Se & göra på Kefalonia
Det är en förnimmelse i kroppen som infinner sig i den torra luften här. Den faller handlöst ner och bara är. Jag blir nostalgisk. Det känns som hemma fast borta. Ett fint återseende med Grekland.
Kefalonia ligger i Joniska havet längs Greklands västkust, och är den största ön i ögruppen. Öns karaktär är gröna berg och kullar med vackra klapperstensstränder och vikar. Hyrbil är att rekommendera för att upptäcka ön.
Stränder på Kefalonia
Antisamos
Antisamos ligger på öns östra kust och från Argostoli som är den största staden på ön tar det knappt 45 minuter att köra. Vi färdas på slingriga små vägar, vyerna utanför bilfönstret är grönbeklädda kullar och ön är grönare än vad den först gett intryck av. Längs vägen passerar vi Sami, en liten by vid kusten. Här och där står getter i vägen och blockerar delar av vägen. När vi stannar för att njuta av vyerna kör bilen bakom slalom förbi de utspridda getterna på vägen.
Väl i bilen igen och några serpentinkurvor senare är vi framme. Antisamos är en
välbesökt och välordnad strand, det finns både solstolar och flertalet
restauranger här. Men det förtar inte det makalöst glittrande havet med den
vita klapperstenen och det klarblåa vattnet. Den är verkligen fin och blir vår favorit av de större mer kända stränderna på ön. Vi är tacksamma att vi besökte precis i skarven till lågsäsong för vi kan bara
föreställa oss hur mycket folk som måste vilja besöka Antisamos.
Mythos beach
Solbrända axlar. Salt-trassligt hår. Några sandkorn som letat sig innanför bikinin. Kanske är det just känslan av att inte bli nöjd? Det där suget som hela tiden skapar mersmak. Mersmak att upptäcka nya platser. Nyfikenheten som spritter i kroppen och ben som vill runt nästa krök.
Mythos sägs vara en av de mest fotade stränderna i världen - vi förstår varför. De dramatiska bergen ramar in läget av stranden och skapar minst sagt ett häpnadsväckande intryck - stränderna på Kefalonia är liksom insprängda i bergen. Utsikten från ovan griper tag och är stundtals svindlande
precis vid kanten.
Stranden ligger på öns västra kust och från Lassi och Argostoli tar det mellan
45-60 minuter att köra hit. Mythos beach består av klappersten och det finns under säsong både tavernor och solstolar här. När vi besökte var tavernor och shoper stängda p.g.a. skarven mot lågsäsong. Det är även bra att veta att vattnet kan ha en hel del underströmmar här, så ha respekt
för det när du badar.
Petani beach
På hyrbilsforman sa de att Petani var "som myrtos fast mer lättillgänglig och med snällare hav". Jag håller inte riktigt med, stranden är fin, men inte i klass med Mythos beach. Kanske är det för att vi besöker efter regn- och åskoväder och det är en hel del skräp i vattnet och på stranden. Även här är samtliga restauranger stängda, vilket såklart skapar ett annat intryck. Stranden ligger ute på Kefalonias "halvö" i väst, det tar ca. 45-50 minuter att köra från Lassi och Argostoli.
Xi beach
Xi beach är en av de kända stränderna på ön, främst på grund av den röda sanden med lera som man även kan använda som ansiktsmask och kroppspeeling. Vi besökte aldrig stranden, men pratade med våra grannar
som besökt den och de kände lite som oss, att de inte riktigt förstod grejen? Sanden var knappt röd vid besöket och de förstod inte riktigt hur den kunde vara så populär. Xi beach ligger på samma "halvö" som Petani, ca. 10 km från Lixouri och ca. 40 km från Argostoli. Som de flesta stränder på Kefalonia finns det tavernor och möjlighet att äta på stranden.
Stränder i Lassi
Gradakia beach
Gradakia är en liten strand med servering och solstolar beläget i Lassi som är den största turistorten på Kefalonia. Stränderna på den södra delen av ön från Lassi och nedåt har en annan kulör än de på norra delen av Kefalonia. Vattnet är lika klart men sanden mer åt det bruna hållet. Detta blev vår favorit i Lassi då den är lite mindre och lite lugnare.
