”Hur har du råd att resa så mycket?”

Det här inlägget presenteras i samarbete med Consector

En fråga som verkar komma allt oftare. Ett tråkigt disciplinerat svar på en tråkig fråga, men jag prioriterar det som vilket annat intresse som helst. En del människor lägger sina pengar på prylar som hästar, motorcyklar, hus, båt, hund, inredning eller mode. Jag väljer att lägga så mycket som möjligt på upplevelser i form av resor. Det är enligt mig det bästa som finns!

Konkret har jag alltid försökt lägga undan pengar till kommande resor, ibland specifika mål, ibland inte ännu rent uttalade mål. Men som med det mesta i livet, definiera och specificera ett mål.

Vart vill du komma?

Det blir så mycket enklare att ta på att ha ett tydligt mål och en genomförbar plan kring hur du ska ta dig dit. Det skapar en meningsfull vardag att spara till ett specifikt mål. Precis som när man var liten och fick spara veckopengen till något man vill ha. Det blir så mycket enklare att avstå om du gör det av en anledning, och en orsak som leder dig framåt mot det du vill. Att väga den där take-away kaffen mot möjligheten att snart få åka iväg dit man vill. Vad är mest värt i längden?

dscn3807jpg

Vad krävs det för att ta sig dit du vill?

Sätt dig ner och se över din ekonomi. Rinner det pengar ur näven som du inte tänker på? Bli medveten om vad du lägger pengar på, var ekonomisk men inte dumsnål. Tänk över vad som är en rimlig insats att lägga undan kontinuerligt, förslagsvis varje månad vid lön. Autoöverföring till sparkonto är ett enkelt vanligt knep.

När är jag där?

Gör upp en plan och ett tidsbestämt mål, är målet stort spalta upp det i delmål. Och kanske det svåraste -följ planen och ha disciplin, eller åtminstone sätta upp regler för dig själv. Man lånar inte från sitt sparkonto, man planerar sina inköp i annat fall får man snällt vänta till nästa månadsinkomst. Förhoppningsvis leder det dig till den där drömmen oavsett om det handlar om att köpa ditt drömhus eller åka iväg på din livs resa. 

Önskar er alla en trevlig helg!
/M