detta innan, då det kan minimera att utgifterna springer i väg alltför mycket på resan om du har en bild klar för dig innan.

Försök dra ner på utgifterna hemma

Mycket handlar om inställning, försök dra ner på utgifterna hemma och lev billigare, speciellt autogiron och månadskostnader som dras regelbundet. Är allt nödvändigt? Använder du alla tjänster du betalar för? 

En annan idé är att se över matinköp, genom att planera inköp och veckohandla minimerar du svinn och impulsköp. Köp storpack och frys in, ät gärna vegetariskt och se till att inte slänga rester. Hur spenderar du pengar på mat? Köper du ofta take away-kaffe, utelunch eller fika? Se också över hur du förbrukar el hemma då det är högst aktuellt just nu. Till exempel hur du tvättar, diskar och duschar. Låt inte vattnet stå på i onödan och stäng av elektronik när du inte använder den.

IMG_20220123_121648jpg

Res i närområdet & upptäck när-äventyret!  

Bra för både plånboken och miljön är att resa i närområdet eller i Sverige. Om du tycker om vandring har Sverige mängder av leder och upplevelser – mycket av det helt gratis! Allemansrätten och tält är två fina saker att kombinera i Sverige. 

Läs merVandra i Funäsdalen med omgivningar - 10 vandringar i Funäsfjällen att ha koll på!

Använd kommunala färdmedel & gör som lokalborna

Om du verkligen vill uppleva resmålet på riktigt, gör mer som lokalborna gör. Prata med dem, fråga om tips och vad saker ska kosta. Att använda sig av kommunal trafik och resa som lokalborna gör är oftast det billigaste sättet att ta sig runt – oftast får du på köpet många trevliga möten och spontana upplevelser.

Gör din grej på resan!

Reflektera gärna en extra gång över vad du har för förväntningar på resmålet. Många turistdestinationer är bra på att marknadsföra ”specifika måsten” för destinationen. Har man inte sett eller upplevt det så har man inte varit där. 

Undvik att gå i fällorna, mycket går ofta att göra på egen hand också utan en färdigköpt gemensam ”tur”. 

Så fundera på vad du verkligen vill göra för att få ut det du vill av resan istället för att bara göra det som alla andra eller bara för att man ska. 

Köp en filterflaska

Ett tips är att investera i en filterflaska för att slippa köpa vatten på plats, det sparar både du och miljön på. När vi har rest på längre resor har vi använt oss av Lifestraw.

Läs merLifestraw – att kunna dricka vattnet varsomhelst i världen!

DSCN8398 2JPG

Åk i rätt tid 

Åk inte under den värsta högsäsongen, utan åk med fördel i skarvarna mot lågsäsong. Det kan göra hela upplevelsen för resan faktiskt och resmålet kan upplevas betydligt bättre än vid högsäsong, då det inte är trängsel och om du har tur även lägre priser. Skollov är generellt en dyr tid att resa. 

Välj sista minuten - var flexibel med både datum & destination

Välj om möjligt gärna sista minuten – det är billigare och du brukar spara en hel del på det. Personligen tycker jag om det spontana och är en förespråkare av det. 

En vän till mig brukade (på den tiden det gick att boka biljett på flygplatsen) åka till flygplatsen, titta på skärmen för avgångarna och slå med tärning för att se vart han skulle resa. Charmigt ändå!  

Om du har möjlighet att vara flexibel kan det ha många fördelar. Sista minuten, charter, paketresor eller resor med hotell och flyg i samma är ett bekvämt alternativ och ett enkelt sätt att komma iväg! Allt beror på vad syftet med resan är och ibland är det just bara det bekväma och att komma bort som man vill åt. 

Läs merSe & göra på Kefalonia

IMG_20191001_182929_resized_20191006_023239841jpg

Tänk över maten på resan & gå inte i turistfällan

Ät där lokalborna äter – det är ofta både lägre priser, godare mat och en mer genuin miljö. Vi tycker om att gå utanför de tydliga turiststråken, ofta hittar man något slitet hak med fantastisk mat. Om du reser en längre period kan du spara in mycket på att inte alltid välja att äta ute. När vi har varit ute och rest i längre perioder lagar vi ofta mat själva på boendet – ett trevligt alternativ som ofta gör att du möter andra människor naturligt i köket. Det kan också vara en upplevelse att handla mat och kanske besöka den lokala marknaden för något spännande innehåll till middagen? Det finns ofta även stånd där lokalborna köper färdiglagad mat till en billigare peng. 

Ett annat alternativ är att köpa med sig matsäck och ha picknick någonstans i stället för att äta på restaurang. Givetvis är gå ut och äta en stor del av resan och upplevelsen, men välj och tänk över dina val. Kanske kan lunchen vara enklare för att sedan slå på större inför middagen?

Ha ett sparmål

Oavsett om det är till en resa eller till en ny bostad. Att ha ett konkret mål motiverar dig att ta rätt beslut i situationer då impulsen slår till. Definiera ett tydligt mål och ditt syfte.

Tänk mer minimalistiskt – behöver jag verkligen alla prylar jag äger?

Helt ärligt, använder du allt som du äger? Jag tror att de flesta av oss kan svara nej på den frågan. Hur skulle det vara om du ser över de saker du äger och kanske gör dig av med en del. Jag känner själv att det skulle vara en befriande känsla. Det är en skön insikt att vi kanske inte behöver alla de där sakerna.

IMG_20220509_182051jpg

Ha huset med dig på resan

Campervan eller tält minimerar utgifter för boende på plats. Givetvis är det en stor kostnad att köpa, äga och bruka en husbil eller campervan, men det finns också en hel del pengar att spara på sikt om man tycker om livsstilen med husbil och vanlife

Läs mer

”Hur har du råd att resa så mycket?”

Prisexempel för en weekend till Malaga

Hur man klarar Chile på budget

Vad kostar en vecka i Kroatien? - Ett exempel