Makris Gialos/Platis Gialos
De mest kända och populära stränderna i Lassi, och de största. Alla stränder i Lassi påminner om varandra och är väldigt lika. Vi gick endast förbi här under eftermiddagarna och var aldrig här under dagen då vi inte bodde i närheten.
Palostrafida
Också en mysig strand i Lassi belägen mellan de nämnda ständerna ovan. Om man följer kusten norrut mot Argostoli finns även flera små egna vikar och stränder. Dessa är dock vit klappersten så gränsen för de olika typerna av stränder går precis här. Om man fortsätter ytterligare kommer man tillslut ut på spetsen och fyren längst ut på udden.
Byar & städer
Assos
Till bergen, den söta torra luften, de vänliga människorna och den fantastiska maten.
En liten pärla som ligger väldigt vackert inbäddad vid kusten. Byn är
liten men rymmer några tavernor och en hamn för gästande segelbåtar. Här finns
lägenheter att hyra för den som önskar stanna över natten. Den 1,8 kilometer långa promenaden upp på höjden till Assos fortet bjuder på fantastisk utsikt över både Assos
och kusten. Eller fort är kanske fel att säga, det är mer de ruiner som idag är kvar. Assos ligger precis i närheten av Mythos beach vilket gör det lämpligt för att kombinera dessa två. Vi besökte Assos efter en dag på stranden, det är också svalare att gå runt och upptäcka framåt eftermiddagen-kvällen.
Agia efimia
Längs vägen från Sami norrut finns flertalet små vikar om man vill ha sig en egen liten strand. Därefter kommer man till den lilla fiskebyn Agia efimia, den är mysig och har en hamngata med tavernor, glasscafeér och lite butiker. Själva nöjde vi oss med en glass i solen efter en dag på Antisamos innan vi åkte vidare. Här finns en gästhamn för segelbåtar för dem som kommer kustvägen.
Argostoli
Kefalonias huvudstad, här finns mängder med barer och restauranger och ställen att shoppa på för den som önskar det. Tips är - Casa Grec som ligger en bit från huvudgatan. Det är ett mysigt ställe med god grekisk mat och trevlig personal.
Lassi
Lassi är öns största turistort med en huvudgata fylld av restauranger och tavernor. Några vi upplevde hade särskilt god mat var Sirtaki, Taberna och Tzogias taverna.
Lixouri
Regnvattnet strilade i rikliga mängder längs med plastdraperiet som skulle hålla regnet ute, det hjälpte föga. Vattnet bildade en hinna över träbänken på uteserveringen och dropparna studsade som kolsyran i mineralvatten. De små bubblorna flöt ovanför vattnets ytspänning och det såg ut som om de liksom skateade på ytan. Man hörde tydligt smattret när dropparna slog i bänkskivan. Tillslut insåg ägaren att regnet inte såg ut att lätta utan snarare öka i styrka. Han började veva ner plastfilmen för att utesluta regnet men det hade redan gjort tillräcklig skada inuti serveringen.
Texten sammanfattar vårt besök i staden ganska så bra, vädret var inte riktigt med oss så vi såg inte särskilt mycket av staden, men känslan var att det inte var jättemycket att se. Man kan ta sig hit med färja eller åka runt bukten, skillnaden är 20 respektive 60 minuter.
Annat att göra på Kefalonia
- Fortet St George - från Lassi och Argostoli tar det max 15 minuter att köra hit och du får en fin utsikt över kusten. Vi passade på att göra det när det äntligen sprack upp efter allt regn i Lixouri. Här finns även några cafeér och tavernor för den som önskar.
- Fiskardo - ytterligare en mysig liten fiskeby i norr, sägs vara lite mer lyxturism här.
1h 45 minuters körning från Lassi/Argostoli. -
Meslissani sjö och tillhörande undervattensgrotta - mycket sevärt enligt många!
Sjön ligger några kilometer från Sami. -
Vingård och odlingar - Kefalonias egenproducerade viner och druvan Robola.
Du kanske också gillar
Hyrbil utomlands - mina tips att tänka på
Fler inlägg om resor i Europa